Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin 26. yıl dönümünde yaptığı açıklamada, “Biz zelzele yönetmeliklerine harfiyen uyan bir kentiz. Zelzele yönetmelikleri çerçevesinde bu kentte kentsel dönüşüm çalışmalarını süratli bir formda tamamlayacağız. Bu çalışmalar tamamlandığı vakit Düzce’deki yapısı stoğu neredeyse yüzde 100 tamamlanmış olacak. Birebir Japonya’da olduğu üzere kıymetli bir sarsıntıda Düzce’de can kaybı yaşanmayacak” dedi.
Depreme güçlü konutların inşa edildiği kentte, yapı stoğunun yüzde 80’inin yenilendiğini belirten Düzce Belediye Lideri Dr. Faruk Özlü, “12 Kasım 1999 tarihi Düzceliler için çok kıymetlidir. O tarihte çok canımızı kaybettik. Bu sarsıntıda hayatlarını kaybedenler için başsağlığı diliyorum. Lakin biz bu zelzeleden büyük ders çıkarttık. Bu sarsıntıdan kıymetli dersler çıkartmış olan bir kentiz. 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin akabinde Düzce’deki yapı stoğunun yüzde 80’inin yeniledik. Kentsel dönüşüm projeleri başlattık” dedi.
“Aynı Japonya’da olduğu üzere değerli bir sarsıntıda Düzce’de can kaybı yaşanmayacak”
Düzce’nin eski iki mahalleleri Kültür ve Şerefiye’de kentsel dönüşüm çalışmaları yürütüldüğünü hatırlatan Özlü, “Bu çalışmalarımıza Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da destek veriyor. Biz Düzce Belediyesi olarak yatay mimariye büyük kıymet veriyoruz. Düzce’de taban +4 halinde bir yapılanmaya gittik. Yüksek katlı yapılaşmalara son verdik. Biz sarsıntı yönetmeliklerine harfiyen uyan bir kentiz. Sarsıntı yönetmelikleri çerçevesinde bu kentte kentsel dönüşüm çalışmalarını süratli bir biçimde tamamlayacağız. Bu çalışmalar tamamlandığı vakit Düzce’deki yapısı stoğu neredeyse yüzde 100 tamamlanmış olacak. Birebir Japonya’da olduğu üzere kıymetli bir sarsıntıda Düzce’de can kaybı yaşanmayacak” diye konuştu.
“Depreme en hazırlıklı kent Düzce”
Kentin zelzeleye en hazırlıklı kentlerden birisi olduğunu vurgulayan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, “23 Kasım 2022 zelzelesi aslında 5,9 büyüklüğündeydi ancak ivmesi çok yüksekti. Şiddetle hissettiğimiz bir sarsıntıydı. Bu zelzelede hiçbir can kaybımız olmamıştır. Bu da konut stoğumuzun yeniliği ve sarsıntıya karşı sorumluluğumuzun hassasiyetidir diye düşünüyorum. Sarsıntıya hazırlık düzeyi bakımından şu anda yeni yapılmakta olan Kahramanmaraş bölgesindeki kentlerimiz hariç tutulursa 1999 yılından sonraki yapılan çalışmalar sonrasında zelzeleye en hazırlıklı kentlerin başında Düzce gelir” formunda konuştu.

