Yerel seçimlerinin tarihi, 31 Mart 2024 pazar günü olarak belirlendi

Yerel seçimlerinin tarihi, 31 Mart 2024 pazar günü olarak belirlendi

Yayın: 07.09.2023 14:58 |Güncelleme: 27.12.2023 16:42
Paylaş:
A+ A-

Türkiye’de her beş senede bir gerçekleştirilen yerel seçimlerinin tarihi, 31 Mart 2024 pazar günü olarak belirlendi.

Seçimlerde oy verme işlemi, okullarda kurulan sandıklarda yapılıyor. Ayrıca hastalık veya engel sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için seyyar sandıklar da kuruluyor. Seçmenler, il, ilçe ve belde belediye başkanları, köy muhtarları ve ihtiyar heyeti üyeleri, mahalle muhtarları, il genel meclis ve belediye meclis üyelerini belirlemek için oy kullanacaklar.

Seçmenlerin ve aday adaylarının ikamet bilgilerinin kontrol edilmesi için geri sayım başladı. Önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek olan yerel seçimler öncesi, özellikle bu ay içerisinde ikamet bilgilerinin kontrol edilmesi ve aday adaylarının güncelleme yapmaları için son 6 aya vurgu yapıldığı biliniyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun dikkate aldığı, 298 sayılı kanun “seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri” oy verme gününden en az altı ay önce belirlenerek, bu yasanın 33.maddesi gereğince, “(Ek dördüncü fıkra:31/3/2022-7393/8 md.) 18/1/1984 tarihli ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun uyarınca yapılacak mahalli idareler genel seçiminde, birinci fıkra gereğince yerleşim yeri adresine göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden üç ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme işlemleri yapılır.” şeklinde bildirildi.

İKAMET ETME ŞARTINA DİKKAT

Seyyar sandıklarda oy kullanabilmek için seçmenin il ve ilçe merkezlerinde ikamet etme şartı bulunuyor. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler, askı süresi içinde “Engeli Nedeniyle Yatağa Bağımlı Olduğu” veya “Hastalığı Sebebiyle Yatağa Bağımlı Olduğu” ibaresinin yer aldığı sağlık raporu ile birlikte, www.ysk.gov.tr internet adresinden temin edebileceği “Seyyar Sandık Kurulu Talep Formunu” doldurup yerleşim yerinin bağlı bulunduğu ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa teslim etmeleri halinde kayıtlı oldukları adreste seyyar sandık uygulaması ile oy kullanabilecekler.

ÇAĞRI MERKEZİ’NDEN SORGULAMA

Seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, kayıtlı iseniz hangi adres ile kayıtlı olduğunuzu Seçmen Sorgulama portalının “Yurt İçi Seçmen Sorgulama” bölümünden, mobil cihazınıza indireceğiniz “Seçmen Sorgulama” uygulamasından veya e-Devlet kapısından ya da YSK çağrı merkezinden (4449 975) öğrenebilirsiniz.

YSK tarafından vatandaşların seçime ilişkin sorularına yanıt bulabilmesi için 2014 yılından itibaren hafta içi her gün 08:00-22:00 saatleri arasında hizmet vermeye başladı. Vatandaşlar, 444 9 975 numaralı çağrı merkezini arayarak, seçmen kaydını sorgulayabilir. Vatandaşların nerede oy kullanacağını, seçim takvimindeki süreçleri ve seçime dair sorularına yanıt bulacağı çağrı merkezi dışında e-devletten seçmen sorgulama mobil uygulamasından da yararlanabileceği biliniyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

INVAMED Başkanı Dinç’ten 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – INVAMED Başkanı Raşit Dinç, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Dinç, mesajında, INVAMED ailesi olarak, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı minnet, gurur ve geleceğe olan inançlarıyla kutladıklarını belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 105 yıl önce, milletin birliği, beraberliği ve bağımsızlığı uğruna vereceği mücadeleyi başlatmak için Samsun'a çıktığını aktaran Dinç, “INVAMED olarak, Atatürk'ün, 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.' sözünü parola alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dinç, o günlerde memleketin her bölgesinin işgal altında olduğunu belirterek, mesajında şunları kaydetti:

“Milleti ayağa kaldırmak ve sömürgecileri topraklarımızdan kovmak için Samsun gemisine binenlerin büyük bir cesareti, kararlılığı ve inancı vardı. Samsun'da işaret fişeğini yakarak başlayan, İzmir'de düşmanı denize dökmeye ve oradan da Cumhuriyet'in ilanına kadar giden uzun yol bizlere anlamlı bir miras bırakmıştır. Bugün 19 Mayıs'ın 105. yılında INVAMED ailesi olarak bu inanç ve kararlılık ile ülkemiz için çalışıyoruz.

'Üreten Bir Gelecek' vizyonuyla sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olan bilim, teknoloji ve inovasyona sağlık için yatırım yaparak, Türkiye'yi daha müreffeh yarınlara taşıma kararlılığı içindeyiz. Dün Samsun'a adım atılırken bilim yol gösteriyordu. Bugün de yolumuzu bilim aydınlatıyor. Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105. yıl dönümünü kutlar, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Cumhuriyetimiz uğruna mücadele eden herkesi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.”