Türkiye'nin Tohum Güvenliği Üzerine Yeni Gelişmeler
Karabük ili Eskipazar ilçesi Hadrianopolis Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazılarda, 1600 yıllık tohumlar gün yüzüne çıkarılarak, gerekli çalışmalar için laboratuvarlara gönderildiği tahmin ediliyor. Küp içinde bulunan buğday, fiğ ve yoğurt otu gibi antik tohumların yaşayıp yaşamadığına dair henüz bir bilgi verilmedi.
Diğer yandan, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Tohumculuk Kongresi'nde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin tohum güvenliği hakkında önemli açıklamalar yaptı. Yumaklı, Türkiye'nin İsrail'den tohum almadığını vurgulayarak, ülkenin gıda arz güvenliği açısından tohumculuk konusunda herhangi bir sorun yaşamadığını belirtti.
Bakan Yumaklı, tarımsal üretimin geleceğini korumak amacıyla tohumculuk sektörüne yönelik çeşitli politikalar geliştirdiklerini ifade etti. Son 22 yılda mevzuat ve rekabet gücünü artırmak için önemli çalışmalar yapıldığını, hibe destekleri, kredi destekleri ve yatırım projeleri ile sektöre destek sağlandığını aktardı. Ayrıca, Türkiye'nin yurt içinde tohum yetersizliği olan türlerde üretimi artırdığını ve üretilen tohumların 117 ülkeye ihraç edilerek milli ekonomiye yaklaşık 500 milyon dolarlık katkı sağladığını söyledi. Yumaklı, şu ana kadar 37 ata tohumunun tescil edildiğini ve 12 yeni çeşidin daha tescil edileceğini ekledi.
Eskipazar'da bulunan antik tohumların durumu belirsizliğini korurken, Türkiye'nin tohumculuk politikaları ve ata tohumlarının geleceği üzerine yapılan çalışmalar dikkat çekiyor.