Her Telden (23.Kasım.2015)

Her Telden (23.Kasım.2015)

Yayın: 23.11.2015 08:27
Paylaş:
A+ A-

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ,KARABÜK’E YENİ BİR SEKTÖR KAZANDIRDI VE YÜKSEKÖĞRENİM YURT KANTİNLERİ İLE..
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ,Karabük’e yeni bir sektör kazandırdı ve özellikle YENİ AÇILAN YÜKSEKÖĞRENİM YURTLARI kantinleri yemekhaneleri PEK REVAÇTA sektörler oldu.
ÖZELLİKLE YENİ AÇILACAK YURTLAR İÇİN ciddi çalışmalar ve TORPİL ARAYIŞLARI olduğuna ilişkin bilgiler veriliyor,zira,bu tür YURTLARIN ihalesiz verilebilmesi gibi bir ihtimal var.
İHALE EDİLMEDEN VERİLEBİLİYOR..
O zamanda TORPİL ARAYIŞLARINDAN SÖZ EDİLİYOR..
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ,Karabük’e böyle bir sektör kazandırdı,SEKTÖRÜ KAZANDIRIRKEN beraberinde de,TORPİL KAVRAMINI geliştirdi elbet.
ŞİMDİ BİRKAÇ YENİ ÖĞRENCİ YURDU DEVREYE GİRİYOR..
İyi izleyin bakın YEMEK ve KANTİN KONUSU nasıl çözümlenecek..?
AK Parti,CHP ve MHP bünyesinde SİYASET YAPANLAR gelişmeleri iyi izlesinler,mutlaka SİYASETEN gelecekte kullanabilecekleri bazı malzemeler çıkar/çıkacaktır,yeter ki izlesinler..!!
Yeni YÜKSEKÖĞRENİM ÖĞRENCİ YURTLARI devreye alınacak..
Bakın bakalım YEMEK ve KANTİN işleri nasıl çözülecek..
KİM veya KİMLER BU İŞLERİ ALACAKLAR…!!

KARABÜK’TE “SİYASET YAPMAK OLDUKÇA KOLAYDIR..” HİÇBİR OLAYI İZLEMEZ,HİÇBİR İŞE KARIŞMAZSINIZ,YETER..
Karabük’te SİYASET YAPMAK oldukça kolaydır,HİÇBİR OLAYI İZLEMEZ,HİÇBİR GELİŞMEYE ilişkin görüş vermezsiniz,bu YETER /ARTAR Siyaset yapmak için..
OLMADI,KENDİ SİYASİ GÖRÜŞÜNDE Kİ İNSANLARI ELEŞTİRİRSİNİZ,Partinizin içine dönük Siyaset yaparsınız,kendi Partililerinizle didişirsiniz,DIŞA DÖNÜK hiçbir çalışmanız olmaz bu yeter.
KARABÜK’TE SİYASET YAPMAK KOLAYDIR..
“ETLİYE/SÜTLÜYE KARIŞMAYIN BU YETER..”
Örneğin KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ BİR BOYKOT yapıyorlar,MİNİBÜS ÜCRETLERİNİN yüksekliğinden yakınıyorlar ve BİR TEK SİYASİ PARTİ bu konuda görüş vermedi.
“NE ÖĞRENCİLER HAKLIDIRLAR..” diyen Siyasi Parti oldu..
“NE ÖĞRENCİLER YANLIŞ YAPIYOR..” diyen Siyasi Parti oldu..
Olay ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ile MİNİBÜS Sahipleri arasında tıkandı kaldı ve HİÇBİR Siyasi Parti bu konuda HAKLIYI/HAKSIZI Kamuoyu karşısında dile getirmedi..
Şimdi YÜKSEKÖĞRENİM YURTLARI DEVREYE GİRECEK..
O KONULARDA NELER YAŞANACAK ACABA..?
Siyasetin yine umurunda bile olmaz sanıyoruz..!!

2016 YILI İÇİNDE “BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİŞ NOKTASINDA BİR REFERANDUM YAŞANACAK GİBİ..” VE MUHALEFET
Öyle görünüyor ki 2016 Yılı içinde Ülkemiz “BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİŞ NOKTASINDA BİR REFERANDUM YAŞAYACAK..” ve bu nokta da AK Parti “EVET GEÇİLSİN..” yolunda oy kullanacak..
PEKİ MUHALEFET PARTİLERİ NE DİYECEKLER..?
Örneğin KURULTAY YAPALIM/YAPMAYALIM tartışmasını yoğun biçimde yaşayan CHP’LİLER,yine aynı kulvarda seyreden ve Kamuoyu’na BÜYÜK KONGREYİ TOPLAMAM mesajı veren MHP’LİLER bu konuda ne diyecekler..
Daha önce “SENİ BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ..” diyen HDP’LİLER bu konuda yaşadıkları o keskin çizgiyi terk etmiş görünüyorlar ve daha ılımlı bir havaya bürünmüşler,ne diyecekleri noktasında ikircikli bir tavırları var..
BAŞKANLIK SİSTEMİ ÜLKE GELECEĞİ İLE YAKINDAN İLGİLİ ve böylesine önemli bir konuyu unutan MUHALEFETİN CHP VE MHP Partileri KENDİ İÇLERİNE DÖNMÜŞLER,iç sorunları ile boğuşuyorlar.
HDP ESKİ KESKİN ÇİZGİSİNİ TERK ETMİŞ GÖRÜNÜYOR.
Ancak ne dediği kesin belli değil..!!
Ondan sonra da “AK PARTİ HER SEÇİMDEN NİYE BAŞARI İLE ÇIKIYOR..” diye sızlanıyorlar,AK Parti bu konuda da net,kitleleri bu konuda da şimdiden oluşturma çalışmalarına başlamış..
İşleri BÖYLE MUHALEFET OLUNCA HAYLİ KOLAY ELBET..

2019 GENEL SEÇİMLERİNE KADAR,KARABÜK 3 MİLLETVEKİLİ ÇIKARTAN BİR “SEÇİM BÖLGESİ..” OLUR MU,1 KASIM..!!
Karabük geçmiş yıllarda “3 MİLLETVEKİLİ ÇIKARTAN BİR SEÇİM ÇEVRESİYDİ..” daha sonra NÜFUS KAYBI ile diğer yerlerin AŞIRI NÜFUS kazanması sonucu 2 MİLLETVEKİLİ çıkartan bir SEÇİM ÇEVRESİ haline geldi.
PEKİ YENİDEN 3 MİLLETVEKİLİ ÇIKARTAN bir Seçim Çevresi haline gelebilir mi Karabük,örneğin 2019 Genel Seçimine,yine 2 MİLLETVEKİLİ çıkartan bir SEÇİM ÇEVRESİ olarak mı girilir..?
ÖNCELİKLE BİR TESPİTİ YAZALIM..
1 KASIM ERKEN GENEL SEÇİMİNDE,Karabük 3 MİLLETVEKİLİ çıkartan bir Seçim Çevresi olsaydı da,AK PARTİ 3 MİLLETVEKİLİ çıkartıyordu.
3 MİLLETVEKİLİNİ DE AK PARTİ ÇIKARTIYORDU..
Aslına bakarsanız BU İŞİNDE ADİL OLMAYAN ÇOK YÖNÜ VAR,örneğin Karabük’ün 84 BİN SEÇMENİ 1 MİLLETVEKİLİ SEÇİYOR ,buna karşılık,İstanbul/Ankara gibi 117 bin seçmenin,İsparta ve birkaç yer gibi 76 bin seçmenin 1 Milletvekili seçtiği yerlerde var..
Örneğin Komşumuz Kastamonu 92 bin seçmene l vekil seçiyor.
Her neyse artık..
KARABÜK 3 MİLLETVEKİLİNE 2019 YILINA KADAR ÇIKABİLİR Mİ..?
Bunun için HAYLİ SEÇMEN LAZIM Karabük’e.
SEÇMEN İÇİN,YENİ YATIRIM,YENİ NÜFUS ALMAK GELİYOR ELBET..
Söyleyin sizce böyle bir ihtimal var mı..?

29 KASIM PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN,CHP İL KONGRESİ İÇİN,İLÇE BAŞKANLARI “ERDOĞAN DİNÇEL..” DEDİLER..
29 Kasım Pazar günü yapılacak olan CHP Karabük İl Kongresi için,geçtiğimiz gün bir araya gelerek durumu görüşen,CHP İlçe Başkanları Avukat Sayın ERDOĞAN DİNÇEL’İN Aday gösterilmesi üzerinde uzlaştılar.
CHP İL BAŞKANLIĞI YARIŞINA Sayın ERDOĞAN DİNÇEL tek aday olarak girecek ve İlçe Başkanlarının bu kararından sonra,nabız yoklayan bazı isimlerin geri duracakları tahmin ediliyor.
Sayın ERDOĞAN DİNÇEL,bilindiği gibi 1 KASIM ERKEN GENEL SEÇİMİNDE,CHP Karabük Milletvekili Birinci sıra adayı olarak seçime girmiş,ancak,başarılı olamamıştı.
Çok yoğun bir SEÇİM KAMPANYASI/ÇALIŞMASI yürüten CHP’LİLER Karabük Özelinde bekledikleri OYU BULAMAMAKTAN yakınıyorlar.
“EN AZINDAN KARABÜK’ÜN İKİNCİ PARTİSİ OLMAYI UMUYORDUK,BELKİ MİLLETVEKİLİ ÇIKARAMAYIZ,AMA,KEİN İKİNCİ PARTİ OLUR,MİLLETVEKİLİNİ DE AZ BİR OY İLE KAYBEDERİZ BEKLENTİSİ İÇİNDEYDİK..” diyen CHP’LİLER çoğunlukta.
CHP KARABÜK BÜNYESİNDE ESAS TRAVMA,1 Kasım Genel Seçiminde alınan sonucun,7 Haziran Genel Seçiminde alınan sonucun da gerisine düşmüş olması.
“BUNA BİR TÜRLÜ ANLAM VEREMEDİK..” diyen CHP’LİLER var.
“CHP’LİLER,YİNE AK PARTİ’YE ve MHP’YE OY VERDİLER..”
Bu tür iddiaları dile getiren çok sayıda CHP’Lİ görülüyor..

MHP TABANINDA “MERAL AKŞENER HEYECANI VE BEKLENTİSİ HÜKÜM SÜRÜYOR..” BUNU AÇIKÇA DİLLENDİRENLER
MHP içinde Siyaset yapmış,Siyaset yapan birçok dostumuzla görüşüyoruz,sanki bir MERAL AKŞENER fırtınası hüküm sürüyor ve açıkça “MERAL HANIM ADAY OLURSA,KESİN ONUN İÇİN ÇALIŞACAĞIM..” diyen MHP’LİLER var.
Karabük’te MHP’Lİ olarak bilinen/tanınan ve dönem/dönem MHP Karabük Teşkilatlarında ÖNEMLİ GÖREVLER Üstlenmiş insanlar sohbet ediyoruz,görüyoruz ki bir MERAL AKŞENER fırtınası esiyor.
BUNU SOSYAL MEDYA ARACILIĞI ile Paylaşanlar var.
Bu görüşlerini açıkça dile getirenler var.
Ancak,MHP Karabük İl ve İlçe Teşkilatları ile MHP BÜYÜK KONGRE ÜYELERİ ne düşünürler bunu bilmek hayli zor,ama,esas olan ise bu insanların neler düşündükleri elbet.
Zira,MHP Gündeminde 2018 yılına kadar İLÇE ve İL KONGRELERİ yok,öyle olunca da,BÜYÜK KONGRENİN SEÇİLMİŞ delegelerinin değişme ihtimali de yok.
ONLAR NE DÜŞÜNÜRLER ACABA..?
OY KULLANACAK OLANLAR O İNSANLAR..
MHP’NİN 4 BÜYÜK KONGRE DELEĞESİ VAR..
Sayın RAFET VERGİLİ,Sayın MUSTAFA DURSUN,Sayın BURHANETTİN UYSAL ve Sayın MUHARREM ASKER Büyük Kongre delegeleri ve bunların içinden imza veren olur mu,Sayın DEVLET BAHÇELİ dışında ki bir Adaya OY VEREN olur mu..?
Karabük MHP Delegeleri pek renk vermiyorlar..

25.DÖNEM MHP KARABÜK MİLLETVEKİLİ SAYIN DURMUŞ YALÇIN “İL VE İLÇE TEŞKİLATLARI SİYASET YAPMALI…”
Birkaç kez daha yazdık,25.DÖNEM MHP KARABÜK MİLLETVEKİLİ Sayın DURMUŞ YALÇIN ile uzunca bir sohbetimiz oldu,bize çok enteresan gelen bir görüşünü Okurlarımıza aktardık.
Sayın DURMUŞ YALÇIN konuşması sırasında KÖY YOLLARINDAN konuyu açtı ve KARABÜK’TE SİYASİ PARTİLERİN YEREL KONULARA İLİŞKİN SİYASET YAPMADIĞI,KENDİ MENSUPLARINA DÖNÜK SİYASET YAPTIĞINI dile getirdi.
Dedi ki “KARABÜK’TE TOPLAM 2500-2600 KİLOMETRE KÖY YOLU VAR.AK PARTİ 100 KİLOMETRE KÖY YOLUNU ASFALT YAPMIŞ,BUNU PROPOGANDA MALZEMESİ OLARAK KULLANDILAR..”
Daha sonra da “DEMEK,KÖY YOLLARININ,TÜMÜNÜN ASFALTLANMASI 20-25 YILI BULACAK.SİYASİ PARTİ İL/İLÇE BAŞKAN VE YÖNETİCİLERİN AĞZINDAN SİZ HİÇ BUNLARI DUYDUNUZ MU.ONLAR KENDİ MENSUPLARINA LAF YETİŞTİRMEYİ NE YAZIK SİYASET SANIYORLAR..” gibi ifadeler kullandı.
“KARABÜK’TE SİYASET YEREL SORUNLARI ELE ALMIYOR..” dedi.
“O NEDENLE İKTİDAR KENDİSİNİ RAHAT GÖRÜYOR.ÖYLE OLUNCA DA,KARABÜK YETERLİ HİZMETİ ALAMIYOR..” gibi iddialar dile getirdi..
Sayın DURMUŞ YALÇIN’A haklı değilsin demek mümkün mü..?
Bu görüşleri için HAKSIZ KONUŞUYOR demek mümkün mü..?
Ne dersiniz,BU GÖRÜŞLER HER PARTİ İÇİN geçerli değil mi..?

KARABÜK’ÜN ANA CADDESİ KONUMUNDA OLAN “FEVZİ FIRAT CADDESİ’NİN DURUMU..” VE İŞYERİ SAHİPLERİ…!!
Karabük’ün ANA CADDESİ konumunda olan FEVZİ FIRAT Caddesi’nin gerek YAYA KALDIRIMLARININ,gerekse ARAÇ YOLUNUN durumu,hiç mi hiç,iç açıcı değil..
İŞYERİ SAHİPLERİ ANORMAL DERTLİLER..
GALİBA KENDİ ARALARINDA İMZA TOPLAYACAKLAR..
Geçtiğimiz gün bir İŞYERİ Sahibi anlattı,İŞYERİNİ SİGORTA YAPTIRMAK istemiş, “SİGORTA ACENTALARI,SEL VE SU BASKINI İÇİN İŞYERİNİZİ SİGORTA YAPAMAYIZ.BÜYÜK RİSKİ VAR..” demişler..
YAYA KALDIRIMLARI TAM BİR REZALET..
ASFALT ise berbat durumda ve PARK ÇİZGİLERİ ÇEKİLMİŞ,ancak,ASFALTIN DURUMU tam anlamı ile KADERİNE TERK EDİLMİŞLİĞİ yaşıyor..
İŞYERİ SAHİPLERİ MÜTHİŞ SIKINTILILAR..
Bu Cadde üzerinde yaya yolunu kullanarak giden insanlar,kalkan tuğlalara takılıp düşüyorlar ve geçtiğimiz günlerde Karabük’ün yabancısı iki kişi yürürken birisi çok kötü düştü,sonra öğrendik ki PARMAĞINI ÇATLATMIŞ o kişi..
FEVZİ FIRAT Caddesi üvey evlat gibi sanki..

SEVGİLİ DOSTUM,KARDEŞİM SAMİ ERDUYGU (SAATÇİ SAMİ..” İLE İKİ GÜN ÖNCE SOHBET,ŞAKALAŞMA VE ARTIK YOK
Çok uzun yıllar dostluğumuzu,karşılıklı sevgimizi/saygımızı hiç kaybetmediğimiz Sevgili SAMİ ERDUYGU(SAATÇİ SAMİ..” öyle acı,öyle kabullenilmesi zor bir sürpriz yaptı ki,anlatmaya kelimeler kafi gelmiyor.
İKİ GÜN önce DERYA PİDE/KEBAP Salonunda Sevgili RASİM ERTAŞ,Sevgili SAMİ ERDUYGU sohbet ettik,şakalaştık,ertesi gün SAMİ Kardeşimiz aramızdan ayrılmış,ebedi aleme göçmüş..
GERÇEKTEN YIKILDIK,o güleryüzlü insan,o sevecen insan,o dost canlısı insan aramızdan kayıp gitti,ne yazık ki aramızda ebedi aleme kayıp gitti.
Allah mekanını Cennet eylesin.
Yokluğuna alışmak hayli zor,şimdi dükkanın önünden geçerken biz kime takılıp,kiminle şaka yapacağız,en önemlisi “SAKIN KORKMA BENİN KORUMAMDASIN..” diye bize kim güvence verecek..?
Hayat böylesine kısa ve sürprizlerle dolu demek..!!
İnsanlar o zaman neden kırıcı,neden hırpalayıcı bir hırs içinde olurlar ki..?
EBEDİ ALEMDE,YERİN CENNET OLSUN Sevgili kardeşim..

8 kişi görüş bildirdi

  1. ŞENER

    AHMET ABİ KARDEMİR ALDIĞI BORÇLANMA TAHVİLİYLE İLGİLİ NE DÜSÜNÜYORSUN.BİRDE HIZLI TREN FABRİKA DA BİR ŞİRKETLE ANLASILIP HIZLI TREN PROJELERİ VE FABRİKADA BİR PROJE VEYA KATMA DEGERİ YUKSEK OLAN BİR ÜRÜN BİR ŞİRKETLE ANLASIP KARABUKE HIZLI TREN YAPAN BİR FABRİKA OLAMAZMI

  2. Haklıya Haklı

    Durmuş Yalçın bey haklı söylemiş.Karabükte Siyasi Partiler siyaset yapmıyorlar kendi içlerinde sürtüşüyorlar didişiyorlar.Mesela bu Yurt meselesi çok önemli.Şimdi herkes haldır haldır torpil arıyor aylık 1 trilyon liralık bir ciro söz konusu ve bunun yüzde 10 nu kar olsa 100 bin lira aylık eder.
    Şimdi Siyaset bunlarla ilgilenmez MHP İl başkanı CHP İl başkanının böyle bir meselesi yok.Onların meselesi Durmuş beyin dediyi gibi kendi partili üyeleriyle böyle toplumu ilgilendiren meseleleri yok onların

  3. Hasan Selim

    Sayın gölbek ;kardemir tahvil borçlanmasından gelen parayı filyos yatırımı mı yoksa döviz borçlarında mı kullanacak? Bu konuda bir bilginiz var mı

  4. kardemir

    erdemir 300 trilyon kar ederken kardemir 200 trlyon zarar açıklıyor
    yönetim kurulu ve dolgun maaşlı müdürler bu konuyu ortaklarına izah etmeleri gerekir ama ortada bunu anlatan kimse yok
    hala kendilerini başarılı gören müdürler sürekli müdürlük açmakla meşguller
    kardemiri yönetenlere en önemli yatırım dedikleri ray çekimiyle ilgili başarı varmı diye soruyoruz
    başarı var diyorlarsa hurdaya çıkan rayları kesme işini taşerona niye verdiniz?
    allah aşkına yazık günah oluyor
    ilginç olan karabük de hiç kimse 200 trilyonluk zararı sormuyor..
    3 milyon ton üretime ne zaman çıkıyor
    çıktık da haberimiz mi yok

  5. CHPLİ

    BİRAZ DAHA BİTİRSİN DİYE ERDOĞANI YAPARLAR. OSMANA ZATEN BİŞEY DEMEYE GEREK YOK ONUN GARANTİSİ ERDOĞAN. BUNUN VEBALİNİ İBRAHİM HOCA ÖDER. YAZIK ONDAN ÇOK ŞEY BEKLEMİŞTİK.

  6. sener

    KARDEMİR RUMUZLU KARDEŞİM ERDEMİR 9 AYLIK BİLANÇO 1 KATRİLYON 300 TİRLYON GEÇEN YILA GÖRE -180 TRİYLYON AZ AK KARDEMİR GEÇEN SENE 9 AYLIKTA KARI 200 TRİLYON ŞİMDİ İSE -211 TRİLYON EREGLİYASSI MAL ÜRET,İYOR AMA EMTİA FİYATLARI DÜSTÜĞÜNDE ODA ZARA ETMESİ GEREKİR MANTIKEN FAKAT KARDEMİR YATIRIM VE DOVİZ BORCUNDAN KAYNAKLANAN VE BU YATIRIMINDA DAHA SONRA TESVİKLER %30 GERİ İADESİ OLUYOR BİLİYORUM VE DÖVİZİN HER 0,1 KRUŞ DIUSMESİ ARTI KARDEMİRE .KARDEMİR KATMA DEĞERİ YUKSEK URUN YAPMALI HIZLI TREN URETİCİLERİ İLE DİYALOĞA GEÇİP KATMA DEĞERİ YUKSEK İŞLER YAPMALI YOKSA BU İŞ KANGAK DEMİR KUTUKLE OLACAK İŞLER DEĞİL.BİRDE İYİ BİR CEO LAZIM BENCE

  7. cumali poyraz

    Ahmet abi Karabük’ün gelişip gelişmediğini çevre illere ziyaret ettiğinde anlayabiliyorsunuz. Örneğin Bolu iline gidip bir bakın. Örneğin sağlık yönünden. Karabük’te Fizik tedavisi olabilmek için 6-7 ay sonrasına gün veriliyor. Ben bizzat şahit oldum. Yaşlı teyzem fizik tedavisi için doktora yalvarıyor, ancak doktor bey benim yapacağım bir şey yok diyor. Çevre illere bakıyorsunuz fizik tedavi rehabilitasyon merkezleri var, ayrıca bir bakıyorsunuz Bolu ilinde 5-6 tane, Bartın ilinde yine aynı 4-5 tane hastane var. (Bolu’da Özel Çağsu, Fatma Hatun Hastanesi, Kadın Doğum Hastanesi, İzzet Baysal Tıp Fakültesi, Köroğlu Devlet Hastanesi vb. gibi) Ben şunu anladım Karabük’e hak ettiği hizmet maalesef verilemiyor. Üstelik ilimizden seçilen milletvekillerimiz Türkiye’nin en üst makam ve mevkiilerinde görev almalarına rağmen.Var diyenler çevre illere baksın, gezsinler görsünler. Lütfen Sağlık özellikle fizik tedavisi için çile çeken hastalarımıza sizin yayın aracılığınızla bir dikkat çekmenizi istiyorum. Bir gezin fizik muayne bölümünü, vatandaşların dertlerini dinleyin. lütfen ……….

  8. Sevki elmas

    Aferim CHP ilçe başkanlarına
    Erdoğan bey il başkanı olur.
    2019 seçimlerinde aday olur.
    Seçimlerde 17000 oy alır.
    Döner gene il başkanı olur.
    Chp yakışan bu olur
    Karabükte başka CHP li yok.
    Dua edin Erdoğan bey ölmesin.
    Yoksa parti Karabükde kapanır.
    Ilçe başkanlarına bravo.
    Ibrahim hoca
    Orhan bey
    Osman bey
    Bunun vebalini siz ödeyeceksiniz.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Slow Food hareketi iyi, temiz ve adil gıda için 38 yıldır mücadele veriyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.03.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – Doğal kaynakları korumayı ve temiz gıda üretimini desteklemeyi hedefleyen küresel Slow Food (Yavaş Gıda) hareketinin başkanı Edward Mukiibi iklim krizi ve israfın, gıda konusunda en fazla karşılaştıkları iki büyük sorun olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük gıda hareketlerinden biri olarak kabul edilen Slow Food, “iyi, temiz ve adil gıda” sloganıyla dünya üzerinde 160 ülkede faaliyetler ve farkındalık kampanyaları düzenliyor.

Hareketin çalışmaları hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mukiibi, Slow Food'un 1986'da İtalya'da doğduğunu ve 38 yıldır devam eden serüvenlerinde dünyanın her köşesinden çok sayıda insana ulaştıklarını kaydetti.

Su başta olmak üzere doğal kaynakların ve biyoçeşitliliğin korunması hedefini faaliyetlerinin merkezine aldıklarını belirten Mukiibi, daha iyi bir dünya için çalıştıklarını ve bunu da çevreye ve insana zararı olmayan gıdaların üretimini teşvik ederek, aynı zamanda sorumlu tüketim ve sorumlu üretim bilincini aşılamaya çalışarak gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Slow Food ağı içerisinde çiftçilerden şeflere, öğrencilerden aktivistlere, devletlerden uluslararası organizasyonlara kadar gıda konusunda harekete geçmek isteyen milyonlarca kişiyle çok sayıda kurum ve kuruluşun yer aldığını bildiren Mukiibi, “Sadece maddi olarak destekleyen 100 binden fazla üyemiz var. Ama bu herkesin maddi olarak katkıda bulunmak zorunda olduğu anlamına gelmiyor. Aslında paranın satın alabileceğinden çok daha fazlasını yapan topluluklar var. Buna biyoçeşitliliği koruyan yerel toplulukları örnek gösterebiliriz.” dedi.

Edward Mukiibi, hareketin sadece gıda ürünlerini değil gıdanın getirdiği kültürü de korumaya çalıştığını, bu nedenle gıdanın nasıl tüketildiği, hangi tekniklerle pişirildiği ya da nasıl korunduğu üzerine de çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

– Nuh'un Gemisi Projesi

Yok olma tehlikesi altında bulunan bitkisel ve hayvansal ürünleri çevrim içi katalogda bir araya getirdikleri “Nuh'un Gemisi” projesine değinen Mukiibi, “Bu katalogda yalnızca bilimsel veriler bulunmuyor. Kültürel, organoleptik, geleneksel bilgilerle ürünlerin hazırlanması sırasında kullanılan teknikler ve bölgeyle olan bağları da yer alıyor.” diye konuştu.

Proje kapsamında bugüne kadar dünyanın her yerinden 5 bin 300 ürünü korumaya çalıştıklarını dile getiren Mukiibi, şöyle devam etti:

“Bu projede büyük tufan yaşandığında türleri yok olmaktan kurtaran Nuh’un Gemisi'nden esinlendik. Aslında bugün de yine o büyük tufan genetik, kültürel ve geleneksel erozyonla burada. Günümüzde yerel ve geleneksel gıdalar gen aktarımı, gen korsanlığı gibi çeşitli problemle karşı karşıya. Slow Food hareketi ise gıda kültürümüzü korumaya çalışıyor.”

Proje dahilindeki türleri kendi coğrafyalarında korumaya çalıştıklarının altını çizen Mukiibi, iklim değişikliği sonucu artık beslemesi ekonomik olarak tercih edilmeyen, bu nedenle de popülasyonları giderek azalan hayvanları çeşitli teşvikler ve projelerle yeniden tercih edilebilir hale getirdiklerini, bitkiler konusunda ise özelikle yerel gruplar arasında tohum bankaları oluşturduklarını ve tohumların kullanılması için çeşitli ağlar geliştirdiklerini anlattı.

“Afrika’nın Bahçeleri” adlı bir diğer projelerinde, kıtada giderek yaygınlaşan endüstriyel gıda üretimine karşı bir alternatif oluşturmaya çalıştıklarından bahseden Mukiibi, şunları söyledi:

“Afrika’nın geleneksel gıda üretim yöntemlerini korumak istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için yerel toplulukları agroekolojik yöntemler çerçevesinde tarım yapmaya teşvik ediyor, konu üzerine eğitim programları düzenliyor, gruplar arasında koordinasyon kurarak bilgi aktarımı sağlıyoruz. Proje 2010 yılında Uganda, Kenya ve Tanzanya'daki birkaç bahçeyle başladı. Bugün Afrika kıtasının çeşitli yerlerinde 5 binin üzerinde bahçe oluşturulmuş durumda. Sosyal medyada her gün yeni bir katılımcının daha kendi bahçesini açtığını görüyoruz.”

– “Üretimde iklim değişikliği, tüketimde israf en büyük sorunlar”

Tüm projelerinde üretim süreçlerinde karşılaştıkları en büyük problemin iklim değişikliği olduğunu ifade eden Mukiibi, özelikle sıcak hava dalgaları, ani yağışlar sonucu yaşanan sel felaketleri gibi aşırı hava olaylarının gıda üretimini zorlaştırdığını vurguladı.

Mukiibi, “Tüm bu yaşananlar gıdaya erişimimizi, gıda güvenliğimizi ve bizim açımızdan yağmuru merkeze almış tarım sistemimizi etkileyecek. İklim kriziyle mücadelede geniş kapsamlı iklim değişikliği adaptasyon çalışmaları yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tüketim noktasında karşılaştıkları en büyük problemin ise gıda israfı olduğu bilgisini paylaşan Mukiibi, “Küresel gıda üretiminin neredeyse yarısı tabağımıza ulaşamadan israf ediliyor. Bununla birlikte enerji, kaynak, çiftçilerin o ürünleri üretirken harcadıkları zaman da israf edilmiş olunuyor yani gıda israfı tabağımızın çok ötesinde. Çünkü bir ürün yetiştirirken çok fazla su kullanıyorsunuz, topraktan çok fazla besin maddesi alıyorsunuz. Bunların hepsi israf ediliyor. Gıdaya yapabileceğiniz en büyük saygısızlık onu israf etmek. Ayrıca gıda israfı, doğaya da bir saygısızlık.” değerlendirmesini yaptı.

Özelikle gençlerin önlerine gelen tabağın hikayesini bilmediğine ve daha çok israf ettiğine dikkati çeken Mukiibi, Slow Food olarak bu farkındalığın kazandırılması için her yıl Nisan ayını “gıda israfı ile mücadele ayı” olarak belirlediklerini sözlerine ekledi.