Uzmanına göre skolyoz tedavisi, eğrilik oranına göre değişiyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 24.06.2024 20:45
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Medical Point Gaziantep Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonu Uzmanı Dr. Fatma Şeker, skolyoz tedavisinde eğrilik derecesine göre farklı tedavi yöntemleri uygulandığını belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, omurganın 10 dereceden fazla oranda eğriliği olarak tanımlanan skolyoz hastalığı, bebeklikten yetişkinliğe kadar farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyor.

Yapısal anatomik bozukluklar, travmalar, tümörler, kalça ve ayak deformiteleri, bel fıtığı, kas hastalıkları ve nörolojik rahatsızlıklar, skolyozun sebepleri arasında yer alıyor. 10-18 yaş aralığında ortaya çıkan ve nedeni tam olarak bilinmeyen “Adolesan İdiopatik Skolyoz” ise en sık rastlanan skolyoz tipi olarak öne çıkıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Fatma Şeker, skolyozun çeşitli tedavi yöntemleri olduğunu kaydederek, “Boy uzaması devam eden hastalarda 20 derecenin altındaki skolyozlar, erken teşhis edilirse fizik tedavi ve hastaya özel egzersiz programıyla tedavi edilebilir. Ancak 20 derece üzerindeki vakalarda, korseleme tedavisi ek olarak uygulanır. Skolyoz derecesi 40'ın üzerindeyse, genellikle cerrahi müdahale gerekir.” ifadelerini kullandı.

Skolyozlu hastalarda, genellikle eğrilik dışında başka belirtilerin görülmediğini belirten Şeker, düşük seviyeli skolyozların farklı nedenlerle yapılan muayene ve grafilerde hekimler tarafından tespit edildiğini aktardı.

– “Zamanla, sırt ve bel ağrısı gibi şikayetler gelişebilir”

Hastalığın tespitinde kullanılan yöntemleri anlatan Şeker, skolyoz muayenesinde en yaygın kullanılan yöntemlerden birinin “Adam's Testi” olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

“Bu testte, hastaya postür analiz cetveli önünde eğilmesi istenir ve omurgadaki eğrilik ile sırtta yükseklik farkı gözlemlenir. Genellikle başlangıç aşamasında skolyoz olan kişiler ciddi bir ağrı hissetmez. Ancak omuzlarda, kürek kemiklerinde ve leğen kemiklerinde görülen seviye farkları, ailelerin dikkatini çekebilir. Zamanla, sırt ve bel ağrısı gibi şikayetler gelişebilir. Temel sorun, bozulmuş omurga yapısının neden olduğu asimetrik kas hareketlerinden kaynaklanan ağrıdır. Skolyozdan şüpheleniyorsanız, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanına başvurmanız önemlidir.”

Skolyoza neden olabilecek kas hastalıkları, nörolojik hastalıklar, ortopedik deformiteler, bacak uzunluk farkı veya diğer belirtilerin, muayeneler sırasında tespit edildiğine değinen Şeker, hastalığın derecesi ve tipinin skolyoz grafileri ile değerlendirildiğini, büyüme çekirdeklerinin durumunun ise el veya kalça grafileriyle belirlendiğini bildirdi.

Şeker, başka hastalıkların düşünülmesi halinde, bunlarla ilgili MR, kan testleri, grafiler ve elektromiyografi (EMG) gibi tetkikler isteneceğine işaret ederek, “Adolesan İdiopatik Skolyoz hastalarında, büyümenin durmasıyla skolyozun ilerlemesi de durur. Nihai tedavi ne olursa olsun, skolyozlu hastalara kişiye özel egzersizler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programları önerilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Artvin’de yıkılan binanın altında kalmaktan kurtulan 93 yaşındaki Tatar yaşadıklarını anlattı:

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.09.2024 20:52
A+ A-

ARTVİN (AA) – Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde dün yıkılan binanın enkazı altında kalmaktan son anda kurtulan Ziya Tatar, yaşadığı korkuyu anlattı.

İlçenin Barış Caddesi'nde Şaban Yılmaz'a ait giriş katı bakkal olarak kullanılan 2 katlı bina, bitişiğindeki inşaatın temel açma çalışmaları sırasında yıkıldı.

Çökme sırasında durumu fark etmeyerek dükkana girmeye çalışan 93 yaşındaki Ziya Tatar, enkaz altında kalmaktan son anda kurtuldu.

Tatar, AA muhabirine, büyük bir badire atlattığını söyledi.

Yüzünde ve elinde sıyrıklar oluştuğunu, ayak parmağının kırıldığını belirten Tatar, “Çocuklara bir şeyler alacaktım. Bakkala onun için gidiyordum, baktım yukarıdan aşağı bina çöktü. Çevredeki insanlar beni hastaneye götürdüler. Ayak parmağım kırıldı. Kontroller yapıldı, 4 saat hastanede kaldım. Ağrım yok şimdi, ara sıra basınca sancı yapıyor. İyim Allah'a şükür.” dedi.

Çok korktuğunu ifade eden Tatar, “Kim olsa korkardı, korkmaz mısın? Çok korktum. Kulaklarım ağır işitiyor. Çevredekiler bağırmış ama duymadım. Allah'a şükür şimdilik iyim. Böyle bir badire atlattım.” diye konuştu.

Binanın çökme anında Ziya Tatar'ı kurtarmaya çalışan esnaf Paşa Ali Tatar ise şunları kaydetti:

“Sıkıntılı bir durum vardı, çevreyi kontrol altına almışlardı ama ses gelince ben de çıktım dışarı baktım. Çatırdamaya başlamış bina yan yatmaya başladı. O esnada yaşlı amcamız, aynı zamanda akrabamız bir baktım binaya giriyor. Çağırdık, baktı ama o zannetti ki araba vuracak durmadı. Koştum o refleksle tam kolundan tuttum, baktım çatı geliyor üzerime mecburen amcayı bıraktım kendimi yola attım. Dükkanın içerisinde kimse yoktu, sahibi çıkmıştı. Belliydi binanın yıkılacağı.”

Ziya Tatar'ı kurtarmak için can havliyle bir hamle yaptığını belirten Tatar, “İnsanlık namına herkes yapardı onu. Yaşlı bir amca, kulakları da duymuyordu. Çok şükür ki ucuz atlatıldı.” dedi.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331