YÖK Başkanı Özvar: Türk üniversitelerinden mezun olmuş diğer ülke öğrencilerini gördüğümüzde gurur duyuyoruz

YÖK Başkanı Özvar: Türk üniversitelerinden mezun olmuş diğer ülke öğrencilerini gördüğümüzde gurur duyuyoruz

Yayın: 03.03.2024 14:50
Paylaş:
A+ A-

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Her zaman Türk üniversitelerinden mezun olmuş diğer ülke öğrencilerini gördüğümüzde gurur duyuyoruz. Çünkü genellikle ülkelerine döndüklerinde çok önemli roller üstleniyorlar.” dedi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) “Global İletişim Ortağı” olduğu, Belek Turizm Bölgesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu (ADF 2024) bugün de çeşitli etkinliklerle devam etti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, moderatörlüğünü TRT World sunucularından Alican Ayanlar’ın üstlendiği “Bölgesel İşbirliğinde Kültür ve Eğitimin Rolü” konulu panelde yaptığı konuşmada, işbirliklerinin ülkeler ve topluluklar arasındaki ilişkileri güçlendireceğini, çatışmalardan ziyade diyaloğun teşvik edilmesine katkı sunduğunu söyledi.

Eğitim ve kültür alanındaki işbirliklerini de önemsediklerini vurgulayan Özvar, şunları kaydetti:

“Biz farklı ülkelerden, kültürlerden gelen birçok yabancı öğrenciye kucak açtık. Üniversitelerde artık rahatlıkla tahsil görebiliyorlar. Kendi kültürlerini bize tanıtabiliyorlar biz de kendi kültürümüzü onlara tanıtabiliyoruz. Farklı kültürlerin birlikte yaşamasının bir zenginlik kaynağı olduğunu düşünüyorum, özellikle Anadolu’da barış halinde yaşamaları kültürel bir mirasımızdır. Bizim yapmaya çalıştığımız, kapsayıcı bir eğitim ortamının üniversitelerde hazırlanmasıdır. Her zaman Türk üniversitelerinden mezun olmuş diğer ülke öğrencilerini gördüğümüzde gurur duyuyoruz. Çünkü genellikle ülkelerine döndüklerinde çok önemli roller üstleniyorlar. Gerçekten Türkiye ve kendi ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendiriyorlar. Türkiye’de edinmiş oldukları kültürel bilgilerle ülkelerimiz arasında çok daha etkili ilişkiler kurabiliyorlar.”

“Ortaklıklar ülkelerimiz arasında işbirliğini güçlendirdi”
YÖK Başkanı Özvar, kültürel bağlantısı olan ülkelerle çalışma şiarlarının olduğunu belirterek, Türki devletlerle Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi, Özbek-Türk Üniversitesi gibi üniversitelerle işbirliklerinin bulunduğunu dile getirdi.

Kazakistan’da, Kırgızistan’da çeşitli ortaklıklarının olduğunu, yükseköğrenim alanında güçlü bağlar kurduklarını aktaran Özvar, “Bu ilişkiler aynı zamanda kültürel, bilimsel ve teknolojik yönlerde ülkelerimiz arasında işbirliğini güçlendirdi. Türki devletler bağlamında Türki Üniversiteler Birliği bölgesel işbirliği için gerçekten çok önemli. Bu daha da büyük işbirliğine sebebiyet vermekte.” diye konuştu.

Akademik alanda işbirliği yaptıklarını ifade eden Özvar, Türkiye’nin tecrübesinin önemli olduğunu, işbirliklerini daha da kurumsal hale getirmeye çalıştıklarını bildirdi. Arap ülkeleriyle olan işbirliğine de değinen Özvar, son zamanlarda Orta Doğu’da bazı kardeş ülkelerde yürüttükleri çalışmaları ve gerçekleştirdikleri ziyaretleri anlattı.

Arap Üniversiteleri Birliği Toplantısına katıldığını hatırlatan Özvar, “Yükseköğrenimin işbirliği üzerindeki etkisini gördüm.” değerlendirmesinde bulundu.

Özvar, panelde katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Türkiye’deki pilot sayısı 15 bine yaklaştı

Yayın: 30.04.2024 12:14
Paylaş:
A+ A-

Türkiye’de geçen yılın sonu itibarıyla istihdam edilen pilot sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 6 artarak 14 bin 884 oldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) 2023 Faaliyet Raporu’ndan derlediği bilgiye göre, havacılık sektörü 2003 yılından itibaren çıkarılan yasal düzenlemelerle hızla büyüdü.

Sektör, hava yolu şirketlerinin artmasına paralel olarak altyapı ve filo yatırımları, bağlantı sayısı ve uçak bilet fiyatlarındaki düzenlemelerle büyümesini son dönemde de sürdürdü.

Türkiye’de 2003’te sektörde yaklaşık 65 bin çalışan istihdam edilirken bu sayı 2022’de 262 bin 925’e ulaştı. 2022 yılı sektör cirosu, 2003’ten itibaren Türk lirası bazında 218 kat, dolar bazında ise kurdaki artışa rağmen 16 kat artış gösterdi. Sektörün 2022 yılı cirosu 668,06 milyar liraya ulaştı.

Sivil havacılık işletmeleri bünyesinde geçen yılın sonu itibarıyla 668 uçak bulunuyor. Ayrıca, 207 hava taksi, 524 genel havacılık araçları, 431 balon ve 26 çok hafif hava aracı olmak üzere 1856 araç faaliyet gösteriyor.

Yabancı pilot sayısı 518

Türkiye’de istihdam edilen pilot sayısı geçen yılın sonu itibarıyla 14 bin 884’e yükseldi. Söz konusu rakam, 2022’de 14 bin 55 olarak kayıtlara geçmişti. Böylece pilot sayısında, bir yılda yüzde 6 artış gerçekleşti.

Uçak ve helikopterlerde çalışan pilotların yüzde 4,2’sini yabancılar oluşturuyor. Türk sivil havacılığında 518 yabancı pilot hizmet veriyor.

Geçen yılın sonunda 2 bin 45 hava trafik kontrolörü, 463 dispeçer, 4 bin 684 teknisyen, 620 hava trafik emniyeti elektronik personeli ve 609 havacılık bilgi yönetimi uzmanı olmak üzere diğer lisanslı teknik personelin toplamı 8 bin 421’i buldu. (AA)