Okan Küçük Yorumluyor 4 Temmuz 2022

Okan Küçük Yorumluyor 4 Temmuz 2022

Yayın: 04.07.2022 09:42
Paylaş:
A+ A-

Asgari Ücret Zammı Hayırlı Olsun.

2022 Ocak’ta  asgari ücrete yapılan zam ile asgari ücret 4 bin 253 lira olmuştu. 1 Haziran itibariyle asgari ücrete  yapılan zamla birlikte yeni asgari ücret tutarı 5 Bin 500 TL olarak belirlendi. Hayırlı olsun diliyorum.

İşverene de 100 TL Destek Verilecek.

Asgari ücretliler yeni zamla birlikte 5 Bin 500TL maaş alacak. İşveren anlamında bakıldığında 1 asgari ücretlinin işverene maliyeti SGK Primi ve İşsizlik sigortasıyla birlikte 7 Bin 603 TL olacak. Devlet işçi başına 100TL destek verecek işverene. Bu da hayırlı olsun.

Asgari Ücret Zamları Yeterli Mi?

Son dönemde her geçen gün artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında asgari ücrete yapılan zamla ilgili ilk değerlendirmeler bugünün koşullarında bu zammın yeterli olamayacağı yönünde. Asgari ücretle çalışan bazı kişiler bu zam oranından memnun değil.

Konuyla ilgili görüş ifade eden çevreler, enflasyonun artışı dizginlenemezse, hayat pahalılığının önüne ciddi ekonomik reformlarla geçilemezse bu yapılan zammın yeterli olmayacağını, asgari ücretlilerin hayatlarındaki sıkıntının artarak devam edeceğini ifade ediyorlar.

Çözüm olarak asgari ücretten vergi alınmaması gerektiği onunda ötesinde tüketim modelinden  vazgeçilip süratle üreten Türkiye olmaya gidilmesi, işçinin, çittçinin, tarım ve hayvancılığın sübvanse edilmesinin, ekonomide köklü reformların yapılmasının gerektiğini, söylüyorlar…

İşverenler de Zamdan Memnun Değil.

Esnaf kesiminden yapılan ilk değerlendirmeler de pek içaçıcı değil. Bazı esnaflar dükkanımızı zor döndürüyoruz, aldığımız bir malı tekraren aynı fiyatı bırakın 2 katına aldığımız oluyor.  İşçiye zam gelsin hayat pahalılığı karşısında buna ihtiyaç var ama, esnaf olarak elektriğinden, kirasına ,  bir çok vergi kıskacında nefes alamıyoruz. Aldığımız ürünleri tekrar yerine koyamıyoruz, çorbayı kaynatamıyoruz artık.  Bir asgari ücretlinin bize maliyeti 7 Bin 603 TL olurken bize verilen destek çalışan başına 100 TL. Bu şartlarda üzülerek, istemeyerek de olsa bazı arkadaşlarla yolarımızı ayırmak zorunda kalacağız, diyorlar.

Emekli Maaşları – Memur Maaşları…

İşin bir de emekli boyutu var. Emekli bazı kişiler kendi emekli maaşlarından öteden beri memnun değillerdi, şimdi ise asgari ücret karşısında iyice geride kaldıklarından şikayetçiler. Yıllarını çalışarak, emek vererek geçirip emekliliği hak eden  emekli büyüklerimiz de maaşlarında ciddi bir iyileştirme bekliyorlar.

Asgari ücret adı üstünde hayatını idame edebilmek için, geçinebilmek için  belirlenen ortalama rakamdır. Bu rakamın altında emekli maaşı alıp, nasıl geçinebileceğiz, diyorlar.

Devlet işe başlayan bir düz memurun maaşının 6 Bin 180 TL civarında olduğunu söyleyen çevreler, eğitimini almış, okumuş-etmiş, dirsek çürütmüş sınavlara girmiş kazanmış memur olarak  devlette işbaşı yapmış birinin aldığı maaşla , küçümsemiyoruz- emeklerine laf etmiyoruz ama diyelim ki ilkokul mezunu bir asgari ücretle çalışanla aramızda 700 TL fark adaletli mi, diyorlar.

Bugün devlette işbaşı yapan bir  mühendisin 8 Bin TL civarında maaş aldığını, öğretmenin 6 Bin 500 TL Civarında maaş aldığını, doktorun 8 Bin 500 TL – düz bir memurun 6 Bin 180 TL varında maaş aldığı bunlarında hızlıca güncellenmesi gerektiğini ifade ediyorlar. ( Bu rakamları bazı kişiler verdi. Resmi rakamlar olup olmadığına emin olmadığımı belirteyim.)

Sonuç olarak; emeklilerasgari,  asgari ücret seviyesinde maaş istiyorlar.

Sonuç olarak;  asgari ücretlilerin yeni zamdan memnun olmadıkları anlaşılıyor.

Sonuç olarak; işverenin bu yeni asgari ücretten memnun olmadığı  ifade ediliyor.

Sonuç olarak, devlet memurunun, doktorun, öğretmenin, mühendisin vs. vs. maaşlarında iyileştirilme beklentisi var.

Meseleyi Bir Parti Meselesi Olarak Düşünenler Aşağıdaki Yorumu da Anlayarak Okusunlar  Soru İşaretlerini Vicdanlarında Cevaplasınlar…

Sonuç olarak, Emekliye yıllarca çalışma karşılığı hatta kimi çevrelerce mezarda emeklilik denilen süreçte emeklilik verilirken 3 Bin 500 TL maaş konuşulurken, TBMM’de 2 yıl görev yapan bir milletvekilinin emekli maaşının 27 Bin TL civarında olması, ayrıca tepki çekiyor.

Sonuç olarak;  asgari ücret maaşları  5 Bin 500 TL’ye çıkarılırken, TBMM’ de Milletvekili Maaşlarının 40 Bin TL’den 56 Bin TL’ye çıkartılması  tepki çekiyor.

Sonuçolarak,  Milletvekili emekli maaşlarının 27 Bin TL’ye çıkartılması, Milletvekili normal maaşlarının  56 Bin TL’ye çıkartılması esnasında, normalde  belki basit bir yasa çıkarılacakken bile birbirlerine giren yeri geldiğinde meclisi birbirine katan vekillerin, kendi emekli ve normal maaşlarına sıra gelince uyum içinde konuyu belki de  “ milli mesele”  görerek,  dakikalar içinde çıkarmaları asıl tepkiyi çekiyor denilebilir mi ?

Asıl dikkat edilmesi, yani püf noktası yani Türkiye’nin meclisteki partiler açısından net resmi bu kısmı olabilir mi ?

 Birlik Medya  Açılışı…

Karabük’te günlük olarak yayımlanan 7 Gazete’yi birleştirerek, Karabük Postası Gazetesi ve Bölgenin Sesi Gazetesi ile TOKİ Cevizkent İş Merkezindeki yeni yerimizde yayımcılık hayatımızı sürdürüyoruz.

Geçtiğimiz Cuma Günü bir açılış kokteyli ile Karabüklühemşehrilerimizle,  bir araya geldik. Açılış kokeylimizekatılan , katılamayıp telgraf gönderen, katılamayıp gönlü bizimle olan her Karabüklüye ayrı ayrı teşekkür ederiz.

Amacımız sadece bir araya gelmek değil, amacımız bir araya gelerek Karabük’te basılı yayımcılık, günlük gazete olarak, Karabüklülere daha zengin içerikli, daha kaliteli, daha doğru ve güvenilir haberleri, mesleki etik kurallarına uygun olarak sunabilmek.

Birleşmek araç yani. Amacımız kaliteli yayımcılık…  Tekraren uzaktan – yakından katılan- katılamayıp gönlü bizimle olan herkese  bir kez daha teşekkür ediyoruz…

Yazarın önceki yazıları için, BURAYI TIKLAYINIZ

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Enuygun’da doğa otellerine talep yüzde 116 arttı

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.04.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Enuygun'un verilerine göre doğa otellerine talep son bir ayda bir önceki aya göre yüzde 116 artış gösterdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, en çok rezervasyon yapılan bungalov otellerin olduğu ilk 5 destinasyon Sapanca, Rize, Ağva, Olimpos ve Fethiye oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Enuygun Otel İş Geliştirme Müdürü Ferhat Uyanık, şehir hayatına kısa bir mola vermek isteyen seyahatseverlerin doğada vakit geçirmek için doğa otellerine yöneldiğini belirtti.

Doğa konseptindeki otellerin hafta sonu ve resmi tatilleri için akla gelen ilk seçenekler arasında yer aldığını aktaran Uyanık, “Bu durumda konseptin her geçen gün popülerleşmesini sağlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Uyanık, doğa otellerinin uzun yıllar popülerliğini sürdüreceğini düşündüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Artık çok farklı segmentte doğa oteli seçeneği var. Konforlu ve keyifli bir tatil yapmak isteyenler bir glamping tesisini tercih ederek hem doğa içinde vakit geçirebiliyor hem de konfordan ödün vermiyor. Ya da bulundukları şehirden çok uzaklaşmadan kısa bir tatil yapmak isteyen seyahatseverler günümüzde şehirlerine yakın bir konumda otellere ulaşabiliyor. Bu da bizlere doğa otellerinin popülerliğinin kısa süreli bir yükselişten ziyade kalıcı bir tercih olacağını gösteriyor.”

Enuygun üzerinden otel rezervasyonu yapmak isteyenler, “OTEL2024” koduyla 8 bin TL'ye varan anında indirimden yararlanabilecek.