Yenice Bilim Günleri Şenliğinin 2.’si törenle açıldı

Yenice Bilim Günleri Şenliğinin 2.’si törenle açıldı

Yayın: 22.05.2019 22:04
Paylaş:
A+ A-

Yenice İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü proje yürütme ekibince gerçekleştirilen ve TÜBİTAK tarafından değerlendirilerek onaylanan TÜBİTAK 4007 Yenice Bilim Günleri Bilim Şenliğinin 2. si düzenlenen törenle açıldı.

Ülkü İlkokulu ve Ortaokulu bahçesinde düzenlenen şenliklerin açılış törenine Vali Fuat Gürel, Vali Yardımcısı ve Yenice Kaymakam Vekili Barboros Baran, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nevzat Akbaş, ilçe protokolü, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan şenlikte konuşan Vali Fuat Gürel, “Bugün Yenice ilçemizde çocuklarımızın bilime yönlendirilmesi, sorgulayan, araştıran bir gençlik yetiştirilmesi adına çok önemli olduğunu düşündüğümüz Yenice Bilim Günleri etkinliğinde sizlerle beraberiz. Çocuklarımızın dünyaya ayak uydurabilen, dünyadaki gidişatı okuyabilen gençler olarak yetişmesini istiyoruz. Son yıllarda TÜBİTAK’ın okullarımızı desteklemesi ile beraber birçok okulumuzda etkinlikler yapılmakta. 3 gün sürecek olan bu etkinlikle Yenice ilçemiz çok yoğun bir bilimsel faaliyetin içine girmiş olacak. Emeği geçen bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Gençlerin artık bilimle uğraşmasını istiyoruz. Bizler artık bilimde ileri gitmek istiyoruz, teknoloji üretmeliyiz. Bilim adamı yetiştirmeliyiz, bilim adamı çıkaran bir ülke olmalıyız. Bizler bilim adamı yetiştirecek hem tarihi geçmişe hem de alt yapıya sahip bir ülkeyiz. Çocuklarımıza bilimsel düşünme yöntemlerini öğretebilirsek çocuklarımız gelecekte inşallah çok büyük bilim adamları olarak karşımıza çıkacak ve dünyaya bizlerde teknoloji üretip, satan bir ülke haline geleceğiz. Onun için çocuklarımızın bu tür etkinlikler içinde yer almasını özellikle önemsiyoruz. Okullarımızda gençlerimizin geleceğe iyi hazırlanması adına gençlerimizin spor, kültür, sanat, bilim, resim, halk oyunları, matematik gibi daha sayamadığımız birçok etkinliklerimiz var ve çocuklarımız bu etkinlikler içerisinde yer alırsa çocuklarımız sağlıklı bir şekilde yetişmiş olur, hem de başında çok zaman kaybettiği gereksiz unsurlardan da uzaklaşmış olur. Çocuklarımızı fiziki alt yapısını ve zihin alt yapısını geliştirebilecek etkinliklerin içerisine sokmamızda fayda var. Sizlerin bu gayretleri inşallah gelecekte yetiştireceğimiz bilim insanları ile taçlanmış olur. Bu güzel etkinliği hazırlayan başta Yenice Kaymakamlığımız olmak üzere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve okul Müdürlüğümüze ve emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu etkinliğin ülkemize, ilimize ve ilçemize faydalı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Fuat Gürel ve beraberindeki protokol üyeleri 21-23 Mayıs tarihleri arasında açık olacak olan TÜBİTAK 4007 Yenice Bilim Günleri 2 şenliğinin kurdelesini keserek, Başlık ve Maske Yapımı, Beton Saksı ve Kalemlik Yapımı, Bizim Masalımız, Canlılara Yakından Bakış, Çoraptan Kuklalarım, Doğa Materyalleri ile Kendi Kitap Ayracımı Yapıyorum, Drone Yapıyorum, Farkındalık ve Empati, Hüsn-İ Hat Sanatı, Kâğıt Mozaik, Naylon Poşet Kullanma Kendi Çantanı Hazırla, Renk Halkaları, Stem, Tohum Topu gibi birçok alanda atölye çalışmaları yapılacak olan sınıfları gezerek yetkililerden bilgiler aldı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ordulu çift söküntü ip getirenlere Kabataş kilimi dokuyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.04.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

ORDU (AA) – EYÜP ELEVLİ – Ordu'nun Kabataş ilçesinde 46 yaşındaki Fatma Öztok, eskiyen örgü işlerin sökülmesiyle elde edilen iplerle Kabataş kilimi dokuyarak kazanç sağlıyor.

Öztok, Kabataş ilçesinde evlendikten sonra el tezgahında dokumacılık yapan kayınvalidesi Kadriye Öztok'tan işin inceliklerini öğrendi.

Kayınvalidesinin sağlığı elvermediği için işi bırakmasının ardından Fatma Öztok, 2000 yılından itibaren evlerinin alt katında oluşturdukları atölyede mesleği sürdürüyor.

Dört yıl önce emekli olan Aziz Öztok da eşiyle atölyede mesai harcıyor.

İki çocuk annesi Fatma Öztok, AA muhabirine, kayınvalidesinin rahatsızlanması sonucu mesleği devam ettirdiğini söyledi.

Kayınvalidesinin kilimleri elinde dokuduğunu ancak kendisinin bu şekilde sürdüremediğini anlatan Öztok, adlıkları eski tip makinelerle yıllardır Kabataş kiliminin üretimini yaptıklarını ifade etti.

Öztok, Kabataş kilimine ilgi olduğunu dile getirerek, “Burada 7 kişi, 10 kişi çalıştırdığım da oldu. Ama çalışanlar fındık zamanı gelince işi bırakıyor. Siparişi de aldığımız için sıkıntıya düştüm. O yüzden siparişleri azalttım. Şimdi yapabileceğim kadar alıyorum.” dedi.

Eşiyle çalışmanın önemine işaret eden Öztok, “Eşimle çalışmak daha rahat, çok güzel. Ben eve çıksam, buraya müşteri geliyor. En azından burada müşteriye bakabilecek birisi oluyor. Öbür türlü eve çık, dükkana in şeklinde zor oluyor. O yüzden eşim geldikten sonra rahatladım. İşin getirisi de iyi oldu çok şükür.” diye konuştu.

Örgüleri söküp getirenlerin israfı da önlemiş olduğunu anlatan Öztok, şöyle devam etti:

“İsraf olmasın, 'yazıktır, günahtır' diyerek dokutturuyor. 'Benden sonraki nesillere kalsın.' gibi düşüncelerle yaptırıyorlar, en çok ondan geliyor. Çöpe atma durumu olsa bu devam etmeyecek ama eskilerimiz asla çöpe atmayı istemiyor. Sökemezse kesiyor, kesemezse dikiyor. Yine de onu dokutturuyor. Çöpe atmaktansa onu kenara koyuyor.”

Öztok, çevrelerinde kendilerinden başka bu işi yapan olmadığını, tozlu iş olması nedeniyle pek de kimsenin benimsemediğini anlattı.

İşinden keyif aldığını ve bu nedenle devam ettiğini belirten Öztok, “Yoksa bağ bahçe, evin temizliğine zaman kalmıyor. Evde temizlik için işçi tutuyorum, buradan aldığımı oraya veriyorum. Ama bana keyifli geliyor. 60 sene olmuş. 30-40 sene kaynanam, 20-25 sene de ben devam ettirdim. 5 sene daha ancak dayanırız. Sadece kilime odaklanırsam günde 80-100 metre dokuma yaparım.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Bizim için mesleğin son temsilcisi diyebiliriz”

51 yaşındaki Aziz Öztok ise ilk etapta eşinin siparişleri elde yetiştirememesi üzerine araştırmalar yaptıklarını anlattı.

Gaziantep'ten makine aldıklarını belirten Öztok, “İlk önce bir makineyle başladık. Sonra bir, iki derken çözgü makinesi, sarma makinesiyle beraber işi çoğalttık. Daha seri bir şekilde çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yörede bu mesleği yapan bir tek kendilerinin kaldığına dikkati çeken Öztok, “Bizim için mesleğin son temsilcisi diyebiliriz. Çocuklar yanaşmıyorlar. Kimisi üniversitede okuyor, kimisi çalışıyor. Biz de hanımla beraber yapabildiğimiz kadar bu şekilde yapmaya çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

Zaman zaman yurt dışına da ürün gönderdiklerine işaret eden Öztok, şunları kaydetti:

“Bize eski sökülmüş kazaklar geliyor. Onları belli bir aşamadan geçirdikten sonra dokuyoruz. Hem de katma değer oluyor. Rağbet de var. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa'ya mal gönderdiğimiz oluyor. Bu şekilde isteyenler, sipariş verenler oluyor. Yani güzel bir şey. Hem yöremiz için hem de otantik bir havası var. Yazları buralarda halıları kaldırıyoruz, sadece kilim seriyoruz.”

Öztok çifti, Kabataş kiliminin metresini 40 liraya örüyor.