Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
02 Mayıs, 2023 12:50 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yavruyken sahiplendiği kazları yanından ayırmıyor

Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde yaşayan Filiz Turhan, yavruyken sahiplendiği kazlarla parka gidiyor, yürüyüşe ve alışverişe çıkıyor. Sarıkorkmaz Mahallesi'nde ikamet eden iki çocuk annesi 42 yaşındaki Turhan, 8 ay önce izlediği televizyon programından etkilenerek 2 kaz yavrusu sahiplendi. Evdeki işlerini bitirdikten sonra "Şirin" ve "Yakup" ismini verdiği kazlarla sokağa çıkan ev hanımı Turhan, sıra dışı yol arkadaşlarını görenlerin meraklı bakışları arasında yürüyüş yapıyor. Turhan, peşinden ayrılmayan dostlarıyla parka ve markete de gidiyor. Turhan, AA muhabirine, yaşadıkları evde kazların yanı sıra köpek ve papağan da beslediklerini söyledi. Kazlarını çok sevdiğini dile getiren Turhan, "Kazlarımı 8 ay önce aldım. Birine Şirin, diğerine Yakup adını verdim. İlk 4 ay evimde besledim. Evde bakımı ağır olduğu için daha sonra bahçemizde yer yaptım ve orada bakıyorum." dedi. - "Onlar kendilerine bakanı ve seveni biliyorlar" Turhan, kazlarla zaman geçirmeyi sevdiğini belirterek, "Hayvanlarla parka ve çarşıya gezmeye çıkıyorum, yeri geliyor markete alışverişe gidiyorum. Genelde onlarla gezdiğim için insanların dikkatini çekiyor. Beni kesinlikle yalnız bırakmıyorlar, onlar kendilerine bakanı ve seveni biliyorlar." diye konuştu. Kazların kendisini gördüğünde sevgilerini göstermek için bağırarak yanına geldiklerini anlatan Turhan, şunları söyledi: "Oğlumu gördükleri zaman farklı ses çıkararak yanına giderler. Kızımı gördüklerinde ona da farklı tonda seslenirler. Kazlarla aramdaki dostluğu sadece sevgi üzerine kurdum, gerçekten onları çok seviyorum. Onlar çok sadık, nankör değiller ve hiçbir zararları yok. Dışarıdan kazlarla aramızdaki dostluğu görenler çok şaşırıyor ve hayretle bakıyorlar. Müstakil yerim olsa ördek, tavuk ve birçok hayvan sahiplenmek isterim. Onlarla ilgilenmek, sevmek ve temizliklerini yapmak ayrı bir duygu. Benim için terapi gibi diyebilirim." (AA)
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.