Safranbolu Turizm İşletmeciler Derneği Çalışıyor

Safranbolu Turizm İşletmeciler Derneği  Çalışıyor

Yayın: 21.09.2021 21:42
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Turizm İşletmeciler Derneği Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, Dernek başkan yardımcısı Erdinç Sezer ve yönetim kurulu üyeleriyle Safranbolu Bağlar Konak Otel’de basın mensuplarıyla bir araya geldiler.

(Nurhan Deveci) Safranbolu Turizm İşletmeciler derneğini devraldıktan sonra Safranbolu’nun tanıtılması ve turizm açısında önemli bir yere sahip olduğunu göstermek ve son 6 ayda ne kadar önemli işlere imza attıklarına değinen Dernek Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder şu sözlerle konuşmasına başladı; ‘2004 yılında turizm adına kurulan ilk dernek olan Safranbolu Turizm İşletmeciler derneğimiz geçmişte yürüttüğü bir takım güzel projelere rağmen maalesef pandeminin de etkisiyle pasif hale gelmişti. Biz yeni yönetim olarak mart sonunda yaptığımız genel kurul ile görevi devraldık. Yönetimimizi belirlerken turizme hizmet veren farklı kolları bir araya getirerek bir yapı oluşturmaya gayret gösterdik. Bazen turizm denilince aklımıza ilk olarak otel ve konak gelse de turizm restoran, hediyelik eşya müze, acente gibi birçok farklı kollardan ilerlemekte ve kentimiz özelinde buna lokum, safran gibi Safranbolu’ya marka değeri katan spesifik ürünlerden bütünsel olarak turizm faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Kentimizin gelir kaynağının yine büyük bir bölümünün de yine turizmden elde ettiğinden üstünde hassasiyetle çalışılması en elzem konulardan biri turizmdir.

Derneğimiz şuan için 60’a yakın üyeye sahiptir ve her gün yeni üyelerimizle güç kazanmaktadır. Görevi devraldığımız günden itibaren mevcut bazı sorunları tespit ettik. Bunların başında geceleme süremiz var ki biliyorsunuz 0,79 düzeyinde. Bu bize gösteriyor ki konuklarımız ya turlarla geçiş güzergahı olarak Safranbolu’yu kullanıyor ya günübirlik ziyarete geliyor ya da bir gecelik seyahatle Safranbolu’yu bitirdiğini düşünüyor. Bu noktada konukların kalış sürelerini uzatmaya yönelik etkinliklerin ziyaret noktalarının artırılmasının önemi artıyor.’dedi.

Safranbolu’yu tanıtmak için kültür turizm açısından önemli yerlere sahip olan bir çok ili ziyaret ederek bir takım özel organizasyonlarla alım gücü yüksek turistlerin getirilmesini sağlayan bazı acentacıları ofislerinde bilgiler alan Dernek Başkanı gözlemlerine şu şekilde değindi ;’Kültür turizmi içerisindeki payı büyük ölçüde alan Kapadokya’ya bir incelemem gezisi planladık. İnceleme gezimiz gerçekten dolu dolu geçti. Belediyemiz de başkan düzeyinde gezimize eşlik ettik Kapadokya’da Türkiye’nin önde gelen turizm sivil toplum kuruluşlarından biri olan’ Kapadokya Turizm İşletmecileri Derneği’ ile ve bizim için çok faydalı temaslarda bulunduk. Nevşehir’deki Turizm ve aktivite zenginliklerini yerinde istişare ederek Safranbolu’ya uyarlama konusunda ortak projeler yürütme kararı aldık. Kapadokya’nın en nish bölgesi olan ve en yüksek fiyatlarla satılan otellerin bulunduğu Uçhisar bölgesinde oteller ziyaret ederek otelcilerle deneyim paylaşımı yapılarak ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunduk. Bunun yansıra bir takım özel organizasyonlarla alım gücü yüksek turistlerin getirilmesini sağlayan bazı acentacıları ofislerinde ziyaret ederek Safranbolu özelinde bunları nasıl fırsata dönüştürebileceğimiz konusunda görüşmelerde bulunduk. Avanos Belediye başkanı ve Kaymakamının ev sahipliğinde bir toplantı ile yerel yönetimlerin turizm sektöründeki sorumlulukları ve sorun çözmedeki hareket tarzları konusunda görüşmelerde bulunduk. Türkiye Seyahat Acenta Birliği (TÜRSAB) Kapadokya Bölge Temsil Kuruluyla bir araya gelindi. Daha önce Safranbolu’ya operasyon yapan acenta sahipleri ve rehberlerin Safranbolu hakkındaki olumlu ve olumsuz deneyimlerini yerinde ve kendilerinden dinledik. Bu ziyaret sırasında Safranbolu için hedeflenebilecek yabancı turistler konusunda istişarelerde bulunarak ellerinde halihazırda ilgili portföyler bulunan acentacılarla Safranbolu’muzun bilinmeyen taraflarıyla tanıtılabilmesi ve pazarlanabilmesi için sunum yaprak kentimize davet ettik.

Derneğimizin kısa vadeli, hızlı sonuç alabilecek projelerinden bir tanesi olan Trenli Safranbolu için Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Batı Karadeniz Bölge Temsil Kurulunu oluşturan acenta sahiplerini Safranbolu’da ağırlayarak Filyos ve Yenice‘nin aktivite olarak potansiyelinin ortaya çıkarılması Safranbolu’daki geceleme sayısının artırılması ve Belediye Başkanımızın da katılımı ile kara yoluyla Filyos’taki Tios antik kenti incelenerek Yenice ilçemize geçildi. Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı’nın ev sahipliğinde Ihlamur Teras gezilerek Yeşil Yenice Tren Garına geçildi ve trenle Karabük’e seyahat edildi.Trenseyahati esnasından acentacılara turizmde yeni bir ilgi odağı olan trenli seyahatlerin Safranbolu konaklamalı turlarda geceleme sayısını artırabilmesi içi konusunda bilgi ve deneyimler aktarıldı. Bu projemiz neticesinde birkaç hafta içinde ilgili rota ve acentalar tarafından satışa çıkarıldı ve ilk misafirler Karabük tren garından derneğimiz tarafından hatıra niteliğinde küçük hediyelerle karşılandı.

1 Temmuz itibari ile kaldırılan Pandemi önlemlerimin ve seyahat yasaklarının bizi özlediğimiz Safranbolu gecelerine kavuşturmasını vurgulamak amacıyla Belediye Başkanımız halkımız ve sivil toplum kuruluşlarının geniş katılımıyla Kıran Köy Ulu Camiinde başlayıp Hıdırlık tepesinde sonlanan gece yürüyüşü ile kutladık. Geniş katılımla gerçekleştirdiğimiz bu yürüyüşe yasakların sonlamasına ve bizi özveriyle eriştiren değerli sağlık çalışanlarımıza ithaf ettik.

2 Temmuz tarihinde kazı çalışmaları devam eden ve Safranbolu turizmine büyük ölçüde katkı sağlayacağına inandığımız Eskipazar Hadrianapolis antik kentinde kazı başkanı Doç. Dr. Sayın Çelikbaş ev sahipliğinde kazı alanında incelemelerde bulunarak Eskipazar Kültür Turizm Çevre Koruma Derneği yönetimi ile toplantı yaparak gerçekleştirebilecek ortak projeler üzerinde çalıştık.

Kapadokya ziyaretimizin sonucunu kısa sürede alarak 4-7 Temmuz tarihleri arasında Kapadokyalı acente sahipleri ve rehberleri kentimizde dolu dolu bir programla ağırladık. Safranbolu’nun ilgili yabancılarla Pazar potansiyeli ortaya çıkaracak ilgili noktalar üzerine yoğunlaşarak kentimizi daha detaylı bir şekilde tanıttık. Trenli Safranbolu programımız kapsamında Karabük Valimiz, Safranbolu ve Yenice Kaymakamlarımız, Yenice Belediye Başkanımız ile İl Kültür Turizm Müdürlüğümüzün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bu üç günlük dolu programımızın başlangıcındaki karşıma yemeğimiz Safranbolu Sanayi ve Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bunun dışında tüm ağırlama masraflarını dernek üyelerimizin katkıları ve bağışları ile karşılandı. Misafirlerimizi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş hocamızın özel ilgi ve alakalı ile Hadrianapolis antik kentini gezdirerek uğurladık. Safranbolu’da ağırladığımız Kapadokyalı Acente grubundan eko turizm alanında ödüllü Samistal Turizm’in sahibi Sayın Cevdet Eroğlu’nu ve beraberinde getirdiği Fransa’da ödüllü bir yürüyüş rotası uzmanı olan Querre Andre’yi üç günlük bir program ile ağırlayarak; Safranbolu’nun eko turizm noktaları ve katır yolunu da kapsayan çalışmalar yaptık.
Bu çalışmalar sırasında Dağ ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Sayın Mehmet Kımır ve Safranbolu gönüllüsü ve rotalar konusunda uzman Sayın Ahmet Aydın beyler konuklarımıza eşlik etti. Son gün Sayın Cemil Belder, Sayın kaymakamımız ve belediye başkanımız da davet ettiğimiz kahvaltılı değerlendirme toplantısında konuklarımız, bu rotaları turizme kazandırıp satabilmeleri hususunda ki talep görüş ve önerilerini paylaştı. Bu ziyaret sonucunda 2022 için Fransız eko turizm acentaları mart ayından başlamak suretiyle hafta içi üç gece konaklamalı Safranbolu paketlerini tur programlarına yazarak satışa çıkmaları sağlandı. Bu hızlı sonuç aldığımız baştan sona maddi manevi derneğimize ait başarılı projemizde yerel ve ulusal basında Fransız ve Kanada pazarlarına açılmamız olarak konu
eden sayın belediye başkanımıza da projemizi sahiplenerek büyümesine katkı sağlamasından ötürü özel olarak teşekkür ediyoruz. Bunun dışında İran basınından gelen çeşitli temsilcileri safran bitkimizin bilinirliğini
artırmak hususunda Safranbolu’muzda yapacakları güzel çekimler için ağırladık. 22. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali nde icra Komitesi üyesi olarak bulunduk ve organizasyondaki konaklamalar ile ilgili belediyemize sponsor ve çözüm ortağı olduk. Yine festival döneminde Asya pazarı için YouTube kanalında önemli takipçi sayısına sahip fenomen Yoshi Enomoto’ yu üç gün şehrimizde ağırlayarak önemli çekim noktalarında tanıtım yapmasına yönelik sponsorluk yaptık . Yüksek takipçi sayısı olan anadolugram ile de ortak halen devam eden çekilişle Safranbolu kampanyasını sürdürmekteyiz. 19-20-21 Ağustos Tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz etkinlikte Dünyaca Ünlü Mikro art Sanatçısı Hasan Kale ve Amerika’da yaşayan Turkish Coffee Lady Vakfı kurucusu Gizem
Şalcıgil White ve Arzum Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı nı Safranbolu da misafir ettik.’ifadelerini kullandı.

Son olarak sözlerine devam eden Safranbolu Turizm İşletmeciler Derneği Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder; ‘Tüm bu pazarlama ve geceleme sayılarının artırılabilmesi çalışmalarımızın yansıra kentimizdeki mevcut altyapısal kronikleşmiş sorunlarımızın gündeme taşınarak çözüm yaratılması huşunda  Valimiz, Sayın Millet vekillerimiz, Sayın Kaymakamımız ve Sayın Belediye Başkanımız ile düzenli olarak bir araya gelerek bu ihtiyaçların karşılanabilmesi süreçlerin takibini yürütüyoruz. Sizlerin de bildiği üzere Safranbolu’muzun en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi otopark sorunu karşımıza çıkmaktadır. Bununla birliktekültürüne ve sıhhi koşullarauyulmaksızın rekabet koşullarının ihlal edici şekilde gerçekleştirilen ikram ve satış yöntemlerinin iyileştirilmesi hususu da önemligündemlerimiz arasında yer almaktadır. Bir de tarihi çarşı bölgesinin girişindeki birkaç tehlike arz eden tarihi evlerimizin yeni konuklarımızdan aldığımız geri dönüşlerle güvenlik ve görüntü yönünden üç boyutlu dış cephe giydirmesinin uygulaması için yerel yöneticilerimizle görüşmeler yaparak sürecin takibini derneğimiz tarafından yürütülmektedir.

Yeni yönetim kuruluşumuzla çalışmalara başladığımız il günden beri bizleri destekleyen Sayın Valimiz, Milletvekillerimiz, Kaymakamlarımız, İl Kültür Turizm Müdürümüz, Belediye Başkanımız, dernek üyelerimiz ve işletmecilerimizle, çalışmalarımızı kamuoyuna ulaştırmamızı sağlayan siz değerli, basın mensuplarımıza teşekkürlerimizi arz ederiz.’dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Enuygun’da doğa otellerine talep yüzde 116 arttı

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.04.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Enuygun'un verilerine göre doğa otellerine talep son bir ayda bir önceki aya göre yüzde 116 artış gösterdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, en çok rezervasyon yapılan bungalov otellerin olduğu ilk 5 destinasyon Sapanca, Rize, Ağva, Olimpos ve Fethiye oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Enuygun Otel İş Geliştirme Müdürü Ferhat Uyanık, şehir hayatına kısa bir mola vermek isteyen seyahatseverlerin doğada vakit geçirmek için doğa otellerine yöneldiğini belirtti.

Doğa konseptindeki otellerin hafta sonu ve resmi tatilleri için akla gelen ilk seçenekler arasında yer aldığını aktaran Uyanık, “Bu durumda konseptin her geçen gün popülerleşmesini sağlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Uyanık, doğa otellerinin uzun yıllar popülerliğini sürdüreceğini düşündüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Artık çok farklı segmentte doğa oteli seçeneği var. Konforlu ve keyifli bir tatil yapmak isteyenler bir glamping tesisini tercih ederek hem doğa içinde vakit geçirebiliyor hem de konfordan ödün vermiyor. Ya da bulundukları şehirden çok uzaklaşmadan kısa bir tatil yapmak isteyen seyahatseverler günümüzde şehirlerine yakın bir konumda otellere ulaşabiliyor. Bu da bizlere doğa otellerinin popülerliğinin kısa süreli bir yükselişten ziyade kalıcı bir tercih olacağını gösteriyor.”

Enuygun üzerinden otel rezervasyonu yapmak isteyenler, “OTEL2024” koduyla 8 bin TL'ye varan anında indirimden yararlanabilecek.