🔴SON DAKİKA: İşsizlik Ödeneğine Zam Geldi

🔴SON DAKİKA: İşsizlik Ödeneğine Zam Geldi

Yayın: 12.01.2024 12:39
Paylaş:
A+ A-

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla sağlanan işsizlik ödenekleri, yeni yılla birlikte asgari ücret artışlarıyla birlikte güncellendi.

İşsizlikle mücadele kapsamında yapılan düzenlemelerle birlikte, işten ayrılan vatandaşlara sunulan destekler arttı. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla sağlanan işsizlik ödenekleri, yeni yılla birlikte asgari ücret artışlarıyla birlikte güncellendi. En düşük işsizlik ödeneği miktarı 7.940 TL olarak belirlenirken, en yüksek ödenek tutarı ise 15.880 TL oldu.

İŞKUR’un sunduğu destekler arasında 10 ay süresince düzenli olarak ödenen işsizlik ödeneğinin yanı sıra, işbaşı, mesleki eğitim programları, günlük harçlık, kreş yardımı, toplum yararına programda öncelik, ücretsiz sağlık ve danışmanlık hizmetleri gibi bir dizi avantaj bulunuyor. Bu desteklerle birlikte iş arayan vatandaşlara ekonomik bir güvence sağlanması ve iş bulma süreçlerine aktif katılımın teşvik edilmesi hedefleniyor.

Yapılan düzenleme ile işsizlik ödeneği alacak vatandaşların karşılaşabileceği durumlar da açıklığa kavuştu. İşten çıkarılmadan önceki son üç yılda en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmesi ve ayrılmadan önceki son 120 günün sigortalı çalışma zorunluluğu bulunuyor. İşsizlik ödeneği, son 4 aylık ücret ortalamasının yüzde 40’ı oranında ödenirken, bu miktar üzerinden sadece binde 7.59 damga vergisi kesilmektedir.

İşsizlik ödeneği alacak olan vatandaşlar, İŞKUR tarafından sunulan çeşitli imkanlardan da faydalanabilecekler. Ancak, teklif edilen işi kabul edip başlamayanların işsizlik maaşı kesileceği, iş koşullarına uygun olmayan bir işte çalıştırılma durumunda önerilen işin reddedilmiş sayılmayacağı belirtiliyor. İşsizlik ödeneği, brüt asgari ücretin yüzde 80’ini aşamıyor.

İşsizlik ödeneği alacak olan vatandaşların, iş bulma süreçlerinde İŞKUR’dan gelen tekliflere açık olmaları gerektiği vurgulanırken, işe iade başvurularında yaşanan hak kaybı durumları da ele alındı. Eş, çocuk, anne, baba veya kardeşlerden birinin vefatı, hastalık, doğal afetler, askerlik durumu, gözaltına alınma, salgın nedeniyle karantinada kalma gibi durumlar işe iade başvurularında hak kaybına neden olmuyor.

Son olarak, işsizlik maaşı alacak olan vatandaşların aldıkları aylık ücret üzerinden kesilecek olan damga vergisi ve işsizlik maaşının alınabileceği süreçler detaylı bir şekilde açıklandı. Yapılan düzenleme ile birlikte asgari ücretin 17.002 TL (brüt 22.002 TL) olmasıyla birlikte işsizlik ödeneğinde de artış yaşandı.(Halil Kızılyer)

Yorumlar

  1. Bayram

    Ben 2023 arlıkta işten çıkarıldım.arlıkta işsizlik ödeneği 10600 aldım. Peki yeni yılın yani 2024 ün zamlı işsizlik ödeneginden faydalanacakmıyım .yoksa 2023 deki tutardanmı almaya devam edeceğim

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Büyükşehir Belediyesine ait 6 taşınmaz ihale yoluyla satılacak

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 16:12
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Trabzon Büyükşehir Belediyesinin, Ortahisar ilçesi sınırlarında bulunan 6 taşınmazı ihale yoluyla satışa çıkaracağı bildirildi.

Beyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Pazarkapı Mahallesi'nde 1 depo ve 2 dükkanın ihalesinin 24 Mayıs Cuma günü saat 11.00, 11.10 ve 11.20'de, Pazarkapı Mahallesi'nde bulunan lokanta ile Çukurçayır/Sofrakaya ve Bahçecik mahallelerinde bulunan arsaların ihalesinin 24 Mayıs Cuma günü saat 11.30, 11.40 ve 11.50'de Büyükşehir Belediye Encümen Salonunda gerçekleştirileceği belirtildi.

Taşınmazların kapalı teklif usulüyle ihale edilerek satılacağı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Taşınmazın ihalesine teklif verecekler, ihale zarflarını şartnamede belirtilen belgeler ile birlikte şartnamede belirtilen maddelere uygun şekilde hazırlayarak Trabzon Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanlığına 24 Mayıs saat 10.00'a kadar, sıra numaralı alındı belgesi karşılığında teslim edeceklerdir. Teklifler iadeli taahhütlü olarak da gönderilebilir. Bu takdirde dış zarfın üzerine Komisyon Başkanlığının adresi ile hangi işe ait olduğu, isteklinin adı soyadı veya ticaret unvanı ile açık adresi yazılır. Posta ile gönderilecek tekliflerin ilanda belirtilen saate kadar Komisyon Başkanlığına ulaşmış olması şarttır. Postada olacak gecikmeler kabul edilmez. Komisyon Başkanlığına verilen teklifler herhangi bir sebeple geri alınamaz. Saat ayarında PTT veya TRT'nin saat ayarı esas alınır. Yapılacak satış ihalesi, iştirakçisinin adına kesinleşmesinden itibaren ihalede belirlenecek bedel kanuni süresi içerisinde peşin olarak ödenecektir.”