Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 22.10.2018 21:29
Paylaş:
A+ A-

Kastamonu’nun Araç ilçesine bağlı Şirin Güney köyü sakinleri yeterli hizmetleri alamadıkları için kendilerine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Safranbolu’ya bağlanmak için referanduma gitti.

2004 yılında ilk referanduma giden ve sandıktan evet çıkmasına rağmen mahkemeye taşınan seçimle Safranbolu’ya bağlamayan Şirin Güney köyü sakinleri 14 sene sonra ikinci kez sandık başına gitti. 50 haneli köyde sandık başına giden köylülerin 40 ‘Evet’ oyuna karşı sandıktan 10 ‘Hayır’ oyu çıktı.

Köy muhtarı Şükrü Akbaş, Kastamonu’nun kendilerine 100 kilometre, Karabük’ün ise 40 kilometre uzaklıkta olduğunu söyleyerek, “Sosyal bakımdan bize Safranbolu ilçesi daha yakın. Daha öncede bir referandum yaptık ve ‘Evet’ çıkmasına rağmen konu mahkemeye gitmişti. Benden sonra gelen muhtarda Safranbolu’ya bağlanmadı. Ben yeniden muhtar olunca tekrar referanduma gitme kararı aldık. Köyümüzde 68 seçmen var ve Safranbolu’ya geçmek istiyoruz. Bizim hastanemiz pazarımız hepsi Safranbolu’da. Araç’a ancak bir mahkeme işi olunca gidiyoruz. 500 metre aşağımızdaki köy bile Safranbolu’ya bağlı, biz ise Araç’a bağlıyız. Evliyalar yatağı Kastamonu’dan memnunuz ama Safranbolu daha yakın, her işimizi orada görüyoruz” dedi.

Köy sakinlerinden Mustafa Didik ise, referanduma gitmelerinin en başındaki etkenin köylerinin Kastamonu’ya çok uzak olması olmasını belirterek, yatırımlardan hiç faydalanamadıklarını 112 bile aradıklarında hastalarının en yakın yer yerine mecburen Kastamonu’ya getirmek zorunda olduğunu dile getirdi.

Mehmet Akbaş ise, köylerine yeterli hizmet gelmediğinden referanduma gittiklerini ifade ederek, “Safranbolu’ya bağlı köyleri görüyoruz hepsinin yolları parke döşenmiş ama bizde kanalizasyon kokusundan bile durulmuyor. Bize bakan yok. En azından Safranbolu’ya geçersek hizmet alırız ve bazı sorumlarımız giderilir” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Trabzon’da Doğu Karadeniz Demiryolu Platformu kuruldu

Anadolu Ajansı
Yayın: 07.05.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Samsun-Sarp demir yolu projesi kapsamında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) bir araya gelen oda ve borsa başkanları, Doğu Karadeniz Demiryolu Platformu'nu kurdu.

TTSO'dan yapılan açıklamada, demir yolu projesi için TTSO'da düzenlenen istişare toplantısına Doğu Karadeniz'deki oda ve borsa başkanlarının katılım sağladığı belirtildi.

Projeyle ilgili görüşlerin paylaşıldığı ve projenin yatırım programına alınması konusunda görüşlerin ele alındığı toplantının ardından yapılan duyuruda, Doğu Karadeniz'in doğu ve batı ticaretinin en önemli aktarma noktalarından biri olduğuna işaret edildi.

Birçok kez gündeme gelmesine rağmen bölgenin demir yolu bağlantısına henüz kavuşamadığına değinilen duyuruda, şunlar kaydedildi:

“Son dönemde özellikle Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdülkadir Uraloğlu'nun Samsun-Sarp Demiryolu proje çalışmalarına 2024 yılında başlanacağı yönündeki açıklamaları, bölge halkını ve iş dünyasını heyecanlandırmıştır. Bölgedeki Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsalarının yönetim kurulu ve meclis başkanları olarak istişare toplantısında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde ilk kez bir araya geldik. Bölgedeki tüm oda ve borsalar, Sayın Bakanımızın açıklamalarının ardından büyük heyecanla demir yolunun ivedilikle yatırım programına alınmasını beklemektedir.”

Duyuruda, projenin hayata geçirilmesiyle bölgenin ve ülkenin menfaatine büyük katkı sağlanacağına işaret edilerek, “Önümüzdeki günlerde diğer bölge illerimizde de toplanarak yatırım programına alınmasının takipçisi olacağımızı vurgulamak istiyoruz. Oda ve borsalarımızın katılımıyla Doğu Karadeniz Demiryolu Platformu'nun kurulduğunu da bu vesileyle kamuoyuyla paylaşıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, platform bünyesinde bir çalışma grubu kurulacağı, yapılacak çalışmaların başta bölgedeki STK'ler, siyasi partiler, yerel yönetimler, milletvekilleri, bakanlar, TOBB Başkanı ve Cumhurbaşkanıyla paylaşılacağı bildirildi.