Vali Fuat Gürel ve AK Parti Karabük Milletvekilleri Cumhur Ünal ile Niyazi Güneş Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nu makamında ziyaret etti.
Heyet, ziyarette Bakan Kasapoğlu’na, Türkiye’nin 53. kayak merkezi olan, açıldığı ilk günden itibaren ilimizdeki ve bölgemizdeki vatandaşların yoğun ilgisi ile karşılaşan Keltepe Kayak Merkezi’nin eksikliklerive Bakanlığın kentte devam eden yatırımları ve yatırım talepleri hakkında bilgiler sundu.
Ayrıca kentte yapılan ve yapılması planlanan spor yatırımlarına ilişkin konuların görüşüldüğü ziyarette, Karabük’e yeni spor tesisleri kazandırmak ve mevcut tesisleri daha iyi hale getirmek için birçok projeye imza attıklarını ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Kasapoğlu, "Karabük sportif başarılar bakımından çok başarılı bir ilimiz, bu başarıları daha yukarılara taşımak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek olacağız" dedi.
Vali Gürel ve milletvekilleri Bakan Kasapoğlu'nu Karabük'e davet etti.
Rize Valisi İhsan Selim Baydaş: “Türkiye’nin 4. büyük lojistik limanı İyidere’ye yapılıyor”
Türkiye’nin 4. büyük lojistik limanı olacak olan Rize’nin İyidere ilçesinde üretimi devam eden İyidere Lojistik Merkezi projesinin yüzde 60’ının, dolgu çalışmasının ise yüzde 90’ının tamamlandığı belirtildi.
Tamamen deniz dolgusuna yapılan projede 2 bin 950 metre ana mendirek 365 metre tali mendirek ve 2 bin 215 metre rıhtım yer alıyor. Toplamda 877 bin metre kare dolgu alanı bulunan İyidere Lojistik Merkezi’nin 657 bin metrekaresi geri saha dolgusu, 160 bin metrekaresi ise mendirek dolgusundan oluşacak. 60 bin metre karesi ise rıhtım dolgusu olacak. Liman dolgu alanına 32 km uzaklıktaki İkizdere-Cevizlik Taş Ocağından günde ortama 10 bin ton taş dolgu materyali taşınan İyidere Lojistik Merkezi’nde ana mendirek ve geri saha dolgu imalatları sürat kesmeden devam ediyor.
Toplamda 25 milyon ton dolgu yapılacak alanda bugüne kadar 23 milyon ton dolgu yapıldı. Ana mendirek kısmında ise yapılması planlanan 2 bin 950 metrelik dolgunun yüzde 90’lık kısım tamamlandı.
Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, İyidere Lojistik Merkezi’nin en ağır tonajlı gemileri ağırlayabilecek özellikte olacağını söyledi. Baydaş "Türkiye’nin 4. büyük lojistik limanı İyidere’ye yapılıyor. Mersin, Çandarlı ve Filyos limanından sonra 4. büyük lojistik liman, kentimiz sonlarından İyidere kıyısında rastgele bir aksaklık olmadan devam ediyor. Bu lojistik liman derinliği itibariyle de en ağır tonajlı gemilerin yanaşabileceği bir liman olacak. Bittiğinde gerçekleşecek yer taramasıyla bir arada bizleri, kentimizi ve bölgemizi deniz nakliyatının, kara nakliyatının, demir yolu nakliyatının ve hava nakliyatının entegre olduğu bir merkez haline getirecek. Zira kentimizde bir havalimanımız var, karayolu temaslarımız var. Buna inşallah ileride hem ulaştırma bakanımızın söz ettiği hem de fizibiliteleri başlanan demiryolları da entegre edildiğinde vilayet ulaşım merkezi haline gelecek" sözlerini kullandı.
"İyidere, Çin-Londra ana demiryolunun Karadeniz’e açılacağı kapı olacak"
İyidere Lojistik Merkezi’nin açıldığında Türkiye’nin ekonomik açıdan en değerli noktalarından bir tanesi olacağını lisana getiren Baydaş "Ülkemiz pozisyonu itibariyle hem Asya-Avrupa ortasında bir geçiş merkezdir hem de Sayın Cumhurbaşkanımızın kalkınma yolu olarak tabir ettiği Ortadoğu ve Körfez bölgesinin üste hakikat Türkiye üzerinden irtibatını sağlayacak bir pozisyonda. Kalkınma yolunun Karadeniz’e açılacağı kapıdır burası. Çin-Londra ana demiryolunun Karadeniz’e açılacağı kapıdır. Bölgemizdeki bilhassa Ortadoğu ülkelerinin Rusya ile Karadeniz’den yeniden Avrupa’yla irtibatlarının gerçekleşeceği bir deniz kapısıdır. Dolasıyla hem yapılacak demiryolu çalışmasının hem de bilhassa lisana getirdiğimiz Erzurum-Rize demiryolunun da buna dâhil olması lazım. Bu da tekrar fizibilitesi, alt yapısı yapılmış bir sınırdır. Tıpkı vakitte karayolu irtibatının yani Ovit tüneliyle bizi Erzurum’ a bağlayan geride ki tüneller ve bu tarafta İkizdere yolunun da bitmesiyle lojistik limanımız ve geri planında da planlanan lojistik merkezimiz yalnızca kentimizin değil, bölgemizin ve Türkiye’nin de ekonomik açıdan en değerli noktalarından bir tanesi olacak" diye konuştu.
"Ovit Tüneli’nin irtibat yolları eş vakitli bitecek"
Ovit tüneli ve temas yollarının da eş vakitli olarak biteceğini söyleyen Vali Baydaş "Lojistik limanlar nakliyat bölümünü hareketlendirecek ve giden-gelen malı, taşımayla sağlayacak yerlerdir. Bizim bu süreçte lojistik limanımız biterken eş vakitli olarak Ovit tüneli ve ilişki yollarının da bitmesi öngörülüyor. Erzurum sonlarında olmasına karşın bizi de çok ilgilendiren Kırık ve Dallıkavak tünellerinin, İkizdere istikametindeki tüneller ve viyadüklerin de tamamlanmasıyla, lojistik limanı Erzurum ortası çok kısa bir uzaklığa inecek. Münasebetiyle Kuzey-Güney sınırında çok özel bir ilişki ve liman pozisyonu sağlamış olacak. Bizim soruna yalnızca bir liman olarak değil ülkemizin, bütün Anadolu’nun bir limanla Karadeniz coğrafyasına açılması manasına gelecek" dedi.