İhlas Haber Ajansı tarafından
14 Nisan, 2025 15:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

BEUN’un yürütücü partner olduğu CleanAir Analiz Merkezi hizmete girdi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin (BEUN) yürütücü partner olduğu, Karadeniz Havzası’nın hava kalitesini izlemeye yönelik geliştirilen CleanAir Tahlil Merkezi hizmete girdi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin yürütücü partner olduğu ilk Avrupa Birliği tarafından desteklenen proje olma özelliği taşıyan BSB00168-Airquest Projesi kapsamında geliştirilen CleanAir Tahlil Merkezi ve buna bağlı internet sitesi faaliyete başladı.
"Soluduğun Havayı Teşhis: Karadeniz Havzasındaki Hava Kalitesi İçin Toplulukları Harekete Geçirme" başlıklı bu proje, Türkiye’nin yanı sıra Karadeniz Havzası’nda yer alan çeşitli ülkelerden kurumların iş birliğiyle yürütülüyor. Projenin birinci ve en değerli çıktısı olan CleanAir Platformu, hava kalitesi bilgilerinin tek bir merkezde toplanarak tahlil edilmesini ve kullanıcılarla paylaşılmasını amaçlıyor.
Proje Koordinatörü Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Gürbüz, analiz merkezinin faaliyete başlaması hakkında yaptığı açıklamada CleanAir platformu kapsamında Türkiye’nin de içinde yer aldığı Karadeniz Havzası’ndaki ortak ülkelerden elde edilen hava kalitesi izleme istasyonu datalarının muvaffakiyetle entegre edildiğini, geliştirilen sistem sayesinde kullanıcıların saatlik hava kalitesi bilgilerine anlık olarak ulaşabileceğini belirtti.
Projeye yönelik teşvik ve takviyeleri için BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerini sunan Doç. Dr. Gürbüz, proje ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öncülüğünde farkındalık oluşturma, bilgi temelli karar alma süreçlerini hızlandırma ve çevresel problemlerle çabada toplulukların faal rol üstlenmesinin teşvik edileceğini hedeflediklerini tabir etti.
Hizmete giren CleanAir Tahlil Merkezi hakkında açıklamada bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, "Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak hem ulusal hem de memleketler arası seviyede etraf sıkıntılarına yönelik tahlil üretme uğraşlarımızın somut bir çıktısı olan CleanAir Tahlil Merkezinin faaliyete geçmesinden büyük memnunluk ve gurur duyuyoruz. Mühendislik Fakültemiz öncülüğünde yürütülen bu değerli proje, yalnızca bilimsel bir gelişme değil, tıpkı vakitte etraf şuuru oluşturma yolunda da atılmış kıymetli bir adımdır. Proje kapsamında vazife alan başta Proje Koordinatörümüz Doç. Dr. Gökhan Gürbüz hocamız olmak üzere tüm akademik ve teknik takımımıza teşekkür ediyor, bu muvaffakiyetin etraf meselelerine dair değerli bilimsel çalışmalara imza atan Üniversitemiz ve ülkemiz için güzel olmasını temenni ediyorum. Üniversitemiz pak etraf ve sürdürülebilir bir gelecek inşasında kayda kıymet milletlerarası projelerle her vakit aktif rol üstlenmeye ve öncü çalışmalar gerçekleştirmeye kararlılıkla devam edecektir." dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.