Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 18.05.2016 10:30
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Namık Bilici, Harran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde 12-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen “Sağlık Hizmetleri MYO Standartları Belirleme Çalıştayı”na katılarak KBÜ’yü temsil etti.

Sağlık alanında nitelikli ve kalifiye hizmet gücünün yetiştirmek, ülkemizde sağlık hizmet standardını yükseltmek için düzenlenen çalıştaya; Türkiye’de sağlık eğitimi veren kamu, vakıf ve özel olmak üzere yaklaşık 107 Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan 100’ün üzerinde yönetici ve akademisyen katıldı.

Karabük Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Namık Bilici de üniversitemizi temsilen çalıştaya katıldı ve dönüşte çalıştay ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bilici geçen yıl eylül ayında Atatürk Üniversitesi’nde yapılan çalıştaya da katıldıklarını hatırlatarak söz konusu çalıştayda aktif rol alarak ciddi bir irade ortaya koyduklarını belirtti. Bu yıl da Harran Üniversitesi’ndeki çalıştayda yer alan Yrd. Doç. Dr. Namık Bilici, çalıştayda alınan ortak kararlardan birinin çekirdek eğitim programının (ÇEH) oluşturulması ve tüm okullarda müfredat ve ders bilgilerinin aynı çıktılar eşliğinde, aynı standartlarda verilmesi olduğunu kaydetti. Bilici, ortak kararlardan bir diğerinin ise sağlık hizmetleri yüksekokulları olarak bir araya gelebilmek, uluslararası alanda sektörün istediği nitelikli iş gücünü karşılayacak niteliklere haiz bir nesil yetiştirmek için belli bir standardizasyon ve bunun akredite edilmesi olduğunu söyledi.

Sağlık hizmet okullarına yönelik bu maddeler ışığında dernek kurma fikrinin de gündeme geldiğini aktaran Bilici şöyle konuştu: “Bu dernek kurma fikri Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri MYO’nun fikriydi. Bu da ikinci madde olarak kabul edildi. 2023 hedeflerinde, nitelikli iş gücü fazlası olan okulların mutlaka eğitimden yana iş gücü istihdam ve arz talep dengelerinin gözetilerek dengelenmesi, iş gücü açığı olan alanlarda o alanın genişletilmesi, öğrenci kimlik ve profilinin geliştirilerek eğitim niteliği ve perspektifinin oluşturulması yer aldı. Okullar arasında yatay geçişlerde yaşanan aksaklıklarının giderilmesi ve okulda yapılan uygulamaların tek standarda indirgenmesi de diğer bir madde idi. Bunlar standardize edildi, kararlar alındı ve 37 ayrı sağlık hizmetleri meslek yüksekokulları programı ortaklaşa çekirdek eğitim programı hazırlanması kararı alındı.”

Yrd. Doç. Dr. Namık Bilici son olarak “Karabük Üniversitesi Tıbbi Labaratuvar Teknikerliği Bölümü’nün çekirdek eğitim programının oluşturulması, standardize edilmesi ve bunun akreditasyonun hazırlanması için iki üniversite ile üstlenmiş bulunmaktayız. Bunun için de çalışmaları hızla sürdürüyoruz” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kaspersky, dolandırıcıların Telegram kullanıcılarından Toncoin çalmaya çalıştığını tespit etti

Anadolu Ajansı
Yayın: 26.04.2024 12:12
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky araştırmacıları, dolandırıcıların kripto para birimi hızlandırıcıları ve arkadaşlık referanslarını içeren ölçeklenebilir bir plan eşliğinde dünya genelindeki Telegram kullanıcılarından Toncoin (TON) çalmaya çalıştığını tespit etti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, dünyanın dört bir yanındaki kurbanlar, kripto dolandırıcıları tarafından hedef alınıyor.

Saldırının arkasındaki kişiler, bu kez durumdan şüphelenmeyen Telegram kullanıcılarını cezbeden bir plan eşliğinde hareket ediyor.

Hedeflenen kişilere, kontak listelerindeki birinden “özel bir kazanç programına” katılmalarını tavsiye eden bir bağlantı gönderiliyor. Dolandırıcılar, seçtikleri kurbanlardan kripto para depolamak için tasarlandığı iddia edilen ve resmi olmayan bir Telegram botuna katılmalarını, bunu da yasal cüzdanlarına bağlamalarını isteyerek işe başlıyor.

Daha sonra, kurbana ayrı bir bot kullanarak sözde hızlandırıcılar satın alması söyleniyor. Dolandırıcılar, kullanıcıları kazanmaya başlamak için bu işlemi tamamlamaları gerektiği konusunda ikna ediyor. Satın alma işleminden sonra ise kullanıcı kripto parasını geri dönülemez bir şekilde kaybediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Kıdemli Web İçerik Analisti Olga Svistunova, hızlandırıcıların, dolandırıcılar tarafından kullanıcıların token kazanmalarını sağlayan araçlar olarak tanıtıldığını bu yöntemin çevrim içi oyunlardaki destekleyicilere benzediğini ve kullanıcının bir tane satın alarak ek avantajlar elde edeceğini düşündüğünü belirtti.

– “Mağdura davet ettiği her arkadaş için ödeme yapılacağı telkin ediliyor”

Yönlendirme programının, planın önemli bir bileşenini oluşturduğunu belirten Sustinova, “Ne kadar çok kişi buna katılırsa, dolandırıcıların kazancı o kadar yüksek oluyor. Failler, kurbanın para kazanmaya başlayabilmesi için en az beş kişinin yönlendirme bağlantısı üzerinden özel gruba katılması gerektiğini söylüyorlar. Hatta kurbanların davet ettikleri her bir kişiyi arayarak tüm detayları sözlü olarak açıklamalarını öneriyorlar. Mağdura davet ettiği her arkadaş için ödeme yapılacağını ve yönlendirmelerle satın alınan her hızlandırıcı için ayrıca komisyon ödeneceği telkin ediliyor.” ifadelerini kullandı.

Telegram Open Network (TON) blok zinciri, ilk olarak Durov kardeşler tarafından geliştirildi. Proje artık bağımsız bir topluluk tarafından destekleniyor. Toncoin'in en büyük avantajını Telegram oluşturuyor. Bu mesajlaşma platformu aylık 900 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda, ayrıca dünyada en çok indirilen ve kullanılan 6'ıncı uygulama olarak sıralanıyor. Bu nedenle bu blok zinciri ile ilişkili dolandırıcılık girişimleri özellikle tehlikeli kabul ediliyor.

Kaspersky uzmanları, kullanıcılara arkadaşlarından veya yakın tanıdıklarından gelse bile kolay yoldan ve hızla zenginlik vaat eden tekliflere karşı dikkatli olmalarını, bilinmeyen veya şüpheli cüzdanlara kripto para aktarılmamasını, Kaspersky Premium gibi kapsamlı bir koruma kullanılmasını ve en son dolandırıcılık yöntemleri hakkında güncel kalmak için Kaspersky gönderilerinin okunmasını tavsiye ediyor.