Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 19.11.2015 10:23
Paylaş:
A+ A-

Karabük Defterdarı Osman Koçaş, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren başlayacak olan Elektronik Tebligat Uygulaması hakkında bilgiler vererek, mükelleflere çağrıda bulundu. Çağın gelişimine ayak uydurmak gerektiğini ifade eden Defterdar Osman Koçaş, uygulamanın hayata geçirilmesi ile birlikte mükelleflere tebliğlerin elektronik ortamda gönderileceğini ifade etti.

Uygulamanın işlemlerin hızlanması ve kısa sürede sonuçlanması için önemli olduğuna dikkat çeken Koçaş; “Türk Vergi Sisteminde beyana dayalılık esastır. Bir mükellef, bir yıl içersinde elde etmiş olduğu kazanç ve iradlarını belirlenen mali yıl bitimi ve yine belirlenen süre sonunda mali idareye beyan eder ve tarh ve tahakkuk eden vergiler mükellefe tebliğ edildikten sonra tahsilat işlemlerine başlanır. Burada mükellefin beyan etmiş olduğu vergilerin miktarsal ifadesi olan tarh ve mükellefin borçlandırılması anlamına gelen tahakkuk ve tarh ve tahakkuk eden vergilerinde işlemlere başlayabilmesi için mutlaka mükellefe tebliğ edilmesi gerekiyor. Tebliğ edilmeden hiçbir vergisel işlemlere başlanamıyor. Biz tebligatlarda mükelleflerin ve muhatapların yükümlülüklerini yerine getirmesi için sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıların nedeni de Türkiye’deki Adrese Dayalı Sistemin tam çalışmaması, mükelleflerin ve vatandaşların bu adres değişikliklerini süresinde yapmaması. Bu nedenle de tebliğ edilen evraklar muhatabına ulaşamamakta, bu da hem zaman hem de maliyete sebep olmakta. Biz mükelleflere evrakları posta marifeti ile basın yayın kuruluşları vasıtasıyla ilanen tebligat, memur eliyle tebligattır. Bunların üçünde de sıkıntılar var bunlar hız sıkıntısı, güvenlik sorunu var ilgilisine tebliğ edemiyoruz, üçüncüsü maliyet sıkıntısı var. Mali idare bütün bunları dikkate alarak ve gelişen teknoloji paralelinde bir yasal düzenleme yaparak Elektronik Tebligat Sistemini getirdi. 2010 Yılında getirilen bu sistem bu zamana kadar gerekli alt yapının olmaması nedeniyle uygulanamamıştı ama şimdi artık gerekli şartlar oluştuğu için bu uygulamaya 1.1.2016’dan itibaren geçilecek.
Günümüzde teknolojik gelişmelerle ile birlikte elektronik ortamda ve internet ortamında yapılan işlemlerin artmasıyla, bilişim sistemleri hayatımızın her alanında yer almaya başladı. Neredeyse evden ya da ofisten hiç çıkmadan bütün işlemler çağa uygun bir hızla yapılır oldu. Bütün bu gelişmelere kamunun da kayıtsız kalması mümkün değildi elbet. Kamu içerisinde, teknolojiyi en etkin ve verimli kullanan idarelerin başında da Maliye Bakanlığı gelmektedir. Bilindiği üzere on yılı aşkın süredir elektronik beyanname sistemi hayatımızda yer almaktadır. Artık elektronik faturaların ve defterlerin uygulamaya başlandığı ve uygulamanın her geçen gün genişletildiği günümüzde, elektronik tebligat dönemi de Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla yayımlanan tebliğle fiilen hayatımıza girmiştir. Buna göre; vergi dairelerince, kurumlar ve gelir vergisi mükelleflerine yapılacak tebliğler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren muhatapların elektronik adreslerine yapılacaktır” dedi.

UYGULAMADAN KİMLER YARARLANACAK

1 Ocak 2016 tarihinde uygulamaya geçilecek olan Elektronik Tebligat uygulamasına tabi olacak mükelleflerle ilgili de bilgi veren Koçaş; “Uygulamaya Kurumlar vergisi mükellefleri, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç) ve isteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler için uygulanacaktır” dedi.

UYGULAMAYA KATILMAK İÇİN YAPILMASI GEREKEN

Gerek Maliye Bakanlığı’nın gerekse mükelleflerin işlerini büyük oranda kolaylaştıracak olan e-tebligat için mükelleflerin ve kendilerine elektronik tebligat yapılmasını isteyenlerin uygulamaya katılmak için neler yapmaları gerektiğini de anlatan Koçaş; “Kurumlar Vergisi mükellefleri, 01 Ocak 2016 tarihine kadar Elektronik Tebligat Talep Bildirimi’ni kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri gerekmektedir. Kişiler bize kendilerine ilişkin bilgileri elektronik posta adreslerini ve cep telefonlarını bildirecekler biz de kendilerine ya elektronik ortamda ya da SMS ile bilgileri vereceğiz. Bir de mükellefler değişiklikleri süresi içersinde bize bildirmek zorunda. Elektronik Tebligat Uygulamasına tabi olan bir mükellef bundan kafasına göre vazgeçemez eğer bir faaliyetlerine devam ettiği sürece bundan yararlanmaya devam edecek, ancak ölüm halinde, tasfiye halinde, kapatması veya değişmesi durumunda elektronik tebligat hükümlerinden bu arkadaşımızı muaf tutabiliyoruz. Mükelleflerimizin 1 Ocak 2016’yı beklemeksizin bir an önce bağlı bulundukları Vergi dairelerine başvurmaları gerekmektedir. Vergi dairesine bizzat veya vekili aracılığıyla başvuran gerçek kişi mükelleflerin başvuruları değerlendirilecek ve gerekli şartları taşıyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilecektir. Ayrıca şu anda bize gelen bilgiler içersinde erteleme söz konusu değil, ama ertelenmiş olsa bile mükelleflerin bundan yararlanmaları kendilerine fayda sağlayacak. Bunun hiçbir maliyeti yok, bilakis faydası var. Sadece elektronik postalarını kontrol edecekler. Biz hiçbir ücret istemiyoruz. Bu sistem tamamen vatandaşın lehine. Elektronik Tebligat Sistemi ile mükelleflerin bize olan borcunu bildireceğiz. Bu hükme tabi olsun olmasın bütün mükelleflerin ilgili Vergi Dairesine başvurarak Elektronik Tebligat Hükümlerinden Yararlanmak için kullanıcı kodu, şifre almaları gerekir” dedi.

CEZAİ İŞLEME TABİ TUTULACAK

Kullanıcı kodu ve şifre almayan mükellefler için cezai işlem uygulanacağını da belirten Defterdar Koçaş; “Biz diyoruz ki 1.1.2016ya kadar zorunluluk kapsamında olan ilgili mükelleflerimizin ilgili Vergi dairesi başvurarak kullanıcı ve şifrelerini almaları gerekiyor. Başvurmadığı takdirde özel usul cezası dediğimiz vergi usul kanununda belirtilen ve mükelleflerin durumlarına göre belirlenen özel usul cezalarına çarptırılacaktır. Bu ceza ile karşılaşmamaları için süresi içersinde bize başvurmaları gerekiyor” dedi.

1.1.2016’DAN SONRA MÜKELLEF OLANLAR DA 15 GÜN İÇİNDE ALACAK

1.1.2016 tarihinden itibaren mükellef olanların ise 15 gün içersinde müracaat etmesi gerektiğini ifade eden Koçaş; “Burada iki durum var. Bir faal olan mükellefler var, bir de 1.1.2016 tarihinden itibaren faaliyete geçecek mükelleflerimiz var, şu anda faal olan mükelleflerimiz 1.1.2016’ya kadar başvurmak zorunda, 1.1.2016’dan sonra faaliyete geçecek mükelleflerimiz var ise, kurumlar vergisi mükellefi ise 15 gün içersinde bu haktan yararlanmak için başvurmak zorunda, gelir vergisi mükellefi ise mükellefiyetin tesis edildiği anda elektrik tebligat hükümlerinden yararlanmak için başvurmak zorunda” ifadelerine yer verdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Enerjisa dağıtım şirketleri hizmet verdiği 14 ilde seçim tedbirlerini tamamladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.03.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

ANKARA (AA) – Enerjisa Dağıtım Şirketleri, Türkiye'de 3 elektrik dağıtım bölgesinde hizmet verdiği 14 ilde kesintisiz ve kaliteli elektrik için yürüttüğü çalışmaları, 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimlerine yönelik aldığı tedbirlerle sürdürdü.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Enerjisa Dağıtım Şirketleri, Başkent EDAŞ ile Ankara, Bartın, Çankırı, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale ve Zonguldak'ta, Ayedaş ile İstanbul Anadolu Yakasında, Toroslar EDAŞ ile Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Osmaniye ve Mersin'deki kritik noktalar için seçimden haftalar önce başlattığı bakım çalışmalarını tamamladı.

Seçim sürecinde enerji arz güvenliği kritik hale gelen noktaları Yüksek Seçim Kurulu (YSK) koordinasyonunda belirleyen şirket, bu noktaları besleyen dağıtım merkezi, Kesici Ölçü Kabini (KÖK), trafo, pano ve aydınlatma tesisleri gibi elektrik dağıtım şebekesi unsurlarındaki kontrol ve bakımlarını tamamladı.

İl ve ilçe seçim kurulları, oy toplama merkezleri, parti genel merkezleri başta olmak üzere 502 kritik noktada özel tedbir alan Enerjisa Dağıtım Şirketleri, seçim günü sabahın erken saatlerinden, oy sayımının tamamlanacağı saate kadar YSK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Valilikler, Kaymakamlıklar ve kolluk kuvvetleri ile koordineli bir şekilde seçim sürecinin sorunsuz tamamlanması için faaliyetlerini sürdürecek.

Enerjisa Dağıtım Şirketleri, 31 Mart'ta ülke genelinde gerçekleştirilecek mahalli idareler seçim süreci boyunca, normal şartlarda daha iyi elektrik hizmeti sunmak için gerekli olan planlı kesintileri de iptal etti. Şirket, seçimlerin güvenilir ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesi için seçim günü 5559 personel, 1956 ekip ve 1811 aracın seçim günü sahada olacak. Olası her senaryoya karşı göreve hazır olacağı nöbet yerlerini belirleyen Enerjisa Dağıtım Şirketleri, tüm yönetim kademesi ile seçim günü boyunca kesintisiz enerji için nöbette olacak.

Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ, bölgelerinde seçim süreci boyunca kesintisiz elektrik hizmeti sunmak için çeşitli kapasitelerdeki 500'den fazla jeneratörü sorumluluk bölgesinde göreve hazır bulunduracak. Elektrik dağıtım şebekesinin yaşanmaması adına dünyada ilk kez Enerjisa Dağıtım Şirketleri tarafından geliştirilerek hizmete sokulan Mobil SCADA Kontrol Merkezi, operatörleriyle hazır tutulacak.

6 Şubat 2023 tarihli depremlerden etkilenen 11 ilin 5'inin elektrik dağıtımını üstlenen Toroslar EDAŞ'ın bölgesinde ise özellikle depremden yoğun olarak etkilenen Hatay ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde de tedbirler üst seviyeye çıkarıldı. Felaketin gerçekleştiği günden bu yana bölgedeki elektrik dağıtım şebekesini 1,9 milyar liralık yatırımla deprem öncesi değerlere tekrar ulaştıran Enerjisa Dağıtım Şirketleri, bölgede seçim sürecinde hizmet verecek konteynerlerde enerji arz sürekliliği için gerekli kontrolleri gerçekleştirdi.

Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği için yine Enerjisa Dağıtım Şirketleri tarafından bir ilk olarak devreye alınan Görüntülü Teyit Sistemi, seçim sürecinde kritik noktaların güvenliği için de kullanılacak. Çok tehlikeli olarak sınıflandırılan elektrik dağıtım faaliyetlerinde, sahadaki çalışanın iş aşamalarını canlı görüntülerle merkeze aktarıp merkezin teyidiyle ilerlemesini sağlayan bu sistemdeki görüntülü aktarım cihazları, kritik noktalarda bu noktaların güvenliğini gözlemleyecek. Olası arızalar teyakkuzdaki saha çalışanları tarafından yine merkeze iletilen canlı bağlantılarla takip edilebilecek ve ivedilikle giderilecek.

Ayrıca seçim süreci boyunca vatandaşlardan gelen kesinti ihbarları başta olmak üzere her türlü bilgilendirme ve talepler 186 numaralı Çağrı Merkezleri aracılığı ile takip edilirken, Enerjisa Dağıtım Şirketleri web siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden gerekli tüm bilgilendirmeler anlık olarak yapılacak.