Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
09 Ocak, 2018 23:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” münasebetiyle kentte görev yapan gazetecilerle sabah kahvaltısında bir araya geldi. afranbolu ilçesinde gerçekleştirilen kahvaltı programına, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kaya, Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği Başkanı Serap Karaoğlu, Karabük İletişim Derneği Başkanı İlhan Alpboğa, yazılı ve görsel basın mensupları ile ulusal haber ajans temsilcileri katıldı. Kahvaltı sonrası gazetecilerin gününü kutlayan Sözen, İl özel idare çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu. İl genel meclislerinin 5302 sayılı il özel idaresi kanunu ve belli yönetmeliklerle belirlenmiş yerel de yerel parlamento olduğunu söyleyerek, “ Eğitimden sağlığa imardan kültür turizme alt yapının oluşmasına kadar çok derin bir yelpazeye sahip. İl özel idaremizin ve il genel meclisimizin bölgeye ve kırsala hizmet etme şeklini üçe ayırıyoruz. KÖYDES il özel idaresinin yapmış olduğu doğrudan yatırımlar diğeri ise iller bankası örnekleriyle yapılan çalışmalar. İl genel meclisi deyince hep köylerle ilgili kırsalla ilgili sorular sorulur tüm il sınırları içerisinde il merkezlerinde yapılan kamu yapılarıdır. 2005 yılında kurulan kısa adı KÖYDES olan köylerimizde değişim sürecinin başlatıldığı günden bugüne KÖYDES kurulana kadar kronikleşmiş birçok sorunu ve bu sorunların üzerine cesaretle gidilmesi şansı bulunmuştur. Büyük ve iddialı sözlerle yola çıkılmış şehirde ne varsa köylerde o olacak mantığıyla ödenekler tahsis edilmiştir. Bu ödeneklere baktığımızda bugüne kadar toplam 120 milyon lira civarındadır. Bu ödenekler 110 milyon eski parayla 120 trilyona yakın. Alt köylerin alt yapı problemi çözülmüş oldu. 2017 yılında ilimize çok güçlü ödenekler tahsis edildi. Geçen yıl 16 milyon bir ödenek tahsis edildi ve birçok alanda olduğu gibi asfaltların yapılması tamiri onarımı yeni kanalizasyon foseptik arıtma tesisiyle ilgili birçok projeyi hayata geçirdik. Şuanda KÖYDES projesi olarak tamamlanmayan proje kalmamıştır. Geçtiğimiz yıl 130 km satıh kaplama asfaltımızı gerçekleştirdik.Geçen yıl yenisini almış olduğumuz taş kırma makinası ile kendi malzemesini kendi üreten özel idareler arasına girdik. Nakli anlamda para harcamış olduğumuz konu bizim yol malzemesiydi. 160 bin ton yol malzemesi üretimi gerçekleştirdik. 2017’de 220 bin ton yol malzemesini üretmiş oldukları rakamsal değeri ise ton başına 10 TL olarak düşünüldüğünde 22 milyon civarında. Buradan tasarruf ettiğimiz parayla köylerin diğer sorunlarına el atmış oluyoruz. Alınmış olan bu kararın ne kadar yerinde olduğu aşikardır. Bunun faydasını özellikle 2017 yılında hissettik. Çıtamız daima yükseliyor. Son 3 yılda yapmış olduğumuz soğuk asfalt 416 km ve bununda yol malzemesi olarak ihtiyaç duyduğumuz malzeme 416 bin ton sarı malzeme ihtiyacı anlamına gelmektedir.” dedi.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Okan Şimşek tarafından
11 Mayıs, 2025 13:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Festivalin En İyiler Ödüllerini Aldı

UNESCO ve Cittaslow Kenti Safranbolu'da bu yıl 26.’sı düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, final gecesinde gerçekleştirilen ödül töreniyle sona erdi. 145 ülkeden 1605 filmin başvurduğu festivalde, 38 eser finale kalırken farklı kategorilerde ödüller sahiplerini buldu.

Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinemalar Genel Müdürü Birol Güven, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Kırışık, Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, akademisyenler, yapımcılar, yönetmenler, sanatçılar, siyasi parti temsilcileri, dernek, oda, stk temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Final gecesinin sunuculuğunu Mutlu Ulusoy üstlenirken, Gordion Tango Jazz Ensemble’ın sahne performansı izleyenlerden büyük beğeni topladı.

Gecede yarışmaya katılan eserlerden kısa fragmanlar da izleyiciyle buluştu.

Festivalde ödül alan eserler ve sahipleri şöyle sıralandı:

ULUSLARARASI KISA METRAJ BELGESEL FİLM YARIŞMASI

 En İyi Kısa Metraj Belgesel Film Ödülü: Paula Fuentes & Guillermo Carera – İspanya – Wind Blow By

ULUSLARARASI UZUN METRAJ BELGESEL FİLM YARIŞMASI

En İyi Film Ödülü: Matthaus Wörle – Almanya – Where We Used to Sleep

Mansiyon Ödülü: Daria Morar (Mariya Bulavinskaya yerine) – İzmir – The Forest

ULUSAL ÖĞRENCİ BELGESEL FİLM YARIŞMASI

En İyi Film Ödülü: Cemal Karasalan – Mardin/Kızıltepe – Uzun Kol

Jüri Özel Ödülü: Hasan Hüseyin Korkmaz – Antalya – Antakya Miladı

Mansiyon Ödülü: Rümeysa İnan & Merve Dülger – Safranbolu – Damga

KÜLTÜREL MİRAS VE KORUMACILIK TEMALI ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI

Suha Arın En İyi Belgesel Ödülü: Adnan Memiş (Sevinç Baloğlu yerine) – İzmir – Oya

Mansiyon Ödülü: Cemalettin İrken – İzmir – Nazlı Hanım’ın Telaşları

ULUSAL KISA METRAJ BELGESEL FİLM YARIŞMASI

En İyi Film Ödülü: Fatih Diren – İzmir – Baletler Köyü

Jüri Özel Ödülü: Kadir Can Arabacı – İstanbul – Buzun Ruhu

ULUSAL UZUN METRAJ BELGESEL FİLM YARIŞMASI

En İyi Film Ödülü: Kenan Diler – Van – Kavak Ağacının Gölgesinde

Jüri Özel Ödülü: Aybüke Avcı – Ankara – Domates Biber Depresyon

Törende konuşan Festival Komite Başkanı ve Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, festivalin Safranbolu’nun tarihi ve kültürel değerlerinin korunması açısından önemli bir misyon taşıdığını belirtti. Başkan Köse, “Altın Safran Belgesel Film Festivali, sadece bir sanat etkinliği değil, aynı zamanda geçmişi geleceğe taşıyan bir bellek oluşturma çabasıdır. Katılan her belgesel bu kentin ruhuna, tarihine ve kültürüne bir iz bırakıyor. Safranbolu olarak bu izleri korumak ve çoğaltmak için çalışmaya devam edeceğiz. Geceye katılan herkese ve Safranbolu Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz başta olmak üzere festivalde emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sinemalar Genel Müdürü Birol Güven ise yaptığı konuşmada, "Nasıl Safranbolu dünyanın göz bebeği ise, Altın Safran Belgesel Film Festivali de bizim göz bebeğimiz. Gerçekten çok iyi bir etkinlik, örnek alınacak bir etkinlik. Ben bu etkinlik için Sayın Başkanımızın nezdinde emeği geçen herkesi kutluyorum.

26 yıldır bu festivalin arkasında duran Safranbolu halkına teşekkür etmek istiyorum. Bu vesileyle, bu şehri bir sinema şehri yapan büyük vizyoner Suha Arın ve bizim meslek büyüğümüz, abimiz Türker abiyi de saygıyla ve rahmetle anmak istiyorum. Mekânları cennet olsun, nur içinde yatsınlar." ifadelerine yer verdi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık konuşmasında, "Dünya biliminde kim en üst seviyeye çıkıyorsa filmleri de belgeselleri de çok daha iyi yapıyorlar. Geçmişten günümüze baktığımızda bilimde kim birinci sıraya gelmişse ürettiği eserlerin, ürettiği sanatın, ürettiği müziğin bütün dünyayı etkisi altına aldığını görüyoruz. O halde biz de hep birlikte önceliğimizi ve ağırlığımızı bilime vermek zorundayız." ifadelerine yer verdi.

Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel  yaptığı konuşmada, festivalin çeyrek asrı aşkın bir süredir kültürel miras ve belgesel sinema alanında önemli bir platform oluşturduğunu ifade ederek, tüm katılımcılara ve emek verenlere teşekkür etti.

Festival kapsamında ayrıca bu yıl doğa ve belgesele katkı ödülü belgesel yapımcısı ve doğa eğitmeni Serdar Kılıç'a, Türker İnanoğlu Sinema Onur Ödülü ise usta yönetmen ve senarist Nesli Çölgeçen'e verildi. 26. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.