Yerelden Evrensele Ahmet Ahlatcı ile İş Dünyası

Yerelden Evrensele Ahmet Ahlatcı ile İş Dünyası

Yayın: 23.01.2024 13:57
Paylaş:
A+ A-

Çorum’u dünyanın merkezine taşıyan isim, Ahmet Ahlatcı. Çorum’daki metal rafinerisi, Türkiye genelindeki doğal gaz dağıtım şirketleri ve enerji sektöründe adı geçen Ahlatcı Şirketler Grubu’nun Başkanı Ahmet Ahlatcı, şirketlerine bir de banka alarak yatırımlarına devam ediyor.

Kırk yıl önce açtığı kuyumcu dükkânı bugün Ahlatcı Holding’in can suyu oldu. Holding, yedi sektörde 50’ye yakın şirketle Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri haline geldi.

Eğridere’de açılan küçük bir kuyumcu dükkanı ile Ahlatcı Holding’in temelleri atıldı.

Ahlatcı, Borsa İstanbul’a katıldıktan sonra Adabank’ı satın aldı. Çorum’da kurulan Ahlatcı Metal Rafinerisi ve altın değer kazandıkça işlerinin büyümesi hızlandı. Net servetinin 5 milyar dolar olduğu ile ilgili basında çıkan haberlerde Koç ve Sabancı gibi aileleri geride bıraktığını gözler önüne serdi.

Çorum’un Sevilen Ahmet Ağabeyi

“Güven Altından Değerlidir” sloganıyla yanında çalışanların sevgisini kazandı. Onlara bir ağabey gibi kucak açtı. Çorum’da gençler onun hayat hikayesinden besleniyor. Artık Türkiye’ye ve dünyaya örnek bir isim olan Ahmet Ahlatcı, evrensel ve dünya çapında bir marka oldu.

Türkiye’deki yüksek enflasyon, sınırlı yatırım seçeneklerine rağmen yer altından gün ışığına çıkan altın ve doğal gaz ile Türkiye’nin tek başına ihracatının  %3’ünden fazlasını oluşturan 8 milyar dolarlık bir sektör olan altın bilezik ve mücevherle sağladı.

Türkiye’ye yaptığı yatırımları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da destekledi. Kuyumculuk ve rafineri işletmeleri, halka arz ederek şirket hisselerinde yükselişin ana hatları çizilmiş oldu. Gittiği her yurt dışı gezisi ilham oldu. Yatırımları dünyaya açıldı, ithalat ve ihracat ağı genişledi. Bu ticaret hacmi ise Avrupa ve Afrika ülkeleri ile taçlandırıldı.

Ahmet Ahlatcı Kimdir?

Ahmet Ahlatcı, Bir dönemin Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı olan Hüseyin ve Fevziye Ahlatcı’nın oğlu olarak Çorum’da dünyaya geldi.

İş dünyasında tanınan Ahmet Ahlatcı, Ailesi ile her zaman gurur duyduğunu ifade etmiştir. Çorum’da gerçekleştirilen AVM ve Ahlatcı Holding’le başlayan iş dünyası oğullarının yöneticiliğinde ilerlemeye devam ediyor. Değerli metalleri işleyerek yurt dışına satış yapması, Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağladı. Ahlatcı ismi; altın, döviz, enerji, gayrimenkul, sağlık, otomotiv ve finans gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren bir Holding haline geldi.

1984 – Ahmet Kuyumcu dükkanı açıldı.

1988 – Ahlatcı Kuyumculuk bilezik üretimine başladı.

1992 – Ahlatcı Döviz Bürosu açıldı.

1994 – Çorum Özel Hastanesi hizmete başladı.

1998 – Borsa İstanbul’a üye oldu. Görüntüleme Merkezi’nin ilk şubesini açtı.

1999 – ÇEDAŞ (Çorum Elektrik ve Doğalgaz Ticaret Anonim Şirketi) kuruldu.

2000 – Ahlatcı Kuyumculuk alyans üretimine başladı.

2004 – ÇorumGaz faaliyete geçti ve Çorum doğal gaz kullanmaya başladı.

2005 – SürmeliGaz kuruldu. Yozgat’a doğal gaz ulaştı.

2006 – KarGaz kuruldu. Ahlatcı Otomotiv hizmete açıldı.

2007 – Ahlatcı Metal Rafineri A.Ş. kuruldu.

2008 – Ahlatcı Metal, Türkiye Cumhuriyeti Darphane Yetkili Özel Ayar Evi statüsünü kazandı ve Borsa İstanbul üyesi oldu.

2009 – Özel Elitpark Hastanesi, Çorum’da ikinci özel hastane açıldı.

2012 – Ahlatcı Metal Rafineri A.Ş. Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde dünya çapında bir tesis olarak açıldı.

2014 – Çorum Özel Hastanesi ek binası tamamlandı. AHL Enerji kuruldu.

2015 – Ahlatcı Menkul Değerler kuruldu.

2016 – Güneş enerjisi ile Çorum’da 15 MW, İzmir’de 10 MW, Manisa’da 8 MW, Afyon’da 3 MW, Konya’da 2MW GES aktif hale getirildi.

2017 – Ahlatcı Metal’in ürettiği külçe altınlar Dubai Metal Borsası’nda (DMCC) işlem görmeye başladı.

2018 – Ahlatcı Kuyumculuk, Türkiye Mücevherat sektörünün en çok ihracat yapan firmaları arasında ikinci sıraya yükseldi. Aynı yıl Holding’e bağlı şirketlerin güvenlik ihtiyacı için AHL Özel Güvenlik firması açıldı. Daha da önemlisi bu yıl, Fortune 500 listesinde; Ahlatcı Kuyumculuk 24,8 milyar TL’lik net satışla 11.sırada, Ahlatcı Metal Rafineri A.Ş ise toplam 23,4 milyar TL’lik net satışla 12. sırada, yer aldı.

2019 – Ukrayna Hemineski ve Dnipro bölgesinde toplamda 35 MW GES aktif hale getirildi. Ahlatcı Kuyumculuk, Türkiye Mücevherat sektörünün en çok ihracat yapan firmaları arasında birinci sıraya yükseldi. Ahlatcı Holding Nanografi firmasının% 51 hissesini satın alındı.

2020 – AHL Pay faaliyete geçti.

2021 – Enerya enerji satın alındı. Ahlatcı Kuyumculuk 80,3 milyar net satış; Ahlatcı Metal 44,2 miyar net satış sağladı. Dubai ofisi faaliyete başladı.

2022 – Barut fabrikası temeli atıldı. Ahlatcı doğalgaz halka arz edildi 15,4 milyar talep topladı. AHL Hava Yolları A.Ş kuruldu. Ahlatcı Kuyumculuk Mücevher İhracat Sektörü şampiyonu oldu. İlk 1000 TİM ihracaatcı listesinde Ahlatcı kuyumculuk 32. sıraya yükseldi.

2023 – Ahlatcı doğalgaz BIST 100 de işlem görmeye başladı. Ahlatcı doğalgaz FTSE Global Equity Index Series Mid Cap Index de işlem görmeye başladı. TMSF’den Adabank satın alındı. Ahlatcı kuyumculuk 147.7 milyar net satış ile Fortune 500 listesinde 9. sırada yer aldı. Ahlatcı Metal Rafineri 72.7 milyar Tl lik satış ile Fortune 500 listesinde 13. sırada yer aldı. Kargaz doğalgaz 2.9 milyar TL lik satış ile Fortune 500 listesine 408. sıradan girdi.

Karabük’ü Doğal Gaz ile Buluşturdu

Karabük’e Ahmet Ahlatcı ve Kargaz A.Ş. Genel Müdürü Kasım Kahraman bizzat gelerek ön çalışmalarda bulundu. 2009 yılında ilk kez Karabük’e doğalgaz veren Kargaz, çalışmalarında hız kesmedi. Karabük’te nerdeyse doğalgaz almayan hane kalmazken, Kargaz Safranbolu, Eskipazar, Yenice ilçeleri ve bu ilçelere ait bazı köylere bile doğal gaz getirdi. Kargaz Karabük İşletme Müdürü Cengiz Mancoğlu, Karabük genelinde BBS (Bağımsız Birim Sayısı) sayılarını şöyle açıkladı: “Karabük’te bu yıl itibarıyla, 65.634 BBS sayısına ulaşıldı. Safranbolu’da 33.323 BBS, Eskipazar’da 3.106 BBS, Karabük OSB’de 4.420 BBS, Yenice’de 236 BBS sayısı gün geçtikçe de artmaya devam ediyor. ” (Esra Oğuzkağan Özkan)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da 19 Mayıs Yarı Maratonu yapıldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak için 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 105. yılı dolayısıyla düzenlenen 19 Mayıs Yarı Maratonu yapıldı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarı maraton için sporcular, Fuar Caddesi'nde toplandı.

Cadde üzerinde oluşturulan parkurda gerçekleştirilen yarı maratona, 18-70 yaş arasında 200 sporcu katıldı.

Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın işaretiyle başlayan yarışmada, sporcular dereceye girmek için mücadele etti.

Sporcular, 21 kilometrelik parkurda Fuar Caddesi, Batı Park, Atakum Golf Kulübü, 19 Mayıs Üniversitesi Olimpik Yüzme Havuzu güzergahından tekrar başlangıç noktasına döndü.

Yarı maratonu erkeklerde Kenyalı James Kipgoei Kipcotech, kadınlarda aynı ülkeden Elida Jelimo Korir birinci tamamladı.