Kamu Başdenetçisi Malkoç Karabüklülerle Buluştu

Kamu Başdenetçisi Malkoç Karabüklülerle Buluştu

Yayın: 14.06.2023 16:40
Paylaş:
A+ A-

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Türkiye’nin ikinci yüzyılının hukuk, adalet ve hakkaniyet üzerinde, kul hakkına riayet ederek yükseleceğini bildirdi. 100. Yıl Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Ombudsman Karabüklülerle Buluşuyor” programına katılan Malkoç, buradaki konuşmasında, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun halk ile vatandaş arasında çıkan sorunların çözümünde mahkemesiz olarak gayeye ulaşmak ve vatandaşı rahatlatmak için kurulmuş olan bir kurum olduğunu söyledi.Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Türkiye’nin en dinamik kurumlarından birisi olduğunu belirten Malkoç, “Mahkemeye gitmeden önce devletle idare arasındaki çıkan bu sorunları çözmek için birçok kurum kurulmuş. CİMER bunlardan bir tanesi. En çok bilineni. Kamu Denetçiliği Kurumu da bir farklı. Her birinin fonksiyonları ayrı ayrı. Biz anayasadan ve kanundan aldığımız yetkilerle sizlerin müracaatları, şikayetleri üzerine idarenin eylem ve işlemleriyle tutum ve davranışlarını denetliyoruz, tavsiye kararları veriyoruz ve bu faaliyetlerimizle yıllık olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bildiriyoruz.” dedi. Malkoç, idarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: “İdarecilik de iyi yönetim ilkeleri vardır. Ayrımcılık yapılmaması, tarafsız davranılması, vatandaşa adil çözümler önerilmesi, vatandaşın bildirilmesi, vatandaşın bilgilendirilmesi, işte Kamu Denetçiliği Kurumu bu iyi yönetim ilkelerinin idarede uygulanıp uygulanmadığını bir bakıma denetleyen kurum. İnsana var olan haklarını en iyi uygulanıp uygulanmadığını ve bu konuda bilgi eksikliği varsa bu bilgilendirilmeyi arttırması için kurulmuş.” Bir sorunun mahkemeye intikal etmeden çözülebilmesinin önemli olduğunu değinen Malkoç, “Tabi asıl mesele hiç sıkıntı olmadan hizmetlerin yürümesi ama insanın olduğu yerde eksiklik ve noksanlık her zaman oluyor. İşte kamu denetçiliği kurumu da vatandaşla devlet arasında bir ara bulucu. Bunun ne faydası var? Çok faydaları var ama hukuk fakültelerinde ilk derse giren hocalar bütün öğrencilere şunu söylerler. En iyi mahkeme kararından daha iyidir, taraflar arasındaki en kötü anlaşma. Bakın en iyi mahkeme kararından daha iyidir taraflar arasındaki en kötü de olsa anlaşma. Çünkü anlaşmada rıza vardır. Anlaşmada mutabakat vardır. Anlaşmada karşılıklı görüşme vardır.” diye konuştu. Malkoç, Türkiye’de icra dosyaları dahil 20 milyona yakın dosya olduğunu dile getirerek, “Şimdi 20 milyon dosyada siz dünyanın en adil kararını da verseniz 20 milyon memnun olacak, 20 milyon da üzülecek. Hadi davayı kazandığı zaman diyelim ki 10 bin liralık tazminat açmış veya alacak, açmış almış 3 bin lira. O da ayrıca memnuniyeti azalacak. İşte bunun yerine denmiş ki mahkemesiz çözümler bulunsun. Umut ediyorum bu Türkiye’de daha da yaygınlaşacak.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin köklü bir medeniyeti olduğunu vurgulayan Malkoç, şöyle konuştu:

“Çok muhteşem bir geçmişimiz var. Dünyaya hakkı, adaleti öğretmişiz. Öyle değil mi? Selçuklularla, Osmanlılarla. Osmanlı’nın bayrağı üç hilaldi. Niye üç hilal? Dünyada üç kıta vardı o zaman. Öyle biliniyordu. Üç kıtada egemenlik, adaleti dağıttığı için, adaleti temsil ettiği için, filan adaletin sembolü, İslam’ın, huzurun sembolüdür. Onun için. İşte Türkiye’nin önümüzdeki yüzyılında Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını tamamladık. İkinci yüzyıla girerken, ikinci yüzyıl Türkiye’nin yüzyılı olacağız diyoruz. İşte Türkiye’nin bu ikinci yüzyılı, yeni yüzyılı hukuk üzerinde, adalet üzerinde, hakkaniyet üzerinde kul hakkına riayet ederek yükselecektir. Bizim gibi kurumlar da buna katkıda bulunmaya çalışıyorlar.”

Programa Vali Fuat Gürel, Belediye Başkanı Rafet Vergili, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.(Haber Merkezi)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Başkan Çetinkaya para arayışında!

Yayın: 17.05.2024 12:42
Paylaş:
A+ A-

Karabük Belediye Meclisi Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya Başkanlığında olağanüstü toplandı. Karabük Belediyesinin iş ve hizmet aldığı firmalara bulunan borçlarının ödenmesini için belediye meclisinden 200 milyon lira borçlanma yetkisi almak için olağanüstü toplanan Karabük Belediye Meclisinden borçlanma yetkisi oy çokluğu ile geçti. AK Parti, MHP ve CHP Belediye Meclis Üyesi Abdullah Mor borçlanma yetkisine evet oyu verirken, CHP Belediye Meclis Üyesi Uygar Varlık ve Yeniden Refah Partisi belediye meclis üyeleri ret oyu verdi.

Toplantı Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın açılış konuşması ile başladı. Başkan Çetinkaya Karabük Belediyesinde yapımı devam eden projeler ile projesi tamamlanmış ancak nakit yetersizliği nedeniyle ödemesi yapılamayan firmalara borç ödemesi yapılabilmesi için 200 milyon TL’ye kadar borçlanma yapılması, borçlanma için İller Bankası veya diğer bankalardan kredi kullanılması, teminat mektubu alınması iş ve işlemlerin yapılması için meclisten yetki istediğini söyledi.

   ÜNGÖREN BELEDİYENİN BORÇLARINI SORDU

Karabük Belediyesinin olağanüstü meclis toplantısında konuşmak için söz alan Yeniden Refah Partisi Belediye Meclis Üyesi Erdal Üngören Belediyenin borç ve alacaklarının kaç lira olduğunu öğrenmek istediğini Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’ya söyledi. Başkan Çetinkaya ise “Belediyenin alacağından ziyade borcunu okuyabilirim. 182 milyon küsur İller Bankasına borcumuz var. Özel Bankalara 130 milyon küsur, kamu kurum ve kuruluşlarına 23 milyon küsur, hak edişi aşamasında olan şu anda 106 milyon borcumuz var. Yine 1 Ocak ile 31 Mart arası 181 milyon bir borçlanmamız var. Toplamda 623 milyon 734 bin 627 Türk Lirası belediyemizin şu anda borcu var. Yine burada son üç ayı değerlendiğimizde belediyemizin aylık geliri 94 milyon, aylık gideri ise 115 milyon lira. Böyle bir rakam var. Bunların hepsini çıkarttık. Bunları sizlerle paylaşacağım. Bunun detayı yıl sonunda denetleme raporlarından sonra verilmesi daha etik olur” dedi

ARSLAN BAŞKAN ÇETİNKA’YA CEVAP VERDİ

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın belediyenin borçları ile ilgili yapmış olduğu bu açıklamadan sonra MHP Karabük Belediye Meclis Üyesi Ahmet Arslan’da söz alarak Başkan Çetinkaya’ya şu cevabı verdi; “Karabük Belediyesinin borcunu 600 küsur milyon lira dediniz, Genel kurul üyesi olarak 368 milyon liralık denetleme kuruluna yazdık 2023 sonu itibari ile ve vadesi geçmiş olarak ifade edildi. Bu vadeler içerisinde 2026 olan var,  2040’a kadar vadeli olanlar var. Vadesi geçmiş borcumuz olduğunu düşünmüyorum. Yıl sonu itibari ile yoktu. 600 küsur milyon dediniz, 181 milyon da yılbaşından sonra yapılan işler var dediniz. Bize hesap işleri müdürlüğünün verdiği borçlar 368 milyon lira, 181 milyon lira eklediğimiz zaman 600 küsur milyon yapmıyor.”

Başkan Özkan Çetinkaya ise MHP’li Arslan’a “106 milyon lira daha hak edişi yapılmamış işler var, devam eden işler. Bunların parası da zamanı geldiğinde ödenecek” diye cevap verdi.

Belediye meclisinde yapılan oylama sonucunda oy çokluğu ile Başkan Çetinkaya’ya 200 milyon lira borçlanma yetkisi verildi.

İŞÇİ İKRAMİYELERİ ÖDENEMEDİ

Öte yandan, Karabük Belediye işçilerinin yılda iki kez mayıs ve kasım aylarında aldığı yarım maaş tutarındaki ikramiyeleri mayıs ayı maaş bordrolarında yer almasına rağmen ödenmedi.

800’e yakın işçinin çalıştığı Karabük belediyesinde uzun yıllar sonra ilk defa maaşla birlikte hesaplara yatmadı. İkramiyelerin ay sonuna kadar işçilerin hesabına yatırılması bekleniyor.