Eylül 25, 2024 16:01

Yemeniciler Arastası’nda Geleneksel Zanaatın İzleri Devam Edecek

Editör: Esra Oğuzkağan Özkan
A+ A-
 
 

Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini taşıyan Safranbolu, geleneksel çarşı kültürünün en seçkin örneklerini barındırarak, tarihi mirası yaşatmada ön plana çıkıyor. Bu güzide şehirde yer alan Yemeniciler Arastası, 363 yıllık köklü tarihini koruyarak bugün de önemli bir kültürel mirasın taşıyıcısı olmayı sürdürüyor.

Yemeniciler Arastası, Kurtuluş Savaşı’nda ordunun ayakkabı ihtiyaçlarını karşılıyordu. Zamanla, çarşının merkezi haline gelen bu tarihi mekân, geleneksel zanaatların yaşatılmasına katkı sunuyor. Ziyaretçilerine hem geçmişin izlerini gözler önüne seren hem de günümüzdeki zanaatkârların yeteneklerini sergileyebildiği bir alan olan Yemeniciler Arastası, Safranbolu’nun kültürel zenginliklerine değer katıyor. Eski usulde çalışmalarına devam eden ve her sabah erken saatlerde dükkânını eşiyle birlikte açan Erhan Başkaya, çağa uygun, kaliteli ve rahat yemeniler yaptığını kaydetti. Başkaya: “Tabanı manda derisinden, üstü büyükbaş hayvan derisi, astarı keçi olan tamamen organik ve orijinal yemeni yapıyoruz. Herkesi görmeye davet ediyoruz. Gelsinler, baksınlar ve bir merhaba desinler” dedi.

Yemeniciler Arastası’nın Asırlık Geleneğini Kızı Yaşatacak

Yemenicilik, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerken, el sanatları ve geleneksel üretim yöntemleri hakkında farkındalık yaratma görevini de devam ettiren yemeni yapımının son ustası Erhan Başkaya, mesleğinin inceliklerini kızıyla paylaştığını ve kızının mesleğe devam edeceğini söyledi. Başkaya; “Her sabah erken saatlerde eşim Yeter Hanım ile beraber geliyoruz. Dükkanı beraber açıyoruz. Ben 57 yaşındayım ve yaklaşık 44 yıldır yemeniciyim. Kızım Anaokulu öğretmeni oldu. Ancak atanamadı. Benimle beraber çalışmaya başladı. Çok şükür işin inceliklerini öğrenip, yemeni ustası olma yolunda ilerliyor” diyerek kızının el sanatlarında çok hünerli olduğunu vurguladı.

Kızı Vildan Özmen ise, “Tarihi bir kentte, yemenicilerin çarşısı olarak 48 dükkândan kurulmuş, 363 yıllık geleneği babamla birlikte yaşatmaya çalışıyoruz. Mesleğim öğretmenlik, mesleğimi yapmayı çok isterdim. Ama olmadı, şimdi babamla çalışıyoruz. Onunla gurur duyuyorum. Ben de onun kadar iyi bir usta olmak istiyorum” ifadelerinde bulundu.

Safranbolu, Yemeniciler Arastası’nda geçmişten geleceğe bir köprü kuran Erhan Başkaya ve kızı Vildan Özmen, bu eşsiz kültürel mirası yaşatmaya devam ediyor.

Haberin videosu için tıklayınız.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Anadolu Ajansı
A+ A-
 
 

Karabük Valisi Mustafa Yavuz ve eşi Süreyya Yavuz, üçüz bebek sevinci yaşayan Ayşe Karadeniz’i ziyaret etti.

Vali Mustafa Yavuz ve eşi Süreyya Yavuz, 19 Temmuz’da üçüz bebek dünyaya getiren 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü personeli Ayşe Karadeniz’i evinde ziyaret ederek tebrik etti.

Ziyaret sırasında bebeklerle yakından ilgilenen çift, Karadeniz ailesinin sevincine ortak oldu.

Yeni doğan bebeklerin sağlığı için iyi dileklerde bulunan Vali Yavuz ve eşi, aileye mutluluk ve sağlık temennilerini iletti.

Vali Yavuz, Ayşe Karadeniz’in görevinde özverili çalışarak, topluma hizmet ettiğini ve aynı zamanda üçüz bebeklerine sevgiyle annelik yaparak büyük bir sorumluluk üstlendiğini söyledi.

Süreyya Yavuz da Ayşe Karadeniz’e annelik yolculuğunda başarı ve mutluluk dileklerinde bulundu.

Ayşe Karadeniz, AA muhabirine, 2018’de evlendiğini ve 19 Temmuz’da üçüz bebek sahibi olduğunu söyledi.

Bebeklerine Abdullah, Alperen ve Esma ismini verdiklerini belirten Karadeniz, “İlk çocuklarımızı kucağımıza aldık. Çok mutluyuz.” dedi.

Ziyarette 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Emre Erakçaoğlu da yer aldı.