blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
22 Mayıs, 2025 10:53 tarihinde yayınlandı

800 yıllık çivisiz cami restore ediliyor

SAMSUN (İHA) – Samsun’un Terme ilçesinde bulunan Danişmentliler Dönemi’ne ilişkin 800 yıllık Terme Yeni Camisi’nde onarım çalışmaları devam ediyor.
Terme’nin en eski mescitlerinden biri olarak bilinen ve uzun yıllar bayram ve cuma namazlarında kullanılan Danişmentliler Dönemi’ne ilişkin çivisiz ahşap mescidinin onarımı, Samsun Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor. Kültürel miras olan cami, tabanı taşlar ile belli bir yüksekliğe kaldırılmış ahşap ögelerin birbirine geçme sütun tekniğine sahip olmasıyla da dikkat çekiyor.
Caminin son durumu hakkında bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Tarihimizi koruyor, kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz. Samsun’umuzun Terme ilçesinde yer alan, Danişmentliler Dönemi’ne ilişkin yaklaşık 800 yıllık Terme Yeni Cami’mizde onarım çalışmalarına devam ediyoruz. Bu değerli yapıyı, özgün dokusuna ziyan vermeden güçlendiriyor ve restore ediyoruz. Gayemiz; camimizi hem ibadet hem de kültürel miras açısından en âlâ formda geleceğe taşımak" dedi.
Restorasyon sürecinin yakın vakitte tamamlanması hedefleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Haber Merkezi tarafından
22 Mayıs, 2025 11:43 tarihinde yayınlandı

Başkan Elif Köse, Konya’daki Tarihi Kentler Birliği Toplantısına Katıldı

Safranbolu Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkan Vekili Mimar Elif Köse, 20-22 Mayıs tarihleri arasında Konya’da düzenlenen “Tarihi Kentler Birliği Olağan 1. Birlik Meclis Toplantısı ve Milli Mücadele Rotası Kongresi”ne katıldı.

Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş başkanlık etti. Konuşmasında Türkiye’nin kültürel miras zenginliğine vurgu yapan Yavaş, “Tarihi Kentler Birliği olarak bugüne kadar 441 projeye toplam 15 milyon TL hibe sağladık. Koruma bilincini yerel yönetimlerin gündemine taşıdık. En önemli önceliğimiz ise 6 Şubat depreminin yaralarını sarmaya çalışan bölgelere destek olmaktır” ifadelerini kullandı.

Toplantıya, Safranbolu Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkan Vekili Mimar Elif Köse ile Belediye Başkan Vekili Fatih Dökmeci de katıldı. Başkan Köse, toplantı kapsamında Tarihi Kentler Birliği’nin faaliyet raporunu sundu.

Program, 22 Mayıs Çarşamba günü sona erecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.