Reklam
Reklam
Bölgenin Sesi Gazetesi Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
21 Aralık, 2020 18:50 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te bir spor salonunda çalışan diyetisyen Nurdan Ezgi Çelik, pandemi sürecinde de yiyeceklerin iyi ve kötü olarak kodlanmaması gerektiğini, önemli olanın porsiyon kontrolü olduğunu söyledi.
Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2014 yılı mezunu olan Nurdan Ezgi Çelik, evde geçirilen günlerde tüketilecek ürünlerin ne olduğundan çok ne kadar tüketildiğinin önemli olduğunu dile getirdi. 100. Yıl Mahallesi’nde bir spor salonunda çalışan Çelik, pandemi sürecinde insanların evlerinde kendilerinin ekmek ve hamur işi yaptıklarını ve çocukların okulda ve dışarda daha çok abur cubur tüketirken evde olan hamur işi ürünlerini tükettiklerini belirterek, “Kişilerin bunları kısıtlamasındansa porsiyon kontrolünü yapmalarını öneriyorum. Yine evde kek pişebilir ama kekten çocuk bir dilim yedikten sonra ertesi güne kalan dilim hakları bırakılabilir. Sınırsız tüketimin bu şekilde biraz önüne geçilebilir. Özellikle o öğünü yaparken kişi farkındalıkla yemeli. Çocuklar ya da yetişkinler yemeklerini yerken televizyon, tablet, telefon ile meşgul olmamalı. O öğüne odaklanmalı” dedi.

“Her öğünde mutlaka protein yer almalı”
Öğünlerde tabak modelinin kullanılmasını tavsiye eden Çelik, “Tabağımızın yüzde 50’si sebze grubundan, yüzde 25’i protein içeren süt, yoğurt, et, tavuk, balık gibi gruptan, yüzde 25’i de tahıl grubu dediğimiz çorba olabilir, ekmek olabilir, pilav, makarna olabilir. Böyle bir öğün tabağı planlanabilir. Her öğünde mutlaka protein yer almalı. Protein bizim açlık hormonu olan ghrelin hormonunu azaltır. Haliyle daha uzun süre tok kalmamızı sağlayacaktır. Bir öğün içerisinde bir dilim kek koyuluyorsa bir bardak ayran koyabiliriz, süt koyabiliriz. Bu şekilde öğün içine bir şekilde protein koymuş oluruz” ifadelerini kullandı.
Çelik, yeni tip korona virüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlamaları olsa da spor yapılabileceğini ifade ederek, “Şu anda spor salonuna gitmeye çekinen biri için kısıtlamanın olduğu saatler dışında yürüyüş yapılabilir. Hava şartları elverişliyse bisiklete binilebilir. Evden çıkamayan ya da küçük çocuğu olan varsa internetten videolar ya da uygulamalardan yararlanılabilir” şeklinde konuştu.

“Önemli olan porsiyon kontrolü”
Yiyeceklerin iyi ya da kötü olarak kodlanmaması gerektiğini vurgulayan Çelik, “İyi ve kötü olarak kodladığımızda psikolojik olarak suçluluk, kendimizi kötü hissetme, yeri geldiğinde utanma duyguları hissedilebiliyor. Bunun önüne geçebilmek için de yiyecekleri iyi ve kötü olarak kodlamayacağız. Tek yasaklayabileceğimiz daha doğrusu uzak durmamız gereken şeyler paketli yiyecekler. Paketli yiyeceklerden uzak durduğumuz sürece evde yaptığımız poğaçayı da, pastayı da, keki de yiyebiliriz. Porsiyon kontrolü bizim için temelde yer almalı” diye konuştu.
Evde kalınan günlerde artık daha fazla film ve dizi izlerken bir şeyler yeme isteği ile ilgili olarak ise Çelik şunları söyledi:
“Genelde yanımızda bulundurduğumuz evde yapılacak patlamış mısır, çerez olabilir. Bunlar da büyük bir kase değil de küçük bir kase alarak en azından kontrollü ilerlenebilir. Meyve tabağı hazırlıyorsak elma ve portakal dilimlerinin arasına biraz da havuç dilimi koyarak hem kalorisi düşük hem de sağlıklı bir tabak hazırlayıp bu şekilde bir alternatif oluşturulabilir.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Haziran, 2026 00:31 tarihinde yayınlandı
0 0

Direksiyon başında uyudu, kanında uyuşturucu tespit edildi

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde direksiyon başında uyuyakalan sürücünün, yapılan kontrollerde uyuşturucu madde kullandığı tespit edildi.

Edinilen bilgilere göre olay, Alaplı ilçesine bağlı Osmanlı köyü ile İncivez köyü arasındaki yolda meydana geldi. C.K. yönetimindeki 67 NA 626 plakalı Tofaş marka otomobil, iddiaya göre sürücüsünün direksiyon başında uyuyakalması sonucu yoldan çıkarak kaldırıma çıktı.

Gülüç’teki evine gitmek isterken yanlış istikamete yöneldiği öne sürülen sürücünün kullandığı aracın kaldırım üzerinde durduğunu gören vatandaşlar, yardım etmek için yanına gitti. Ancak uzun süre uyandırılamayan sürücü için durum 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirildi.

İhbar üzerine olay yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin müdahale teklifini reddeden sürücü hakkında jandarma ekipleri tarafından inceleme başlatıldı. Yapılan alkol kontrolünde sürücünün alkollü olmadığı belirlenirken gerçekleştirilen uyuşturucu testinde, uyuşturucu madde etkisi altında olduğu tespit edildi. Kaldırıma çıkan otomobil, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. C.K., jandarma ekipleri eşliğinde önce Alaplı Devlet Hastanesi’ne, ardından ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü.

Uyuşturucu madde etkisi altında araç kullandığı belirlenen sürücüye 150 bin lira idari para cezası uygulanırken sürücü belgesine 6 ay süreyle el konuldu. Ayrıca C.K. hakkında “uyuşturucu madde kullanmak” suçundan adli işlem başlatıldığı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin