Okan Küçük Yorumluyor… 26 Ekim 2022

Okan Küçük Yorumluyor… 26 Ekim 2022

Yayın: 26.10.2022 10:10 |Güncelleme: 31.10.2022 22:35
Paylaş:
A+ A-

Geçmişte Gündeme Gelenler.

Karabük’te kış aylarının gelmesiyle birlikte en çok  konuşulan konuların başında hava ve çevre kirliliği yine ilk sıralarda yerini aldı.

Hava ve çevre kirliliği denilince yine en çok konuşulanlar KARDEMİR ve MARZİNC oluyor. Kardemir’le ilgili 4-5 YIL ÖNCE BACALARININ TAMAMINDA FİLTRE OLMADIĞININ, FİLTRE OLAN BACALARINDA İSE CUMA- CUMARTESİ VE PAZAR GÜNLERİ FİLTRELERİN ÇALIŞTIRILMADIĞININ, yenilenen teknolojiyi kullanmadığının, karlılık için  insan sağlığı ile oynadıklarının  gündeme getirildiği basın açıklamaları olmuştu.

MARZİNC’le ilgili ise, BAKANLIKLARI KANDIRDIKLARI, TESİSLERİNİ SÖKÜP DİLOVASI’NA KURMALARI GEREKTİĞİ, ÇED RAPORLARINDAKİ BEYANLARININ TAMAMEN YALAN OLDUĞUNA yönelik açıklamalar yapılmıştı.

İnsan sağlığına ve çevreye duyarlı her türlü yatırımın yanında olunduğu  ancak BUNU DİKKATE ALMAYAN HER TÜRLÜ FAALİYETİN DE DEMOKLESİN KILICI GİBİ KARŞISINDA OLUNACAĞI, açıklamaları yapılmıştı.

Özetle insan sağlığının ekonomisinin olmayacağı vurgulanmıştı.   Geçmiş yıllarda yapılan yukarıdaki gibi ve daha fazlasını içeren açıklamalarla bazı Karabüklülerin belleğinde  bir şekilde yer alan soru işaretleri anlaşılan hala tam olarak  giderilemedi anlaşılan…

Kardemir – Marzinc – Hava Kirliliği…

Soru işaretleri giderilemedi çünkü, çeşitli sosyal medya hesaplarında yeniden kirlilik ve bazı firmalar gündeme gelmeye başladı. Bu paylaşımlardan biri 5-6 gün önce MHP Karabük Belediye Meclis Üyesi Şahin Karataş tarafından sosyal medya hesabında “KARDEMİR GECE ÇALIŞMASINDA TESİSLERİNDE FİLTRELERİ ÇALIŞTIRIYOR MU ACABA ? GECELERİ ŞEHİRDE HAVA KİRLİLİĞİ DAHA FAZLA. İLGİLİLER, YETKİLİLER GÖREVE.” şeklindeki ifadelerle  gündeme düştü.

Karabük’te kış aylarında arttığı gözlenen hava kirliliğinin sebepleri nelerdir ? Ağır sanayi kuruluşları, fabrikalar ve haddehanelerin bu kirlilikte bir etkisi var mıdır, ne orandandır soruları, bazı özel  firmaların isimleriyle birlikte Karabük kamuoyunda  bir şekilde gündem olmaya hep devam edecek anlaşılan.

Kardemir’den Baca  ve Filtre Açıklaması

Son günlerde gündem olmaya başlayan hava ve çevre kirliliği konusunda Kardemir yetkililerine filtreleri hafta sonları çalıştırmadıkları yönündeki iddiayı sordum. Yetkililerin verdiği bilgiye göre; filtrelerin gece- gündüz , hafta içi – hafta sonu gibi belirli zamanlarda çalışmadığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor.

Kardemir’de filtrelerin 24 saat esasına göre çalıştırıldığını ifade eden Kardemir Yetkilileri, filtre sisteminin dışında ayrıca fabrika sahası içinde çeşitli ölçüm ve izleme cihazlarının olduğunu, Çevre Şehircilik Müdürlüğü ve Bakanlık tarafından 7/24 ölçüm değerlerinin izlendiğini de ayrıca ifade ettiler.

Özetle filtrelerinin de, Bakanlık nezdinden takip edilen saha ölçümlerinin de 7/24 esasına göre çalışır durumda olduğunu vurguladılar.  Arızalı bir filtre veya ölçüm cihazının da olmadığını öyle bir durum olsa zaten Bakanlık tarafından anında uyarılacaklarını ifade ettiler.

Marzinc’de Durum Nedir ?

Marzinc Genel Müdürü Metin Altan’ı da aradım. Bakın Marzinc ilk dönem bana göre felaketti. Adeta vahşi işletmecilik yapılıyordu. Birçok süreçten sonra ilgili Bakanlık’ta kapatmıştı işletmeyi.

Sonradan ki özellikle Karabük’ün evladı olan , Karabüklü olan Metin Altan’ın 2017’de Genel Müdür olarak görev almasından sonra ciddi ve hızlı dönüşüm başladı Marzinc’te.  Bugün gelinen durumda Altan’ın verdiği bilgiler şunlar:

“Bizim 1 tane bacamız var, o bacadan çıkan emisyon değerleri online olarak 24 saat kesintisiz Bakanlık tarafından kontrol ediliyor. Artı olarak Çevre İl Müdürlüğüne gidiyor o veriler  onlarda GÖRÜYORLAR AYRICA ÇEVRE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNE BİR EKRAN KOYDUK ORADAN DA HALKA AÇIK TÜM VERİLER YAYIMLANIYOR. İsteyen gidip  ekranı izleyebiliyor. Bizim emisyonla ilgili bir problemimiz yok.

Su deşarjı konusunda ise OSB’nin denetiminde her ay bağımsız üçüncü bir labaratuvar  gelir biz de bilmeyiz hangi labaratuvarın geldiğini, analizlerini yaparlar. Deşarjlarla da ilgili bir problemimiz yok. ÇIKAN CÜRUFU ZATEN SAHAYA KOYMUYORUZ, CÜRUFU ÇİMENTO FABRİKALARINA gönderiyoruz.”

İddiaları da açıklamaları da yazdım. Gerisi kamuoyunun takdirine kalmıştır…

Not: Önceki gün bilgisayarım bozuldu, tamirden akşam saatlerinde çıktı. Onun için dün köşe yazısı yazamadım. Bilgisayar olmayınca adeta boşluk içinde bir gün yaşadım. Ne diyeyim hayatımız olmuş dijital. Her şeysiz olur ama internet ve bilgisayarsız asla…

Yazarın önceki yazıları için, BURAYI TIKLAYINIZ

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Mustafa Kavacık Yeni Başkan Oldu

Yayın: 30.04.2024 13:55
Paylaş:
A+ A-

Cumhuriyet Halk Partisi Eskipazar İlçe Başkanlığına Mustafa Kavacık getirildi. Mevcut İlçe Başkanı Zahit Yarar’ın 31 Mart tarihinde yapılan mahalli idareler seçimlerinde Çandırlar köyü muhtarı seçilmesi nedeniyle  görevini bıraktı.

Başkan Yarar’ın ilçe başkanlığını bırakması sonrası  Eskipazar Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığına atanan Mustafa Kavacık gazetemize yaptığı açıklamada “ Mevcut ilçe başkanımızın görevinden ayrılması nedeniyle partimiz tarafından Eskipazar İlçe Başkanlı görevine getirildim. Görevinden ayrılan başkanımıza yapmış olduğu çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. Eskipazar’da ana muhalefet partisinin ilçe başkanı olarak halkımızın tüm sorunları ile ilgileneceğim. İlçemizin için yapılan her türlü güzel hizmetleri destekleyeceğim, eksiklerin giderilmesi için gerekli uyarılarımı yapacağım” dedi.