BALIK KRAKER

BALIK KRAKER

Yayın: 26.04.2022 17:47
Paylaş:
A+ A-

Ortaokul zamanlarımdı. Yer: Karabük Beşbinevler Ortaokulu. Tepede, hakim bir noktada, gayet havadar. Zeminin altı da olan 2 katlı, gayet şirin bir okuldu. En son duyduğum haberlere göre, depreme dayanıklı olup olmama durumundan dolayı yıkılacağı söylenmişti.

Okuluma gitmek için en az yarım saat yürümem gerekiyordu. Rahmetli Ahmet Amcam da o okulda bekçi olarak görev yapıyordu. Çok güzel anılar biriktirdik ortaokulda. 1. Sınıfı H şubesinde, 2. Sınıfı A Şubesinde, 3. Sınıfı da E Şubesinde okumuştum. Anlamış olduğunuz üzere sınıflarımızı her sene başında diğer sınıflara dağıtmışlardı. Bu tanımadığınız sınıflara dağıtılma olayı, öğrenciler için bir adaptasyon süreci gerektiriyor kabul etmek lazım.

1-H’de sıra arkadaşım: şimdi Karabük’ün avukatlarından Şenol KURU idi. Duvar dibinde en baştaki sırada oturuyorduk. En sevdiğim ders “Tarih” dersiydi. Aslında her derste başarılıydık.

2-A’da köylüm de olan Muammer’le aynı sırada oturuyorduk, sonradan yine mahalleden arkadaşım Cemil KAPUCUOĞLU’yla oturduğumu hatırlıyorum. En sevmediğim dersler “Matematik” ve “Ev Ekonomisi” idi. (ayrıntıyı: “Kilim Adamı” başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.)

3-E’de ise Deniz TOPUZ’la sonradan da Cengiz ŞAHİN’le aynı sırayı paylaştık. En sevdiğim ders “Türkçe” idi. Serpil ÖZDEMİR öğretmenimiz bize Türkçemizi çok sevdirmişti. Matematiği de seviyordum. Çünkü dersimize okul müdürümüz Mustafa DEMİRCİ giriyordu ve gayet sevdirmişti bize bu dersi.

Ortaokulda 1. Sınıfta ‘onur derecesi’ listesinde ismim vardı ve bu bir tabloyla sergilenmişti okul duvarında. Merdiveni çıkarken gayet rahat görülebilecek yerdeydi ve o listede idim.

Okulumuzun arka taraftan giriş katında gayet küçük bir kantinimiz vardı. İçine girilmiyordu diye hatırlıyorum. Sadece pencere şeklinde düzenlenmiş ufak bir aralıktan tost ya da içecek servisi yapılabiliyordu. İşte tam orda keşfettim ‘Balık Kraker’i.

O kadar sevmiştim; o kırmızı ambalajlı, baharatlı, fırınlanmış, kırt kırt yenen, küçük balık şekli verilmiş ve bayağı çokça görünen lezzeti, adeta bayılıyordum. O zamanlar demek ki param, çift kaşarlıdan ziyade tek kaşarlı tosta bile yetmiyormuş. Gönül ister ki herkes o sıcak tostları yiyebilsin. Aslında balık kraker yanında içecek olarak ‘Bağlar Gazoz’ da iyi giderdi. Bu yazıyı yazarken de, hala o gazozun tadını anımsayabiliyorum. Ne de olsa bizi hayata bağlıyordu; hem gazoz, hem balık kraker.

Yalnız olmadığımı; sonradan başka balık kraker sevenlerin de olduğunu keşfettim ve hepsinin de işinde ve hayatında, gayet başarılı ve saygıdeğer insanlar olduklarını söyleyebilirim.

Belki de balık kraker, biz Karadenizliler için deniz balığının yerini alıyordu. Balık krakerin içinde ‘Omega-3’ gibi vitaminler olmasa da, acaba biz onu balık niyetine mi yiyorduk, balık yiyemesek de?

Dostlar, ister inanın ister inanmayın, hala balık kraker görünce ayrı bir heyecanlanıyorum ve o günleri hatırlayarak, tadımlık da olsa balık krakerden vazgeçemiyorum. Ziyarete giderken de sevenlerine balığın krakerinden götürüyorum.

Ne dersiniz? Belki de tadından ziyade, bereketli atıştırmalık, balık krakerin ‘Adı yeter’di.

Adı yetecek başka bir şey daha söyleyeyim canlar:

Hayırlı ve bereketli Ramazanlar…

 

Satılmış Ümit ÇETİNKAYA

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

[email protected]

Mart 2022

Malazgirt

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

DSİ Genel Müdürü Balta, Kastamonu’daki yatırımlar hakkında bilgi verdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 16:36
Paylaş:
A+ A-

KASTAMONU (AA) – Kastamonu'da son 21 yılda DSİ tarafından 217 bin 740 dekar tarım arazisinin suyla buluşturduğu bildirildi.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, yaptığı yazılı açıklamada, son 21 yılda Kastamonu'da inşa edilen 12 sulama tesisi ile 217 bin 740 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtıklarını belirtti.

Kastamonu'da refah düzeyinin artması için son 21 yılda 121 tesis ile 20 milyar 913 milyon liralık yatırım yaptıklarını vurgulayan Balta, bu dönemde 9 baraj ve 2 gölet inşa ettiklerini, böylece 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştıklarını anlattı.

Kastamonu'da 7 barajın yapımının devam ettiğine işaret eden Balta, şöyle devam etti:

“Bu barajların tamamlanmasıyla 237 bin 740 dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için son 21 yılda tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile Kastamonu şehir merkezi, 96 yerleşim yeri ve 2 bin 469 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 21 taşkın kontrol tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Hayata geçirdiğimiz tesislerle taşkın riskini azaltıyor, vatandaşlarımızı ve toprağımızı büyük ölçüde güvence altına alıyoruz.”

Balta, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığını da dikkati çekerek, “Kastamonu'da son 21 yılda 13 HES tesisi işletmeye alınarak yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlanıyor. Kurulu gücü 108,04 megavat olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 686 milyon lira katkı sunuyoruz. Planlama ve projelendirme safhasında olan 28 HES ile de ülkemizin enerjisine güç verecek olmaktan heyecan duyuyoruz. 15 Şubat 2024 itibarıyla yaklaşık 70 bin hanenin enerji ihtiyacını Kastamonu'da kurulu HES'lerle karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı.