Yaptırdıklarına Pişman Oldular

Yaptırdıklarına Pişman Oldular

Yayın: 10.10.2023 14:00 |Güncelleme: 27.12.2023 16:40
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün Kahyalar ve Kaleköy sakinleri ceplerinden para harcayarak  güneş enerji sistemi yaptırdıklarına pişman olduklarını söylediler.

Karabük’ün Kahyalar ve Kaleköy sakinleri, güneş enerji sistemi (GES) ile kullandıkları elektriğin dağıtım bedellerine artış yaşandığı bu artışın sebebini sorduklarında muhatap bulamadıklarından dert yandı. Kendi ürettikleri elektriğin bedelini öderken zorlandıkları için yaptırdıkları panellerden pişman olduklarını dile getirdiler.

Kahyalar Köyü Muhtarı Tuncay Coşkun, konuyla ilgili olarak şunlara değindi: “2021 yılında köyümüzde ORKÖY’ün desteklerinden yararlanarak, evlerde kullanılabilir enerji projesi ile evlerimize güneş panelleri takıldı. O yıl içerisinde iletişim bedeli adı altında cüzi miktarda bir ödeme yapıyorduk. 2023 yılında ise bu ödemeler yüzde 90 civarına ulaştı. Örneğin, 400 TL üretim bedeli geliyor, 380 TL’sini geri alıyorlar.  Bununla ilgili gerekli yerlere ulaşmaya çalıştık. Herkes bir başkasına yönlendirdi. Yeni bir kanun maddesi gereğince vergileri bu şekilde aldıklarını öğrendik ama bizim bundan haberimiz olmadı. Çünkü bizim sözleşmemiz bir yıl öncesinde imzalandı. Güneş panelleri takıldığında imzaladığımız sözleşmede böyle bir artıştan bahsedilmiyordu. Bu konuyla ilgili bir tebligatta almadık. Bizim köyümüzün 20 kw’lık enerji panellerini 7 yıl önce kullanmaya başlamıştık. Bunun iyi olduğunu görerek bizim köyde 22 bireysel kullanıcı olduk. Kaleköy’de 10 kullanıcı oldu. Ödemeler yüzünden mağdur olduk.”

Kaleköy Muhtarı Mustafa Öztürk ise Muhtar Coşkun gibi sorunu yaşadıklarını belirtti. Öztürk: “Bizim köyümüzde 10 kullanıcı var. Biz de 300 TL gönderiyorlar, 280 TL’sini geri alıyorlar. Aynı şekilde mağduruz. Güneş panelini taktıranlar mağdur olduk. Sözleşme imzaladık. İptal de edemiyoruz.”

Kahyalar Köyü Sakinlerinden Yüksel Öztürk: “Bizim ürettiğimiz enerjinin yaklaşık yüzde 20’si alınıyordu. Memnunduk. Fakat 2023 yılı başından itibaren bizim ürettiğimiz elektriğin, Başkent Elektrik tarafından ürettiğimizin yüzde 90’ı, hat kullanım ve enerji bedeli olarak bizden geri alınıyor. Biz araştırdık, dilekçeler yazdık ama henüz bir yanıt alamadık. Biz Başkent Elektrik’ten, ürettiğimiz elektriğin miktarını, harcadığımızın miktarını, almış oldukları miktarları detaylandıran bir fatura istedik. Buna da bir yanıt alamadık. Bu ay 1 kw’sı 1,1323 kuruştan almış. 336 TL ödemiş, 263 TL’sini hat kullanımı, 49,10 TL’sini de enerji kullanımı diye talep etmiş.  Yüzde 90’ı geri alınmış oluyor. Biz çevreye, ormana ve devletimize katkı sağlıyoruz. Köylere uygulanması için teşvik edilmesi gerekirken bunu kimse yapmaz. Orköy’den kredi çektik. Önümüzdeki ay 1.700 TL taksit ödemesi var. Taksitlerimiz devam ediyor. Başkent Elektrik, bizi mağdur etmeden faturaları görsün, detaylandırsın. Bir çözüm bulsun istiyoruz. Bu yıl mecburen cebimizden ödeyeceğiz. Başkent Elektrik’ten şeffaf bir şekilde bunu detaylandırıp bize yardımcı olmalarını talep ediyoruz.”

PİŞMAN OLDUK

Karabük’te ikamet eden yazları köyde geçiren Osman Ulu’da Kahyalar Köyü’ndeki yenilenebilir enerjiyi yaymak amacıyla öncü olduklarını ancak pişman olduklarını anlattı. Ulu: “Köyümüzde yaşamın sürdürülebilmesi ve ekonomimize katkı sağlaması amacıyla iki yıl önce devlet desteği ile çatılarımıza güneş enerji sistemini yaptırdık. Projeye uygun cebimizden paralar harcadık. Devletimizin özel sektörün kar iştahına birilerinin dur demesi gerekir. Bunu bekliyorum.” dedi.

Köydeki emekli öğretmen Sabri Kaya ise “Öncelikle köyümüzde su ısıtıcısı için çatılarda çalışma yaptık. Güneş enerjisinden elektrik üretim işine de başladık. Ama biz ne kadar elektrik üretiyoruz ne kadar harcıyoruz belli olmadığı için canımız sıkılıyor. Komşularımızla beraber pişman olduk. Çatımızda bulunan 10 panel için her ay 355 TL ödüyorum. Bir veya iki aileye yetiyor. Keşke devletimizi ve başkalarını bu şekilde rahatsız etmeseydik.” dedi. Lisanssız elektrik üretiminde güneş enerji sistemi (GES)’nin bireysel kullanıcılara ciddi miktarda kar sağlayacağı düşünülerek Kahyalar ve Kaleköy sakinleri zarar ettiklerini ve Başkent Elektrik yetkililerinin kendilerine yardımcı olmalarını talep etti. (Esra Oğuzkağan Özkan)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Turkcell 30. yılını iş ortaklarıyla kutladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 18.05.2024 12:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, Turkcell'in sadece bir ses ve data operatörü olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin dijital dönüşümünün lokomotifi ve dönüştürücü gücü olduğunu belirtti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Turkcell, 30'uncu kuruluş yıl dönümünde iş ortaklarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bir araya geldi. “Bir Olmak Tek Olmak” temasıyla gerçekleştirilen etkinliğe, Turkcell'in 616 iş ortağı katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Genel Müdürü Koç, Turkcell'in iş ortaklarıyla 30 yıldır tek ve bir olarak hareket ettiğini belirtti.

Turkcell'in başarısının formülünün tek vücut olmak, birlikte aynı duyguları hissetmek ve aynı hedefe hep beraber koşmak olduğunu kaydeden Koç, en büyük kazançlarının mağazalarına gelen 41 milyon müşterisiyle 30 yıldır kurdukları gönül bağı olduğunun altını çizdi.

Ekosistemlerinde değerli şirketler barındırdıklarını paylaşan Koç, şu değerlendirmede bulundu:

“Turkcell bugün sadece bir ses ve data operatörü değil, aynı zamanda Türkiye'nin dijital dönüşümünün lokomotifi ve dönüştürücü gücü. Paycell, TV+, BiP, fizy, lifebox, GAME+, Turkcell Global Bilgi, Turkcell Superonline, veri merkezlerimiz, enerji santrallerimiz ve daha pek çok şirketimizle kişilere ve endüstrilere yenilikçi çözümler sunuyoruz.

Milyonlarca insan gibi yüzbinlerce şirket de Turkcell'in güçlü altyapısı ve teknolojisiyle çalışıyor. Teknolojinin olduğu her yerde Turkcell var, her şey Turkcell'le çalışıyor, Turkcell herkesle çalışıyor. Önümüzdeki dönemde yapay zeka teknolojileri, siber güvenlik, veri ve enerji alanlarında müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmaya devam edeceğiz. En önemli hedefimiz Turkcell'den en az bir Turkcell daha çıkarmak. Bu hedefe de tüm paydaşlarımızla birlikte ulaşacağız. Türkiye'nin Turkcell'i olarak küresel rekabetin iddialı oyuncusu olmaya devam edeceğiz.”

Toplantının kapanış konuşmasında iş ortaklarına seslenen Turkcell Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal da, gelecek yıllarda yapay zeka, nesnelerin interneti, akıllı ev, 5G/6G, kurumsal teknolojiler, data gücü, siber güvenlik ve yenilenebilir enerji gibi teknolojilerin daha çok yer alacağına dikkati çekti.

Özdal, Bugün nasıl su içip yemek yiyorsak, sosyal medyada dolaşıyorsak, yarının dünyasında da bir yapay zeka içerikli robotla sohbet etmek, evinizi başka bir kıtadan yönetmek yeni normal olacak. Biz Turkcell olarak yatırımlarımızı geleceğin teknolojilerine yapıyor ve iş ortaklarımızla birlikte takım olarak sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.