Bölgenin Sesi Gazetesi

Yayın: 26.09.2019 21:38
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te yapılacak olan 2019 Türkiye Off-Road Şampiyonası 3. ayak yarışları için alana yerleştirilen seyyar tuvaletin muslukları ve su tankı kimliği belirsiz kişi veya kişilerce çalındı.

Karabük-Safranbolu Otomobil ve Doğa Sporları Arama Kurtarma Derneği (KARDOFF) Kulübü’nün katkıları ile 28-29 Eylül tarihlerinde Karabük’te yapılacak olan 2019 Türkiye Off-Road Şampiyonası 3. ayak yarışları için tüm hazırlıklar tamamlandı.

KARDOFF tarafından Karabük Üniversitesinin arkasında yer alan alanda yaklaşık 1.5 aydır devam eden hazırlıklar tamamlanırken, yarış alanına yerleştirilen seyyar tuvaletin muslukları ve su tankı kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından çalındı.

Yarışa sayılı günler kala meydana gelen hırsızlık karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediklerini söyleyen KARDOFF Derneği Başkanı Ahmet Demir, aylardır gece gündüz yoğun bir çalışmada sona geldiklerini ifade ederek, “ Yarış için tüm hazırlıkları tamamladık. Yarışları izlemeye gelenler ve görevliler için yerleştirdiğimiz seyyar tuvaletin hem muslukların hem de su tankının çalındığını fark ettik. Yapılan çok büyük ayıp. Tam yarış öncesi böyle bir olayla karşılaşmak ise bizi ayrıca üzdü. Yaşanan hırsızlık olayı ile ilgili olarak da emniyet güçlerine de gerekli şikayetleri yapacağız” dedi.

Başkan Demir, yarışlara 29 araç ile 58 sporcunun katılacağını da söyleyerek, “2 gün sürecek olan yarışlarımız 28 Eylül Cumartesi günü saat 12.30’da start alacak. İlk gün orman etabından oluşan 15,8 kilometre uzunluğundaki mukavemet etabını 3 kez geçtikten sonra ilk günü noktalayacak. 29 Eylül Pazar günü ekipler bu kez 8.40 kilometre uzunluğundaki ikili kalkış formatındaki seyirci etabında doğal engeller ve rakipleriyle mücadele ederken, bu etap saat 11:30’dan itibaren TRTSPOR2 kanalından canlı yayınlanacak.” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kızılırmak Deltası’nda 22 yılda 200 binin üzerinde kuş halkalandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 04:24
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezince 2002'de başlatılan ve aralıksız sürdürülen çalışma sonucunda Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde 200 binin üzerinde kuş halkalaması yapıldı.

Kuşlar, yaygın olmaları, kolay izlenebilmeleri ve her türlü ekosistemde bulunabilmeleri dolayısıyla en yoğun araştırılan canlı grubu özelliğini taşıyor.

Kuş göçü de üzerinde en çok araştırma yapılan konular arasında yer alıyor. Bu amaçla kullanılan yöntemler ve elde edilen bilgiler önemli bilimsel veri sağlıyor.

Samsun'un Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçeleri sınırlarında kalan, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor.

“Kuş Cenneti” olarak da bilinen ve Karadeniz sahilinde doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alan olan delta, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor.

Deltada bugüne kadar aralarında deniz kartalı, tepeli pelikan, kara leylek, turna, balıkçıl ve yağmurcunun da aralarında bulunduğu yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.

Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kışladığı delta, bu yönüyle de uluslararası ornitolojik (kuşları inceleyen bilim dalı) öneme sahip bulunuyor.

Nesli tehlikede olan kuş türlerinden cüce karabatak, şah kartal, dikkuyruk, küçük kerkenez ve alboyunlu kaz gibi türler deltada görülen kuşlar arasında yer alıyor.

Büyük deniz düdükçünü, küçük kiraz kuşu ve ak kaşlı kirazkuşu gibi türler ise son 20 yıldır Kızılırmak Deltası'nda da görülebiliyor.

– İlkbahar dönemi halkalama çalışması 3 Haziran'a kadar sürecek

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezince de Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bulunan istasyonda göçmen kuşların hareketlerini izlemek için 2002 yılından bu yana kuş halkalama çalışması yürütülüyor.

Yürütülen çalışmalarda geçen yıl sonbahar döneminde yaklaşık 5 bin kuş halkalandı. Bu yıl 15 Mart'ta başlayan ilkbahar dönemi halkalama çalışması ise 3 Haziran'a kadar devam edecek.

Deltada yürütülen çalışmalarda bugüne kadar 200 binin üzerinde kuş halkalanarak göç rotaları ve hareketleri takip edildi.

– Delta içindeki istasyon çevresinde 50 noktada ağ kuruldu

Kızılırmak Deltası'nda 8 yıldır çalışmalara katılan uzman halkalamacı Deniz Oğuz, AA muhabirine, ilkbahar dönemi halkalama çalışmasında bugüne kadar 800'e yakın kuş halkalaması yaptıklarını söyledi.

Delta içindeki istasyon çevresinde 50 farklı noktada ağ kurduklarını belirten Oğuz, “Bu ağlara takılan kuşların önce yaşını ve cinsiyetini öğreniyoruz. Ne kadar vücudunda yağ var, ona bakıyoruz. Bunlar bize göç ile ilgili bilgi veriyor. Kuşların göçe hazır olup olmadığı konusunda birtakım bilgiler elde etmiş oluyoruz. Kanat ve kuyruk uzunluklarını, ağırlığını aldıktan sonra kuşları tekrar doğaya salıyoruz.” dedi.

Halkalamanın önemine değinen Oğuz, şunları kaydetti:

“Halkalama, göçmen kuşların göç rotalarını, Kızılırmak Deltası gibi alanlarda ne çeşit kuş varlığı olduğunu öğrenmemizi sağlıyor. Yani popülasyon bilgileri, göçmen türlerin ne zaman gelip ne zaman gittikleri gibi bilgileri öğrenmemizi sağlıyor. Yine Kızılırmak Deltası gibi kuş popülasyonunun yoğun olduğu yerlerin korunmasını sağlıyor. Türkiye'de halkalama çalışması sadece Ankara, Kocaeli, Antalya, Iğdır ve Samsun'da yapılıyor. Halkalama çalışmasını, 2,5 ay sonbahar ve 2,5 ay ilkbahar olmak üzere toplam 5 ay yapıyoruz. Geçen yıl sonbaharda 5 bin civarında kuş halkalaması yapıldı.”