Uzmanından çocuk göz sağlığında erken teşhis tavsiyesi

Anadolu Ajansı
Yayın: 14.08.2024 20:30
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Evren Tayanç Kılıç, göz sağlığının, çocukların genel sağlığı ve gelişimi için önemli olduğunu vurgulayarak, göz hastalıklarının erken teşhisinin tedavi sürecinde kritik rol oynadığını belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kılıç, çocuklarda göz sağlığının yaşam kalitesini doğrudan etkilediğini aktararak, göz bozukluğu belirtileri arasında gözde çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, sulanma, sık göz kırpma, göz bebeğinin beyaz görünmesi, göz küresinde belirgin asimetri, göz kapaklarında düşüklük, ışığa aşırı hassasiyet ve baş ağrısı yer aldığını kaydetti.

Kılıç, çocuklarda gözyaşı kanal tıkanıklığı, göz tembelliği, hipermetrop, miyop, astigmat, şaşılık, doğumsal katarakt ve glokom gibi hastalıkların görülebileceğini ifade ederek, “Yenidoğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılan gözyaşı kanal tıkanıklığı, gözyaşının gözde birikmesine ve sık çapaklanmaya neden oluyor. Bu durum iyi yapılan bir masaj sayesinde genellikle bebek bir yaşına gelene kadar düzeliyor. Bir yaş sonrası ise kanala yönelik müdahale gerekebiliyor. İlk aylarda yapılan doğru ve sık masajla gözyaşı kanal tıkanıklığı düzelebiliyor. Dolayısıyla, belirtiler fark edilir edilmez hekimin gösterdiği şekilde masaja başlanması oldukça önemli oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Göz tembelliği tek ya da iki gözde birden olabiliyor”

Göz tembelliğinin erken yaşta fark edilmesinin önemine dikkati çeken Kılıç, altı yaşından önce teşhis edilmediğinde tedavinin güçleştiğini belirtti.

Kılıç, göz tembelliğinin gözün görme seviyesinin normal değerlere çıkamaması durumu olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

“Göz tembelliği tek ya da iki gözde birden olabiliyor ve altı yaşından önce ne kadar erken fark edilirse o kadar hızlı düzeltilebiliyor. Altı yaşından sonra ne yazık ki bu durumun düzeltilmesi çok mümkün olmuyor. Acilen gözlük kullanılması ve sağlam gözün kapatılarak tembel gözün çalıştırılması gerekiyor. Göz tembelliği; doğumsal katarakt, göz kapağı düşüklüğü gibi gözlerin önünde görmeyi engelleyici yapısal bir nedenden dolayı da oluşabiliyor. Bu nedenle daha önce sıralanan belirtiler fark edilirse zaman kaybetmeden göz kontrolünün yapılması büyük önem taşıyor.”

Özellikle gelişme çağındaki miyop artışına dikkat çeken Kılıç, düzenli göz muayenesinin ihmal edilmemesi gerektiğini aktardı.

Kılıç, üç yaş muayenesinin özel bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Çocuklarda doğduğu andan itibaren bahsettiğimiz belirtilerden herhangi biri gözlenirse göz muayenesi için vakit kaybedilmemeli. Bu belirtiler yoksa 4-6'ncı aylarda ilk muayeneleri yapılır. Hiçbir sorun olmasa bile çocukların her yıl düzenli göz muayenesi ihmal edilmemelidir. Özellikle üç yaş muayenesi özel bir öneme sahip, çünkü bu yaşlarda çocuklar objektif görme muayenesi yöntemlerine uyum sağlayabiliyor ve muayene sonuçları daha güvenilir oluyor. Hiç muayene olmayıp altı yaşından sonra gelen çocuklarda doğumsal birçok hastalık ve ciddi kırma kusurları için geç kalınmış olunabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te safran çiçek açtı

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.09.2024 04:30
A+ A-

KARABÜK (AA) – Türkiye'de ağırlıklı olarak Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve “mucize bitki” olarak adlandırılan safran çiçek açtı.

Her yıl ağustosta ekimine başlanan, ekim-kasımda mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan 15-30 santimetre uzunluğundaki safran, ilçede 44 çiftçi tarafından 98 dekar alanda üretiliyor.

Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok sektörde kullanılan ve bu yıl 45 kilogram ürün elde edilmesi amaçlanan safranın çiçekleri toplanıyor.

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram ürün elde edilebilen safranın kilogramı geçen yıl 320 bin liradan satıldı.

– “Muhtemelen bu yıl safran tarlalarına daha fazla turist gelecek”

Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi'nde safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz, AA muhabirine, bu yıl köylerinde yaklaşık 40 dönüme yakın alanda üretim yapıldığını söyledi.

Geçen hafta havaların biraz serin gittiğini belirten Yılmaz, “Gece sıcaklıkları 8-10 dereceye kadar düştü. Safran çiçek açmaya başladı. Biraz erken oldu. Biz 10-15 gün daha geç açmasını bekliyorduk. Erkenden açmaya başladılar. Bu da sezonun biraz daha uzun sürmesini sağlayacak.” dedi.

Yılmaz, 25-26 Ekim'de Safran Festivali'nin yapılacağını hatırlatarak, “Muhtemelen bu yıl safran tarlalarına daha fazla turist gelecek. Bugünlerde çiçeklenme başladı, 15 Kasım'a kadar devam eder. Ben yaklaşık 25 dönüm alanda üretim yapıyorum. Geçen yıl safran tarlalarını yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl çiçeklenme erken başladığı için bu rakam artacaktır. Bu yıl özellikle Safranbolu'ya gelen Uzakdoğulu turist sayısı çok fazla.” ifadelerini kullandı.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331