Vakıf Katılım’dan 2023’te KOBİ’lere 100 milyar liralık finansman desteği

Vakıf Katılım’dan 2023’te KOBİ’lere 100 milyar liralık finansman desteği

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.02.2024 04:36
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Vakıf Katılım'ın KOBİ’lere, 2023 yılında sağladığı destek 100 milyar lirayı buldu.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Vakıf Katılım, katma değerli ve istikrarlı ekonomik büyümenin temelini oluşturan imalat, istihdam, ihracat ve inovasyon alanlarında itici güç olan KOBİ'leri desteklemeye devam ediyor.

Uygun koşullarda finansmana kolay erişim için odalar, borsalar, organize sanayi bölgeleri yönetimleri ve meslek odaları ile işbirlikleri yapan Vakıf Katılım'ın KOBİ'lere 2023'te verdiği destek 100 milyar liraya ulaştı.

– “Katılım bankalarının KOBİ segmentindeki payı, konvansiyonel bankalara göre daha yüksek”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, mevcut tüm kaynaklarını reel sektörün gelişimi ve büyümesi doğrultusunda yönlendirerek reel sektörün ihtiyaçlarına ivedilikle cevap üretmek misyonuyla hareket ettiklerini belirtti.

Kullandırdıklarını krediler içinde KOBİ kredilerinin payının 2023 sonu itibarıyla yüzde 42,7'ye yükseldiğini aktaran Akben, “Sunduğumuz nakdi ve gayri nakdi desteğini de 2023'te bir önceki yıla oranla yüzde 72,1 artırarak 100 milyar liraya ulaştırdık. Mevcut verilere göre katılım bankalarının kullandırdığı fonlarda KOBİ segmentinin payının konvansiyonel bankacılığa göre daha yüksek olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

– İşletmelerin, çiftçilerin, esnafın yanında

Akben, 2023 yılında 31 adet çatı kurum anlaşmaları yoluyla iş birliğine imza attıklarını vurgulayarak, “Tarımda sanayileşmeyi ve modern tarımı teşvik etmek amacıyla geliştirdiğimiz Tarım Paketi kapsamında müşterilerimize uzun vadeli finansman imkânları sağladık. Diğer yandan Vadeli İhracatın Finansmanı ile ihracatçı firmalara ihracat akreditifinden doğan vadeli alacaklarını peşin tahsil etmelerine imkân sağlayan finansman desteği sunduk. KOBİ’lere ve işletmelere de Tedarikçi Finansman Sistemi, ithalat-ihracat finansman desteği, Yazar Kasa POS, Sanal POS, Mobilde POS, Mobil GPRS POS, Sabit ADSL POS, Taksitli Sanal POS gibi POS ürünleri, VKart Business, ve Ferah Kart gibi kredi kartı ayrıcalıkları tanıdık.” açıklamasında bulundu.

– 500'ün üzerinde projeye ücretsiz danışmanlık hizmeti

Akben, “Paris İklim Değişikliği Anlaşması” kapsamında oluşturulan “Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Reformu” ve “Yeşil Mutabakat Eylem Planı” programlarına uygun olarak “Yeşil Enerji Dönüşümü” ve “Enerji Verimliliği “yatırımlarıyla ilgili projeler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Enerji konusunda özel sektör ve kamu kurumlarıyla işbirliklerine gittiklerini belirten Akben, sözlerini şöyle tamamladı:

“Arazi/ Çatı GES, RES, Biokütle ve Akıllı Şehirler alanlarındaki yatırımlara finansman kaynağı sağlamak adına çalışmalara imza attık. Bu kapsamda 2023 yılında 130 megavat gücü aşan 500'ün üzerinde projeye ücretsiz danışmanlık hizmeti sağladık ve 134 farklı proje yatırımına yaklaşık 1,8 milyar lira destekte bulunarak dışa bağımlılığının azaltılmasında öncü rol oynadık.

2024 yılında da coğrafi kapsama alanımızı artırarak hizmet ağımızı genişletmeye, dijital dönüşüm projelerine ağırlık vermeye devam edeceğiz. Ürün ve hizmet yelpazemizi genişleterek daha fazla işletmenin hizmetine sunacağız. İşbirliklerine devam ederek KOBİ’lerin ticarini hayatını kolaylaştırmayı sürdüreceğiz.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

SASA’da bedelli sermaye artırımı primli fiyattan yapılacak

Anadolu Ajansı
Yayın: 22.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Erdemoğlu Holding, hakim ortağı olduğu SASA Polyester'in sermaye artırımı için ihraç edeceği borsada işlem görebilir nitelikteki yeni payların tamamını satın alacak.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, SPK tarafından yeni payları satın alması için tanınan limitler dahilinde mümkün olan en yüksek pay fiyatını tercih eden holding, aralık ayında nitelikli kurumsal yatırımcılara sattığı payları da daha yüksek bir fiyattan geri almış olacak.

SASA Yönetim Kurulu, sermaye artırımı kararını 8 Şubat'ta yaptığı toplantıda alarak, 5 milyar 321 milyon 653 bin 794,10 lira olan çıkarılmış sermayenin toplam 4 milyar 365 milyon lira satış hasılatı elde edilecek şekilde artırılmasına ve çıkarılacak borsada işlem görebilir nitelikteki yeni payların tamamının halka arz edilmeksizin tahsisli satış yöntemiyle SASA hakim ortağı Erdemoğlu Holding AŞ'ye satılmasına karar verdi. Artırım için 14 Şubat'ta yapılan başvuru, SPK tarafından 16 Mayıs'ta onaylandı.

SASA'dan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, “Sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek payların tahsisli satışında işlem fiyatı, Borsa İstanbul AŞ'nin Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürü çerçevesinde belirlenen baz fiyat ve Erdemoğlu Holding AŞ'nin son 6 ay içinde gerçekleştirdiği satış işlemlerindeki en yüksek satış fiyatı dikkate alınarak 1 lira nominal değerli beher pay için 49,40 lira olarak belirlenmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

Erdemoğlu Holding'in 12 Aralık 2023'te nitelikli kurumsal yatırımcılara yaptığı satıştaki fiyat olan 43,10 liranın o günkü TL/USD kuruyla karşılığı 1,48 dolara tekabül ederken, 17 Mayıs gün sonu kapanış rakamı olan 49,40 lira ise 17 Mayıs tarihi itibarıyla 1,53 dolara tekabül ediyor.

Sermaye artırımıyla ihraç edilecek 88 milyon 360 bin 324 lira nominal değerli payların tahsisli satış işlemi, SPK'nın ihraç belgesi onayını takiben TEB Yatırım Menkul Değerler AŞ aracılığıyla gerçekleştirilecek. Sermaye artırımı sonucunda şirketin çıkarılmış sermayesi 5 milyar 321 milyon 653 bin 794,10 liradan 5 milyar 410 milyon 014 bin 118,10 liraya yükselecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, SASA'nın sermaye artırım sürecinde Erdemoğlu Holding'in şirkete ve yatırımcılarına olan taahhüdünü bir kez daha teyit ettiğini belirtti.

Erdemoğlu, “SASA'nın alanında dünyanın en önde gelen şirketlerinden bir tanesi olması için yatırımlarımız tüm hızıyla devam ediyor. Yaptığımız sermaye artırımıyla SASA'nın dev yatırımları daha güvenle ilerleyecek. Sermaye artırımı için ihraç edilen yeni payları, en son Aralık 2023'te yaptığımız satıştaki rakamdan hem lira hem de dolar bazında daha yüksek bir fiyattan geri almamız ise, şirketimize ve yatırımcılarımıza olan taahhüdümüzü bir kez daha teyit etmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.