Yerel seçim için 32 ildeki oy verme işlemi sona erdi

Yerel seçim için 32 ildeki oy verme işlemi sona erdi

Yayın: 31.03.2024 16:51
Paylaş:
A+ A-

Mahalli İdareler Genel Seçimleri için doğudaki 32 ilde saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi tamamlandı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi saat 16.00 itibarıyla sona erdi.

Bu illerin dışındaki illerde saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi saat 17.00’de sona erecek.

YSK Başkanı Yener: Saat 16.00 itibarıyla 32 ilimizde oy sayımı başladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, YSK önünde basın mensuplarına açıklama yaptı.

“Saat 16.00 itibarıyla 32 ilimizde oy verme işlemi tamamlanmış ve oy sayım işlemleri başlamıştır. Saat 17.00 itibarıyla da kalan diğer ilimizdeki oy verme işlemleri tamamlanacaktır.” diyen Yener, saat 17.00’de tüm oy sayım işlemleriyle ilgili genel bilgi vereceklerini söyledi.

Oy verme işleminin tamamlanmasıyla Kurul’un toplanarak yayın yasaklarının hangi saatte kaldırılacağına ilişkin karar vereceğini belirten Yener, yayın yasakları kaldırılmadan seçim sonuçlarıyla ilgili açıklamada bulunulmamasını istedi.

Yener, sonuçların tüm vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.

Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılmayacak.

Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu, 34 siyasi partinin adayının yarıştığı seçimlerde, ülke genelinde, 206 bin 845 sandık kuruldu, yaklaşık bin de seyyar sandık oluşturuldu.

81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği seçimleri de yapıldı.

Önce belediye başkanlığı pusulaları sayılacak

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak, bu yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde daha önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek. (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bulgaristan’dan getirttiği salyangozlarla çiftlik kurdu

Anadolu Ajansı
Yayın: 09.05.2024 12:36
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – MELTEM YILMAZ KARAKURUM – Trabzon'da, Bulgaristan'dan getirttiği anaç ve yavru salyangozlarla 6 dönüm arazide çiftlik kuran Ülkü Koçoğlu, üretime başladı.

Trabzon'u salyangoz yetiştiriciliğinde öne çıkarmak isteyen 47 yaşındaki Koçoğlu, ekonomik önemi olan “helix aspersa maxima” türündeki kara salyangozunun üretim ve pazarlaması için kolları sıvadı.

Bulgaristan'dan getirttiği 600 kilogram anaç, 500 bin de yavru salyangoz ile Ortahisar ilçesine bağlı Geçit Mahallesi'ndeki 6 dönüm arazide çiftlik kuran Koçoğlu, yaklaşık 1 ayı aşkın süredir üretim yapıyor.

Koçoğlu, her gün geldiği çiftliğinde salyangozların bakım ve yemlemesini yapıyor, yumurta ve salyalarını özenle topluyor.

– “Dünyada en çok tercih edilen salyangoz türü 'helix aspersa maxima'yı tercih ettik”

Ülkü Koçoğlu, AA muhabirine, ülke üretimine katkı ve kadınlara yeni iş alanı sağlayabilmek adına salyangoz yetiştiriciliğine yöneldiğini söyledi.

Bu kapsamda dünya çapındaki çiftlikleri araştırdığını belirten Koçoğlu, “Ülkemizde yapılabilecek toprak, su analizleri ve iklim koşullarını da değerlendirerek bir salyangoz çiftliği kurup ülkeme, şehrime döviz girdisi sağlamak istedim.” dedi.

Koçoğlu, salyangozun kullanıldığı sektörlere dikkati çekerek, “Salyangozun kullanılabileceği her sektörde iyi yerlere gelerek şehrimi, ülkemi, dünya çapında temsil etmek ve kadınlarla beraber çoğalarak, büyüyerek kooperatifleşmek istiyorum. O yüzden de bu işe girdim.” diye konuştu.

Çiftliğindeki salyangozları yurt dışından getirttiğini vurgulayan Koçoğlu, hem salya hem de salyangoz eti anlamında dünyada en çok tercih edilen salyangoz türü olmasından ötürü de “helix aspersa maxima”yı tercih ettiklerini dile getirdi.

– “İşletmemizin en önemli prensiplerinden birisi sıfır atık”

Koçoğlu, projenin Ortahisar Belediyesinin desteğiyle hayata geçtiğini aktararak, “Burası 6 dönüm üzerine kurulu bir yer. 400 metrekare kapalı alanımız var. Burayı kuluçkahane olarak kullanıyoruz. Yurt dışından 600 kilogram anaç salyangoz, 500 bin de yavru salyangoz getirttik. Anaçlarımızı yavrulatıyoruz, üst alandaki sera bölümünde de büyütüyoruz.” dedi.

İşletmenin en önemli prensiplerinden birinin de sıfır atık olduğuna işaret eden Koçoğlu, salyangozların yemlerini de kendilerinin hazırladığını anlattı.

Koçoğlu, yemlerle ilgili Türkiye ve dünya piyasasında markalaşma yolunda ilk adımı attıklarını ifade ederek, salyangoz özüne yönelik dünya çapındaki üniversiteler, ilaç ve kozmetik firmalarıyla sürekli iletişim halinde olduklarını söyledi.

– “Hedefimiz kendi kremimizle piyasaya çıkmak”

Hedeflerinin kendi kozmetik markalarını oluşturarak kendi kremleriyle piyasaya çıkmak olduğunu dile getiren Koçoğlu, şöyle devam etti:

“Çünkü biz burada kendi salyalarımızı en organik şekilde elde ediyoruz. Hayvanlarımızı da tamamen kendimiz beslediğimiz için organik alanda büyümüş salyangozların organik salyalarıyla kendi kremlerimizi oluşturacağız. Bu konuda KTÜ ile proje hazırlığına girdik. İnşallah oradan da güzel sonuçlar elde edeceğiz.”

Koçoğlu, şu anda 3 kişiye istihdam sağlayarak işe başladıklarını, ilerleyen günlerde kadın çalışan sayısını artırmak istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Gerçekten gelecek nesiller için bir şeyler yapmamız gerekiyor. O yüzden üretime ve özellikle ihracat ürünü olarak çok kıymetli olan salyangoza değer verilmesi, bu çiftliklerinin sayısının artması ve toplu bir hareket olarak ülkemize kazanç sağlamayı hedefliyoruz. Salyangozun kabuğundan salyasına, gübresinden etine kadar her şeyini değerlendirebiliyoruz. Biz 600 kilogram anaç, 500 bin yavru ile başladık. Bu yılki hedefimiz 20 ton.”

İhracata yönelik hazırlıkları tamamladıklarını ifade eden Koçoğlu, “İhracatta pazar arayışımız yok. Firmalarla ilk görüşmeler yapıldı. Onlar bizden hasatla ilgili geri dönüş bekliyor.” diye konuştu.