67 Bin Fidan Toprakla Buluştu

67 Bin Fidan Toprakla Buluştu

Yayın: 11.11.2019 22:06
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te, Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla Türkiye genelinde yapılan “11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes” kampanyası kapsamında öğrenciden, sağlıkçıya, çiftçiden protokol üyelerine 7’den 70 67 bin fidanı toprakla buluşturdu.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ağaçlandırma alanında yapılan törene, Karabük Valisi Fuat Gürel, AK Parti Karabük milletvekilleri Cumhur Ünal ve Niyazi Güneş, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ali Sefa Yılmaz, Karabük İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ormancılar, sağlıkçılar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Vali Fuat Gürel, Türkiye’de 2023, Karabük’te 6 noktada fidan dikimi yapıldığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 3 saat içinde 11 milyon fidanı toprakla buluşturarak çok önemli bir rekora imza atacaklarını ifade eden Gürel, “Güzelliklerde rekor denemek çok önemlidir, bu da çok önemli. 2023 notası da çok önemli, Cumhuriyetimizin 100. yılına atıfta bulunarak böyle bir rekor denemesi yapılıyor. İlimizi yeşilin çok yaygın olduğu, yüze 71 ormanlarla kaplı bir şehirde yaşıyoruz. Ama ülkemizin ormanı olamayan, orak bölgeleri olduğunu da biliyoruz. Nice milyonlar diksek de yine ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Geleceğimize daha yeşil bir Türkiye bırakmak hepimizin amacı. İlimizde de bu gayret bugün gerçekleşmiş olacak. Gelecek nesillere çok güzel bir Türkiye bırakırken, yeşil bir Türkiye’yi de bırakmış olacağız. Onlara ne yapsak azdır, onları ne kadar iyi yetiştirir, ne kadar güzel bir ülke bırakırsak, onlarda kendilerinden sonra gelenlere iletmiş olacaklar” diye konuştu.
AK Parti Karabük Milletvekili Cumhur Ünal da fidan dikiminin hayırlı olmasını diledi.

Karabük 67 bin fidanın toprakla buluşacağını aktaran Ünal, şunları kaydetti:
“Gelecekte iyi beyinler elde etmek istiyorsak, bugünden çocuklarımızı en güzel eğitim imkan ve araçlarını kullanarak yetiştirmek zorundaysak, güzel bir hava ve iyi şeyler elde etmek, meyvelerinden faydalanmak istiyorsak da bugün fidan dikmemiz gerekir. Bu törenin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve Türkiye’nin her yerinde bu anlamlı güne katılanlara teşekkür ediyorum. Bu güzel çalışmanın gelecekte çok güzel meyveleri olacağını da bugünden görüyorum.”

AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş ise ileriye dönük bir çalışma yapılacağını belirtti.
Fidan dikiminin inanç sisteminde de önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Güneş, “Yapılan iş, hem dünyamız için hem de gelecek dünya için önem arz eden bir durum. Bir fidan dikilmesi, bir nefes, bir hayat bunlar önemli şeyler. Semboller önemlidir ama bir şey daha önemlidir, yaptığımız bu işin takibi gerekiyor. Bundan sonrada bu diktiğimiz fidanların bakımını, yaşatılmasını, hayata kazandırılması konusunda gereken titizliği yapmak durumundayız” değerlendirmesinde bulundu.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat da KBÜ kurulduğundan bugüne 100 binlerce ağaç dikildiğini, üniversiteye gelen her konuk adına bir ağaç dikildiğini ve kendisine ağaç sertifikası verildiğini, bu geleneği sürdüreceklerini kaydetti.
Konuşmaların arından Vali Gürel, protokol üyeleri ve katılımcılar belirlenen fidan dikme alanına 600 fidanı dikti, diklen fidanlara can suyu verildi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kaspersky’den 2023 kritik siber olay raporu

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky Yönetilen Tespit ve Müdahale (MDR) ekibine göre, doğrudan insan müdahalesi içeren yüksek ciddiyetli olayların sıklığı 2023'te günde 2'nin üzerine çıktı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Yıllık olarak yayınlanan rapor, raporda yer alan olaylar hakkında, niteliklerine, sektörlere ve coğrafi bölgelere göre dağılımlarıyla ilgili bilgi sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi Başkanı Sergey Soldatov, şirketin geçen yıl daha az sayıda yüksek önem derecesine sahip olay tespit ettiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ancak orta ve düşük önem derecesine sahip olayların sayısında eş zamanlı bir artış gözlemlendi. Olayların bu şekilde yeniden dağılımı, saldırılara aktif insan katılımının görünür izleri olmadan kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesiyle ilişkilendiriliyor. Bu durum 'araçların metalaşması' ile açıklanabilir. Bununla birlikte, yüksek nitelikli olayların sayısının düşük olmasının mutlaka düşük hasar anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. Hedefli saldırılar artık daha dikkatli planlanıyor ve daha tehlikeli hale geliyor. Bu nedenle, deneyimli SOC analistlerinin yardımıyla yönetilen etkili otomatik siber güvenlik çözümlerinin kullanılmasını öneriyoruz.”

Rapor saldırganların geçen yıl kullandıkları en yaygın taktik, teknik ve araçları da vurguluyor. Bu sonuçlar, Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi (SOC) tarafından tespit edilen MDR olaylarının analizine dayanıyor.

Rapora göre tespit edilen tüm ciddi olayların yüzde 22,9'u kamu sektöründe kaydedildi. İkinci sırada BT şirketleri yüzde 15,4 ile yer alırken, onları sırasıyla %14,9 ve %11,8 oranında finans ve sanayi şirketleri takip etti.

– “Saldırıların metalaşması”

Raporda yer alan olayların niteliğine bakıldığında, yaklaşık yüzde 25'inin bireyler tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Bunların yüzde 20'den biraz fazlası, Kaspersky tarafından daha önce hedefli saldırılar olarak sınıflandırılan, ancak müşterinin açık onayı üzerine 'siber tatbikat' olarak belirlenen çeşitli “siber tatbikat” türlerini içeriyordu.

Ciddi sonuçlara yol açan kötü amaçlı yazılım saldırılarının oranı 2023'te önceki yıllara kıyasla biraz düşmüş ve rapor edilen toplam kritik olayların yüzde 12'sinden fazlasını oluşturdu. Bu düşüş, son yıllarda yüksek ciddiyete sahip olayların en küçük payını temsil ediyor ve bu durum “saldırıların metalaşmasına” bağlanıyor.

Bu eğilim, kasıtlı veya kazara sızıntılar nedeniyle yaygın hale gelen hedefli kampanyalar yürütmek için önceden geliştirilmiş araçların yaygın olarak benimsendiğini gösteriyor. Söz konusu araçlar otomatik saldırı senaryoları uygulama girişimlerinde tekrar tekrar kullanılıyor.

2023 MDR'nin raporu ayrıca hedefli saldırı kalıntılarının, kamuya açık kritik güvenlik açıklarının ve sosyal mühendislik kullanımının tespit edildiği olayların yüzde 4-5 oranında olduğunu ortaya koydu.

Gelişmiş saldırılara karşı korumayı artırmak için şirketlere etkili siber güvenlik çözümleri uygulamaları, bunları yönetmek için nitelikli uygulayıcılar tutmaları veya MDR ve Olay Müdahalesi gibi yönetilen güvenlik hizmetlerini benimsemeleri tavsiye ediliyor.

Hizmetler, tehdit tanımlamasından sürekli koruma ve düzeltmeye kadar tüm olay yönetimi döngüsünü kapsıyor. Ayrıca bu hizmetler, kaçamak siber saldırılara karşı korunmaya, olayları araştırmaya ve bir şirketin güvenlik çalışanı olmasa bile ek uzmanlık sağlamaya yardımcı oluyor.