Ekim 9, 2024 00:30

Yeditepe Üniversitesinden çocukların şiddetten korunmasına yönelik ailelere tavsiyeler

Anadolu Ajansı
A+ A-
 
 
 

İSTANBUL (AA) – Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun, şiddetle mücadeleye ilişkin değer ve becerilerin okul öncesi dönemden başlayarak her kademedeki öğrencilere kazandırılması gerektiğini belirtti.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun, şiddeti engellemeye yönelik eğitimlerin erken dönemlerde başlamasının önemine dikkati çekerek, “Çocuk ve gençlere yönelik, kendini tanıma, duygu yönetimi, iletişim odaklı ilişki becerisi, çatışma çözme, sınır koyma, karşılıklı saygı konularında etkili önleyici rehberlik programlarının uygulanması gerekiyor. Bu becerileri küçük yaştan itibaren öğretmek, gelecekte sağlıklı, şiddet içermeyen ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunabilir.” açıklamasında bulundu.

Her türlü şiddetin mağdur, fail ve seyirci olmak üzere üç tarafı bulunduğunu kaydeden Coşkun, toplumdaki herkesin bu taraflardan birisi olmaya aday olduğunu belirtti.

Şiddetin dünya çapında milyonlarca bireyi, aileyi ve toplumu etkileyen yaygın bir sorun olduğunu kaydeden Coşkun, “Şiddetin tanımı yapılırken genellikle fiziksel şiddet akla geliyor. Ancak bireyin zorlama, tehdit, aldatma, çeşitli baskılarla güç kullanarak iradesi dışında hareket etmeye zorlanması gibi istismar durumları da şiddete neden olan, yol açan etkenler olarak kabul edilebilir.” ifadelerini kullandı.

Coşkun, her türlü şiddetin erken yaşlardan itibaren izleyicisi olmanın, doğruyla yanlışı ayırt etme potansiyelinin gelişimini zedelediğinden çocukların ve gençlerin bu anlamda en riskli gruplardan olduğunu aktardı.

Aile içi şiddet ve akran zorbalığı durumlarında çocukların şiddetin doğrudan bir parçası olduğuna işaret eden Coşkun, çocukların dijital ortam araçları etkisiyle şiddet öğelerine erken yaşlarda maruz kaldığını belirtti.

Bu araçların etkisiyle çocukların bir süre sonra şiddete karşı duyarsızlaştığı ya da izlediklerini taklit ederek sorunları çözmede şiddeti bir araç olarak kullandığını kaydeden Coşkun, “Kısacası şiddete elverişli bir psikososyal yapının varlığı söz konusu. Bu nedenle bireysel mücadeleden ziyade, eğitim yoluyla toplumsal mücadeleye yönelmek en kapsamlı çözümdür.” değerlendirmesinde bulundu.

Eğitimin, farkındalığı artırdığı, anlayışı geliştirdiği ve proaktif önlemleri teşvik ettiği için her türlü şiddeti önlemede güçlü bir araç olarak görüldüğünü belirten Coşkun, şunları kaydetti:

“Eğitim ortamlarında, şiddetle ilgili tüm çalışmalar çocuğun yüksek yararı gözetilerek yapılmalıdır. Bu nedenle şiddetle mücadeleye ilişkin değer ve beceriler okul öncesi dönemden başlayarak her kademede öğrencilere kazandırılmalıdır. Eğitim kurumlarında farkındalık çalışmaları ve eğitim materyalleri, insanların şiddete ilişkin davranışları belirlemesine, şiddetin kurbanlar üzerindeki etkisini anlamasına ve şiddetin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu fark etmesine yardımcı olabilir.”

– “Çocukların kendileri ve akranlarıyla sağlıklı zaman geçirmeleri teşvik edilmeli”

Amerika'da yapılan araştırmaların, okullarda yapılan kimi düzenlemelerin şiddete ilişkin farkındalığı artırdığını vurgulayan Coşkun, ailelerin çocuklarına cinsiyetçi ve akran baskısına neden olabilecek zarar verici davranışların neler olduğunu anlatması önerisinde bulundu.

Bu davranışların neden onaylanmadığını ve kendisini bu davranışlardan nasıl koruyabileceğini açıklamanın çok önemli olduğunun altını çizen Coşkun, çocuklar ve gençlerin gelişim dönemlerinin özelliklerine uygun olarak benmerkezci düşünce yapısına sahip olabileceğini, bu nedenle empati duygusunun aile içinde desteklenmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

Çocukların oynadıkları oyunlarda şiddet ögeleri varsa ailelerin bunlar hakkında konuşması gerektiğini, bu tür durumlarda yasaklamanın da her zaman etkili bir çözüm olmayabileceğini kaydeden Coşkun, şu önerilerde bulundu:

“Yaşına uygun, olumlu beceriler kazanabileceği bilgisayar oyunları oynatılması sağlanmalıdır. Ebeveynler, çocuk ve gençlerin izledikleri programlara kimi zaman eşlik edebilir. Bu her zaman mümkün olmasa da sıkmayan, sınırları belirli açık bir iletişimin çocuk ve gençlerin her zaman ihtiyacı olduğunu unutmamalıdır. Çocukların kendileri ve akranlarıyla sağlıklı zaman geçirmeleri teşvik edilmelidir. Beslenme, oyun, uyku, ders çalışma, spor ya da farklı aktivitelerin haftalık bir düzen içerisinde olması çocukları riskli davranışlardan uzaklaştırır. Eğer çocuklarında şiddet eğilimi olduğunu düşünüyorlarsa mutlaka okul rehberlik servisiyle iletişime geçip gözlemlerini ve endişelerini aktarmalıdır. Uzman desteği almaları, istenmeyen davranışları ortadan kaldırma konusunda yardımcı olacaktır.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İSTANBUL (AA) – HDI Sigorta, sektör profesyonellerini buluşturmak, işbirliklerini güçlendirmek ve bilgi alışverişini teşvik etmek amacıyla düzenlenen 3. Sigorta Fuarı ve Kongresi'ne katıldı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 13. Sigortacılık Haftası kapsamında düzenlenen 3. Sigorta Fuarı ve Kongresi, TOBB ve Türkiye Sigorta Birliği işbirliğiyle Antalya Belek'teki Nest Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

HDI Sigorta, hizmet verdiği her bölgeden bölge üretim birincisi seçilen toplam 14 “Süper Kahraman” acentesiyle fuara katıldı.

Fuarda HDI Sigorta'yı temsilen HDI Sigorta Genel Müdürü Firuzan İşcan, HDI Sigorta Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Halil Bay, Acenteler Satış ve Kanal Yönetimi Grup Müdürü Fatih Bayraktar ve HDI Sigorta Akdeniz Bölge Müdürlüğü Ekibi yer aldı.

İşcan, fuar kapsamında düzenlenen “Sigortacılık Sektöründe Dağıtım Kanalları Sorunları ve Acentelerin Finansal Markete Dönüşümü” başlıklı panelde konuşmacı oldu.

Açıklamada fuara ilişkin görüşlerine yer verilen İşcan, fuarın sektördeki oyuncuların bir araya gelerek deneyimlerini ve vizyonlarını paylaşmaları açısından büyük bir fırsat sunduğunu belirtti.

İşcan, sigorta farkındalığını artırmak için Sigortacılık Haftasını önemsediklerini ve sigorta fuarı gibi çeşitli etkinliklerin de geniş kesimlere ulaşmalarını sağlayarak hedefleri konusunda önemli bir rol oynadığını ifade etti.

HDI Sigorta olarak, yenilikçi çözümlerimiz ve güçlü acente ağlarıyla sektöre öncülük ettiklerini belirten İşcan, sektörün gelişimi açısından önem taşıyan ve paydaşlar arasında yeni işbirlikleri geliştirilmesi açısından yüksek verim sunan fuarlara katılmaya özen gösterdiklerini kaydetti.

Fuar gerek sigorta sektörünün kamu yönetimleriyle bir araya gelmesini sağlayarak gerekse yenilikçi ürünlerin tanıtılmasına zemin hazırlayarak katılımcı şirketlere yüksek katkı sunduğunu bildiren İşcan, şunları kaydetti:

“Özellikle yenilikçi ve teknolojik gelişmeleri takip etmeye imkan tanırken fuarda gerçekleştirilen panel ve çalıştaylar tüm katılımcılara gelecek vizyonu açısından önemli faydalar sağlıyor. Bu yıl fuara Bölge Üretim Birincisi seçilen 14 Süper Kahraman acentemiz ile katılım sağladık. Acentelerimizin başarısı, HDI Sigorta'nın müşteri odaklı yaklaşımının ve güçlü işbirliklerinin bir sonucu. Hep birlikte omuz omuza çalışarak yarınlara emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz.”

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427