Avrupa Birliği 106. sertifika programı KBÜ’de başladı

Avrupa Birliği 106. sertifika programı KBÜ’de başladı

Yayın: 13.03.2018 20:56
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Türk Alman Dayanışma ve Entegrasyon Derneği (TANDEM) ve Konrad Adenauer Vakfı ile ortaklaşa düzenlenen “Avrupa Birliği 106. Sertifika Programı” başladı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda 12- 16 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek programda alanında uzman akademisyenler tarafından Avrupa Birliğinin oluşumundan AB – Türkiye ilişkilerine kadar birçok konu masaya yatırılıyor.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TANDEM (Türk – Alman Tandem Dayanışma ve Entegrasyon Derneği) Başkanı Prof. Dr. M. Nail Alkan, Avrupa Birliğinin oluşumu, genişleme süreçleri ve AB – Türkiye ilişkilerini ele aldı.

AB, Çin ve Hindistan’dan sonra dünyanın üçüncü büyük nüfusuna sahip

Avrupa Birliği üye sayısının 1 Temmuz 2013 tarihinde Hırvatistan’ın üye olmasıyla 28’e yükseldiğini hatırlatan Alkan, “Hırvatistan’ın üye olmasıyla AB’nin nüfusu 4,4 milyon artarak 508 milyona ulaştı. AB, Çin ve Hindistan’dan sonra dünyanın üçüncü büyük nüfusuna ve 4,3 milyon km yüz ölçümüne sahiptir. Türkiye, İzlanda, Makedonya, Sırbistan ve Karadağ AB adayı ülkelerdir.” diye konuştu.

Konuşmasında Prof. Dr. Nail Alkan, Avrupa Birliğinin bugünkü en önemli sorununun Mülteci sorunu olduğuna da dikkat çekti.

“Helsinki Zirvesi, Türkiye ile AB ilişkilerinde bir dönüm noktası”

Türkiye’nin, Avrupa Birliğine 31 Temmuz 1959 tarihinde başvurduğuna değinen Alkan, “Türkiye, bu başvuruyu Yunanistan’ın başvurusu üzerine geçekleştirmiştir. Bunun en önemli nedeni Batı dünyası içinde Yunanistan’ın daha etkin bir konuma gelmesini engelleme politikasıdır. Türkiye ile üyelik koşulları gerçekleşinceye kadar geçerli olacak bir ortaklık anlaşması imzalanması öngörüldü ve 12 Eylül 1963’te Ankara Anlaşması imzalandı.” dedi.

Prof. Dr. Alkan, Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerinin 1970’li yılların başından 1980’lerin ikinci yarısına kadar, siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı istikrarsız bir şekilde sürdüğünü de söyledi.

10-11 Aralık 1999 tarihindeki Helsinki Zirvesinin ise Türkiye ile AB ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Alkan, “Bu zirve sonucunda Türkiye’nin AB’ye adaylık statüsü teyit edilmiştir. 16-17 Aralık 2004 Brüksel Zirvesinde alınan kararla, Türkiye – AB ilişkileri yeni bir aşamaya taşındı. Türkiye ile katılım müzakerelerin 3 Ekim 2005 tarihinde başlatılmasına karar verildi.” şeklinde konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Vezirköprü’de polis, dolandırıcılık olaylarına karşı bilgilendirme yaptı

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.04.2024 00:24
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'un Vezirköprü ilçesinde polis, hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarıyla ilgili vatandaşları bilgilendirdi.

Farkındalık oluşturmak amacıyla ilçe merkezinde polis ekiplerince broşür dağıtılarak siber güvenlik, hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarıyla KADES hakkında vatandaşlara bilgi verildi.

Ekipler, pazar yerleri, taksi durakları, kuaförler, kahvehaneler, kafeler, iş yerleri ve parklarda vatandaşlarla görüşerek bilgilendirdi.

İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Çelik'in de katıldığı çalışmada birim amirleri ile polisler, vatandaşları dolandırıcılık yapmak isteyenlere karşı uyardı.

Çelik, “Kendisini polis, asker, savcı ya da kamu görevlisi olarak tanıtarak para ve altın isteyen kişilere itibar etmeyin. Bu kişiler dolandırıcıdır. Bu kişiler sizleri inandırmak için kimlik ve adres bilgilerinizi, hatta kimlik numaranızı dahi söyleyebilir. Bankadan aradığını söyleyerek, 'Kredi kartı aidatınızı ve dosya masraflarınızı iade ediyoruz' diyerek kart ve şifre bilgilerini isteyen kişilere inanmayın. İnternet sitelerinden alışveriş yaparken dikkatli olun, güvenilir siteleri tercih edin.” dedi.