“Hazırlanan Bilirkişi Raporlarına Herkes Dikkat Etmeli..”

“Hazırlanan Bilirkişi Raporlarına Herkes Dikkat Etmeli..”

Yayın: 17.03.2019 22:55
Paylaş:
A+ A-

Karabük Çevre Derneği Başkanı Bünyamin Coşkun ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Türkiş imzası ile yapılan açıklamada, “Karabük Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi olmayışına eleştiri getirildi..” Yapılan yazılı açıklamada MARZİNC Fabrikası ele alınarak “Günlük 65 ton su 3-4 defa devir daim edilerek Karabük Belediyesi kanalizasyonuna verilmektedir. Özellikle yağmurlu havalarda taşan kanalizasyon insan ve hayvan sağlığına zarar vermektedir..” görüşü dile getirildi. Bu konularda yaşanan ve halen devam eden Mahkemelerden söz edilen açıklama, ses getirecek kadar önemli görülüyor.

Karabük Çevre Derneği Başkanı Bünyamin Coşkun ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Türkiş konu hakkında şu sözlere yer verdi, “Atık Su Arıtma tesisi olmayan Organize Sanayi Bölgesi olur mu? Karabük Sanayi bölgesinin atık su arıtma tesisi olmadığından Marzinc ve buradaki sanayi tesislerinin atık suları, belediyenin Organize Sanayi Bölgesi kanalizasyon şebekesine boşaltılmaktadır.

Marzinc günde 65 ton su kullanmaktadır. 3-4 defa devir daim edilen su belediye kanalizasyon şebekesine deşarj edilmektedir. Kanalizasyon şebekesindeki arızlardan ve bilhassa yağmurlu havalarda taşan atık sular çevreye ve insan sağlığına zarar vermektedir. 2015 yılında Kemal Oyman Sanayi sitesine Belediye kanalizasyonundan taşan atık sular için çevre müdürlüğü Marzinc’e İdari para cezası uygulanmış, Kemal Oyman Antepoğlu sanayi sitesi esnafının şikayeti üzerine Marzinc aleyhine dava açılmıştır.

Mahkemenin isteği üzerine bölgede inceleme yapan 5 kişilik bilirkişi heyeti (Prof. Dr. Şule Coşkun Cevher, ister Cengiz Çevre Mühendisleri Tugay Yalım, Rahime Polat, Lalehan Köşger) özetle aşağıdaki raporu vermiştir, “Marzinc’ten deşarj edilen atık suyun OSB kanalizasyon hattına kaçak deşarj yapıldığı belirtilerek, işletmenin faaliyetleri neticesinde oluşan atık suyun özellikleri, kirlilik parametreleri göz önüne alındığında, bu atık suyun kaçak deşarjı nedeniyle çevre kirliliğine yol açmış olduğu.

Deşarj süresi dikkate alındığında sınır değerin üzerindeki miktarlarda kirlilik parametrelerinin özellikle kurşun, toprakta havada veya suda kalıcı etki bıraktığı, sınır değerleri üzerindeki miktarlarda kirlilik parametrelerinin insan ve hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvan ve bitkilerin doğal özelliklerinin değişmesine neden olabilecek niteliklere sahip olduğu,

Marzinc geri dönüşümden kaynaklanan çevrenin kirletilmesi olayının kasten meydana gelmiş olduğu, atık suyun OSB kanalizasyonun hattına kaçak deşarj yapılmasından Marzinc işletme müdürünün sorumlu olduğu, bilirkişi heyetince tespit edilerek imza altına alınmıştır, 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava devam etmektedir.

Önce belediyece Marzinc’in Organize kanalizasyon şebekesine atık su atmasına mani olunmuş, sahada depo edilen binlerce ton atık malzemenin organizeden lisanslı atık depolarına taşınması sağlanmış, arıtma tesisi için organizeden yer tahsisi yapılmış, iyileştirme ve taahhütler alınmasından sonra Marzinc çökertme tesisinden çıkan atık sular yine belediye organize kanalizasyon şebekesine deşarj edilmektedir. Belediyenin organize kanalizasyon şebekesine karışan atık sular belediyenin Melise Köyü’ndeki arıtma tesisine kadar gitmekte, buradan Filyos Nehri ile Karadeniz’e kadar ulaşmaktadır. Belediyenin arıtması organik arıtmadır. Kimyasal arıtma değildir. Dolayısıyla sular ve çevre kirletilmeye devam etmektedir (5 yıldır arıtma tesisi olmadan çalışan Marzinc, arıtma tesisi inşaatına yeni başlamıştır. Çevre bakanlığınca bu duruma göz yumulmuştur) Çözüm organize sanayiye arıtma tesisi yapılmasıdır. Tüm organize sanayi bölgelerinde arıtma tesisi olmasına rağmen, Karabük organize sanayisinde arıtma tesisi yoktur. Her şeyden önce Marzinc çevreyi ve suları kirletmek istemiyorsa kendi kimyasal arıtma tesisini kurmalıdır”

Yorumlar

  1. kemal

    ülkeyi sermaye yönetiyor başkan siz hala farkında değil misiniz? Her alanda sermaye ülkeyi yönetiyor her alanda. Patronlar ne derse devlet onu yapıyor. Kardemirin marzingin istikbali varken millet kanser olmuş kime ne?

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Enuygun’da doğa otellerine talep yüzde 116 arttı

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.04.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Enuygun'un verilerine göre doğa otellerine talep son bir ayda bir önceki aya göre yüzde 116 artış gösterdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, en çok rezervasyon yapılan bungalov otellerin olduğu ilk 5 destinasyon Sapanca, Rize, Ağva, Olimpos ve Fethiye oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Enuygun Otel İş Geliştirme Müdürü Ferhat Uyanık, şehir hayatına kısa bir mola vermek isteyen seyahatseverlerin doğada vakit geçirmek için doğa otellerine yöneldiğini belirtti.

Doğa konseptindeki otellerin hafta sonu ve resmi tatilleri için akla gelen ilk seçenekler arasında yer aldığını aktaran Uyanık, “Bu durumda konseptin her geçen gün popülerleşmesini sağlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Uyanık, doğa otellerinin uzun yıllar popülerliğini sürdüreceğini düşündüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Artık çok farklı segmentte doğa oteli seçeneği var. Konforlu ve keyifli bir tatil yapmak isteyenler bir glamping tesisini tercih ederek hem doğa içinde vakit geçirebiliyor hem de konfordan ödün vermiyor. Ya da bulundukları şehirden çok uzaklaşmadan kısa bir tatil yapmak isteyen seyahatseverler günümüzde şehirlerine yakın bir konumda otellere ulaşabiliyor. Bu da bizlere doğa otellerinin popülerliğinin kısa süreli bir yükselişten ziyade kalıcı bir tercih olacağını gösteriyor.”

Enuygun üzerinden otel rezervasyonu yapmak isteyenler, “OTEL2024” koduyla 8 bin TL'ye varan anında indirimden yararlanabilecek.