Usta Ses Toron Karacaoğlu

Usta Ses Toron Karacaoğlu

Yayın: 24.08.2023 11:19
Paylaş:
A+ A-

Türk sinemasının usta sesi: Toron Karacaoğlu

Yönetmen, seslendirme sanatçısı, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Toron Karacaoğlu’nun vefatının üzerinden 5 yıl geçti.

 

İstanbul

Bursa’nın Mudanya ilçesinde 20 Ağustos 1930’da dünyaya gelen Karacaoğlu, ilk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladı.

Tiyatroya olan ilgisi nedeniyle 1947’de önce Ankara’ya ardından da İstanbul’a giden Karacaoğlu, sanat hayatına Beşiktaş ve Büyükdere Halkevinde başladı.

İstanbul Belediye Konservatuvarında 3 yıl eğitim alan Karacaoğlu, askerliğini yapıp geldikten sonra 1954’te İstanbul Şehir Tiyatroları’nın sınavını kazanarak kadrolu oyuncu oldu.

Sinemaya dublaj sanatçısı olarak adım atan Karacaoğlu, 1958’de Nurten Hanımla evlendi. Çiftin, Ata Tamer adını verdiği oğlu 1959’da dünyaya geldi.

Cüneyt Arkın’a ses verdi

Kariyeri boyunca 150’den fazla tiyatro oyununda rol alan usta oyuncu, Şehir Tiyatrolarından 1980’de emekli olduktan sonra Berlin’de Alman Kültür Senatosu bünyesinde tiyatro eğitmenliği görevini üstlendi.

Sanatçı, iki yıl Berlin Schaubühne Tiyatrosunun Türk grubunda çalışarak, Berlin SFB Radyosunda radyo skeçleri, arkası yarınlar, masallar ve Türk destanlarını yönetip oynadı.

Toron Karacaoğlu, 1984’te kurulan Tiyatromun ilk kuruluş çalışmalarında bulundu ve kuruluşundan 20 yıl sonra Yahya Kemal’in hayatından kesitlerin olduğu ve şiirlerini okuduğu “Kendi Gök Kubbemiz” oyununu Berlin’de oynadı.

Senelerce aynı sahneyi paylaştığı Nedret Güvenç’le “Aşk Mektupları”nı sergileyen usta sanatçı, Arbeitskreis Neue Erziehung isimli kuruluşa çocuk eğitimiyle ilgili pedagojik bilgiler içeren 5 kasetlik radyofonik oyunlar yazdı, oynadı ve yönetti.

Karacaoğlu, 1985’te tekrar Türkiye’ye dönerek 1989’da yeniden Şehir Tiyatroları kadrosuna dahil oldu ve 1995’te bu kez yaş haddinden ikinci emekliliğini aldı.

Sinema ve dizi filmlerde oynamanın yanı sıra dublaj çalışmaları da yapan Karacaoğlu, başta “Malkoçoğlu” ve “Kara Murat” serisi olmak üzere birçok filmde Cüneyt Arkın’ın sesi oldu.

88 yaşında hayata veda etti

“Tiyatrokare” ve “Tiyatro Kedi” adlı özel kuruluşlarda yönetmenlik ve oyunculuk yapan Karacaoğlu, 2014-2015 sezonunda İstanbul Kumpanyası’nın “İşgüzar” oyununun proje danışmanlığını üstlendi.

Usta oyuncu, 2014’te kurulan Erbulak Evi’nde de oyunculuk alanında eğitmenlik yaptı.

Tiyatro, seslendirme ve radyo çalışmalarını birlikte yürüten, Müjdat Gezen Sanat Merkezinde diksiyon ve makyaj dersleri veren Toron Karacaoğlu, 23 Ağustos 2018’de Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk’taki evinde 88 yaşında vefat etti.

Rol aldığı bazı oyunlar:

“İstanbul Hatırası”, “Düşüş”, “Kiralık Konak”, “Leyla ile Mecnun”, “Bizans Düştü”, “Zeki Müren Müzikali”, “Hamlet”, “Buzdolabı”, “Ferhat ile Şirin”, “Aşk Mektupları”, “Sis”, “Köy Düğünü”, “Yedi Hamlet”

Rol aldığı filmler:

“Beyaz Melek”, “Bir Dilim Aşk”, “Yeter Anne”, “Afife Jale”, “Habis Ruhlar”, “Malkoçoğlu”

Sesiyle yer aldığı bazı yapımlar:

“Minyeli Abdullah”, “Çağrı”, “A.R.O.G”, “Hicran Sokağı”, “Doktorlar”, “Kanun Adamı”, “Acımak”, “Öç”, “Kara Murat Fatih’in Fermanı”, “Sevmek ve Ölmek Zamanı”, “Ayşecik/Yüzbaşının Kızı”, “Ayşecik”, “Battal Gazi’nin Oğlu”, “Asılacak Adam”, “Kanca”, “Kanunsuz Kahraman”, “Küçük Kovboy”, “Vurgun”

Sanatçının aldığı bazı ödüller ise şöyle:

“Sadri Alışık Onur Ödülü” (2005), 14. Afife Tiyatro Ödülleri’nde “Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü” (2010), 15. Afife Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Müzikal/Komedi Erkek Oyuncusu” (2011), 53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde “Onur Ödülü” (2016)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Atatürk’ün doğduğu evden bisikletçilerce Samsun’a taşınan toprak Edirne’ye ulaştı

Anadolu Ajansı
Yayın: 12.05.2024 12:48
Paylaş:
A+ A-

EDİRNE (AA) – Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evin bahçesinden Samsun'a ulaştırılmak üzere alınan toprak Türkiye'ye ulaştı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu (KARDEF) tarafından düzenlenen organizasyon kapsamında, Atatürk'ün Selanik'teki evinden alınan toprak, Rodop Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği (ROBİS) üyesi bisikletçiler tarafından İpsala Sınır Kapısı'na getirildi.

Sınır kapısında düzenlenen törende Türk bayrağına sarılı toprak, Bisiklet Federasyonu Edirne Temsilcisi Utku Zorlutuna'ya teslim edildi.

KARDEF Başkanı Salih Meriç, törende, projeyi 2019 yılından bu yana sürdürdüklerini anımsattı.

Selanik'ten alınan Ata toprağının 14 il ve 1350 kilometre yol kat edilerek Samsun'a götürüleceğini belirten Meriç, “Bundan 4 gün önce Selanik'teki Atatürk Evi'ne gittik, sayın başkonsolosumuzdan aldığımız Türk bayrağı ve Ata toprağını yola çıkarttık. Batı Trakyalı ROBİS Bisiklet Kulübü üyesi bisikletçiler bugünkü etabı tamamlayarak Edirneli sporculara İpsala Sınır Kapısı'nda toprak ve bayrağı takdim ettiler.” dedi.

ROBİS üyesi Ali Kayrak da Ata toprağını taşımaktan gurur duyduğunu ifade etti.

Toprağı teslim Alan Zorlutuna ise toprağın Türkiye'deki yolculuğunun İpsala Sınır Kapısı'ndan başlayacağını söyledi.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bisiklet sporcuları olarak Edirne etabını gerçekleştireceklerini dile getiren Zorlutuna, “40 kilometrelik bir mesafemiz var Tekirdağ il sınırına kadar. Akabinde toprağı Tekirdağlı bisiklet sporcularına teslim edeceğiz. Selanik'te başlayan tur 19 Mayıs'ta Samsun'da son bulacak. Her il kendi bisiklet sporcularıyla tura katılacak. Biz de bu onurlu turda yerimizi aldık.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Zorlutuna ve 4 bisikletçi toprakla yola çıktı.