Yarım asırdır Osmanlı’nın kadim sanatı Edirnekari’yi tanıtmak için çaba harcıyor

Yarım asırdır Osmanlı’nın kadim sanatı Edirnekari’yi tanıtmak için çaba harcıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 02.07.2024 16:45
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – ERKUT KARGIN – Kültür ve Turizm Bakanlığı “somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı” 72 yaşındaki Mehtap Cömert, 51 yıldır Osmanlı süsleme ve bezeme sanatı olan Edirnekari'yi yaşatmak için çaba harcıyor.

Cömert, o zamanki adıyla Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu Dekoratif Resim Bölümü'nde 1973'te eğitim gördüğü sırada sanat tarihi hocasının, “Edirnekari nedir?” sorusunu yöneltmesi üzerine bu sanatı araştırmaya başladı.

Birçok eseri inceleyip fotoğraflayan Cömert, ilerleyen yıllarda Trakya Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Duvar Süsleme Bölümü'nü kurup birçok öğrenci yetiştirdi.

Edirnekari konusunda yüksek lisans yapan Cömert, bu sanatla ilgili derlediği bilgileri gelecek nesillere aktarabilmek için 2004 yılında “Edirnekari” adlı kitap çıkardı.

Edirne'deki atölyesinde halen sanatını devam ettiren Cömert, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 13 yıl önce layık görüldüğü “somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı” ünvanını en iyi şekilde temsil etmek için ulusal ve uluslararası festival ve etkinliklere katılarak eğitim veriyor.

Festival kapsamında Samsun'a da gelen Cömert, çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi.

– “Edirnekari bir ömür, bir servet benim için”

Mehtap Cömert, AA muhabirine, Edirnekari'nin, Edirne'nin kadim bir sanatı olduğunu söyledi.

Bu sanatın unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Cömert, “Edirne'de ne sanatçı ne Edirnekari kalmış, unutulmuştu. Ben ve annem Edirne doğumlu olmamıza rağmen telaffuz bile edemiyorduk.” dedi.

Edirnekari sanatını icra etmekten çok hoşlandığını dile getiren Cömert, “Yarım yüzyıldır bu işi çok severek yapıyorum. Araştırma, uygulama aşaması ve akademisyen olarak bu işe başladım. Yani herhangi bir ustadan öğrenmedim. Hocalarımın rehberliğinde öğrendim ve onları tekrar ederek, motiflere ulaşarak buralara geldim.” diye konuştu.

Cömert, yetiştirdiği öğrencilerinden bazılarının doçent ve profesör olduğunu, bundan gurur duyduğunu vurgulayarak, “Bir hafta sanatımı icra etmesem kendimi ihanet etmiş gibi hissediyorum. Şükürler olsun güzel bir yeteneğim var. Güzel dostlarım oluyor her gittiğim yerde. Öğrencilerimin başarısı beni çok mutlu ediyor. Edirnekari bir ömür, bir servet benim için. Halen de yola devam.” ifadelerini kullandı.

Sanatını elinden geldiğince devam ettirmek istediğine işaret eden Cömert, “Edirnekari'yi yaşatmak, yeni nesillere aktarmayı bana verilmiş bir görev olarak kabul ediyorum. Yaradan'ın bana verdiği bir görev, bir misyon. O yüzden hiç gocunmadan bu görevi yerine getirmek istiyorum. Vicdanen de bunu yaptığım için mutluluk duyuyorum. Çevremdekilerce birçok yerde 'Missis Edirnekari' (Bayan Edirnekari) diye tanıtılınca çok hoşuma gidiyor, çok büyük mutluluk duyuyorum.” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Asfalt yol ve akülü sandalye ile 12 yaşındaki Umut’un yüzünü “devlet” güldürdü

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.07.2024 20:22
Paylaş:
A+ A-

KASTAMONU (AA) – BİLAL KAHYAOĞLU – Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki down sendromlu Umut Genç, İl Özel İdaresi ve Kaymakamlık tarafından yürütülen çalışma ile hem asfalt yola hem de akülü tekerlekli sandalyeye kavuştu.

Örenbaşı köyünde yaşayan Umut'un daha rahat hareket edebilmesi için İl Özel İdaresi ekipleri tarafından evinin önüne kadar toprak olan yol, asfaltlandı.

Devrekani Kaymakamı Hüseyin Çamkerten'in girişimiyle ilçedeki hayırsever iş insanı Eren Azizoğlu tarafından da Umut'a akülü tekerlekli sandalye alındı.

Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Umut'u ziyaret ederek akülü sandalyeyi teslim etti. Vali Dallı, daha sonra makam aracının şoför koltuğuna geçip yanına Umut'u da alarak köyde gezinti yaptı.

Hem akülü araca hem de bu aracı rahatlıkla kullanabileceği asfalt yola kavuşan Umut, büyük mutluluk yaşadı.

Vali Dallı, AA muhabirine, duyarlılığından dolayı Kaymakam Çamkerten'e teşekkür etti.

Umut'a aracını iyi günlerde kullanması temennisinde bulunan Dallı, “Arabanın yürüyebilmesi için yol lazım olduğu için İl Özel idaremiz imkanlarıyla köyün içine bu yolu yapmış arkadaşlarımız. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Allah ailesi ile nice mutlu yıllarda yaşamak nasip etsin. Bazı işler küçük olsa da çok kıymetli hale gelebilir. İnsana dokunmak son derece önemli.” ifadesini kullandı.

– “Onun bir gülümsemesi her şeyi unutturuyor”

Baba Mustafa Genç ise asfalttan önce yollarının toprak olduğunu söyledi.

Yağmurlu zamanlarda toprak yolun zarar gördüğünü belirten Genç, “Allah razı olsun devletimizden, hem yolumuzu yaptı hem arabamızı verdi.” dedi.

Umut'un down sendromunun yanında kaslarında zayıflık bulunduğunu ve gelişim geriliği olduğunu anlatan Genç, “Rehabilitasyon merkezi ve kendi çabalarımızla biraz daha düzeldi. Daha önceleri oturamıyordu, şimdi sadece desteksiz yürüyemiyor.” diye konuştu.

Abla Nalan Genç de Umut'un 3 kardeşten en küçükleri olduğunu dile getirdi.

Yol ve akülü araç için yetkililere teşekkür eden Genç, şunları anlattı:

“Önceden servis çok zorlanıyordu, kış aylarında çok çamur oluyordu. Şimdi artık rahatlıkla geliyor. Çok iyi oldu yapıldığı. Arabası da onun için çok iyi oldu. Artık istediği gibi gezebilecek. Umut bizim için bambaşka, normal çocuklara nazaran daha başka oluyor. Onun bir gülümsemesi her şeyi unutturuyor.”