KARDEMİR'İN 2024 TABLOSU
Kardemir Mali Genel Kurulu bugün gerçekleştirildi. Hem basın mensubu hem de Karabüklü olarak KARDEMİR’e güvenen bir kendi çapında hissedar olarak genel kurula katıldım.
Genel kurul sonrası konuya yakın bazı kaynaklar mali genel kurulu değerlendirdi.
Kardemir’in 2024 yılını finansal anlamda sancılı bir şekilde tamamladığını, Bağımsız denetim raporu ve Mart 2025 tarihli yatırımcı sunumu birlikte okunduğunda, şirketin hem rakamsal sonuçları hem de yapısal durumu hakkında önemli ipuçları elde etmek mümkün olduğunu ifade ettiler.
*
2024 Yılında Rakamlarda Sert Bir Dönüş
Raporlarda da görüleceği gibi,
Kardemir, 2024 yılında yaklaşık 3 MİLYAR 31 MİLYON TL ZARAR ETTİ.
Bu zarar, bir önceki yıl açıklanan 2,29 milyar TL kârın ardından geldiği için dikkat çekici bir değişimi temsil ediyor.
Bağımsız denetim raporu, finansal tabloların Türkiye Finansal Raporlama Standartları'na (TFRS) uygun hazırlandığını belirtse de, zarar rakamının ağırlığı şirketin yaşadığı yapısal sorunları gösteriyor, denildi.
Yatırımcı sunumunda ise şirketin 2024 yılı gelirlerinin %24 oranında düştüğü, brüt kâr marjının %5,4 gibi oldukça zayıf bir seviyede kaldığı ve faaliyet kâr marjının -%1,9 gibi negatif bir bölgede olduğu vurgulandı.
***
Zarara Yol Açan Faktörler
Raporlardan hareketle 2024 yılındaki zararın temel sebepleri Yüksek Enflasyon, Yüksek Finansman Giderleri , Satış Gelirlerinde Düşüş ve Dış Pazar Riskleri olarak değerlendiriliyor.
Yönetim Performansı…
Bağımsız denetim raporunda doğrudan eleştirilmese de, rakamların
Yönetim Kurulu ve üst yönetim, 2024 yılı risklerini zamanında doğru okuyup, hızlı aksiyon alma konusunda zayıf kaldığı eleştirileri yapılıyor.
Özellikle; Maliyet optimizasyonu, Ürün çeşitliliği artırımı, Riskten korunma stratejileri , Yeni pazarlara açılım, gibi alanlarda daha proaktif adımlar atılsaydı, zarar bu boyutlara ulaşmayabilirdi, deniliyor.
Üstelik yatırımcı sunumunda çeşitli yeni projeler (vakum tesisi, mikronize kireç tesisi vb.) devam ettiği belirtilse de, bu yatırımların kısa vadede kârlılığa güçlü bir katkı sağlamadığının da görüldüğü söyleniyor.
***
Güçlü Yanlar, Geleceğe Umut Veren Unsurlar.
Olumsuz değerlendirmeler yapıldığı gibi, olumlu ve güçlü taraflarına dikkat çekenler de var.
Düşük Net Borç Yükü, Operasyonel Verimlilik ve Devam Eden Yatırımlar Modernizasyon ve çevre yatırımları sürdürülüyor. Bu adımlar uzun vadede Kardemir’in rekabet gücünü artırabilir, diyor o görüştekiler…
Kardemir’in 2024 yılında sert bir finansal darbe aldığını ifade eden bazı çevreler,
doğru bir kriz yönetimi, borçsuzluk avantajı ve devam eden yatırımlar sayesinde 2025 ve sonrası için yeni bir büyüme dalgasının yakalanacağına olan inançlarını da belirtiyorlar.
Bunun için Maliyet kontrolü, Yenilikçi ürün stratejileri, İhracat odaklı büyüme planları ve Finansal disiplin gibi alanlarda çok daha kararlı ve hızlı aksiyonlar alınmasının büyük önem taşıdığını ifade ediyorlar.
***
KARDEMİR'in Yapabilecekleri.
Kardemir’in 2024 yılında yaşadığı finansal kayıplar, doğru stratejilerle yönetilirse ileride şirketin güçlenerek çıkabileceği bir dönüşüm fırsatına da çevrilmesi için öneriler de belirtenler oldu.
“Kardemir, 2024 yılında tüm çelik sektörünü etkileyen olumsuz küresel ve ulusal koşulların ağırlığını hissetmiş, yüksek enflasyon ve daralan iç pazar nedeniyle zarar açıkladı.. Ancak borç yönetimi, üretim kapasitesinin korunması ve yatırım devamlılığı gibi pozitif adımlar şirketin uzun vadeli yapısını güçlendirme adına önemli avantajlar sunmakta.” Yorumları yapıldı.
Maliyet Yönetiminde Radikal Adımlar Atılmalı
Üretimde enerji ve hammadde tüketimi daha verimli hale getirilmeli.Tedarik zinciri anlaşmaları yeniden gözden geçirilmeli ve daha uzun vadeli, sabit fiyatlı sözleşmeler yapılmalı. İşletme içi verimlilik projeleri artırılmalı.
Yüksek Katma Değerli Ürünlere Odaklanılmalı
Sıradan çelik ürünleri yerine; demiryolu tekeri, ray, ağır profil gibi özel nitelikli ve yüksek fiyatlı ürünlerin üretimi artırılmalı. Ar-Ge yatırımları ile daha hafif, dayanıklı, inovatif çelik türleri geliştirilerek pazar çeşitliliği artırılabilir.
İhracat Pazarları Genişletilmeli
Yalnızca klasik pazarlara (Ortadoğu, Kuzey Afrika) odaklanmak yeterli değil. Afrika'nın gelişen ülkeleri, Orta Asya pazarı, Güneydoğu Asya gibi yeni bölgelere açılım stratejileri geliştirilmeli. İhracat departmanlarına bu konuda yetenekli profesyoneller katılmalı.
Riskten Korunma Politikaları Geliştirilmeli
Döviz kurundaki, enerji ve emtia fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı risk yönetimi araçları kullanılmalı.Faiz riskine karşı sabit faizli kredi anlaşmaları yapılmalı.
Nakit Yönetimi Güçlendirilmeli
Büyük yatırım projelerinin finansmanı için özsermaye artırımı veya stratejik ortaklıklara gidilerek borç yükü azaltılabilir.Nakit akışına duyarlı bir bütçe disiplini uygulanmalı.
Kurumsal İletişim Güçlendirilmeli
Yatırımcılar, çalışanlar ve kamuoyu ile şeffaf bir iletişim stratejisi izlenmeli. Zor dönemlerde güven veren ve geleceğe dair güçlü mesajlar taşıyan iletişim kampanyaları düzenlenmeli.
Yönetimsel Revizyonlar Yapılmalı
İç denetim mekanizmaları güçlendirilmeli. Özellikle stratejik planlama, maliyet kontrolü ve dış pazarlama konularında yönetim kadrosu yenilenebilir ya da desteklenebilir.
***
Benim İlk Etap da Anladığım ve Yorumum…
Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki, KARDEMİR, Karabük’ümüzün olmazsa olmazı, ekonomik can damarı ve göz bebeğidir. Kaldı ki sadece Karabük’ün değil Bölgemizin ve ülkemizin de en önemli kuruluşları arasındadır.
Enflasyon, yüksek faiz, artan maliyetler, kur farkı zararları ve küresel çelik sektöründeki daralma Kardemir’in 2024 yılı zarara geçmesinde temel dışsal faktörler olmuştur.
Kardemir, 2024 yılını ciddi bir zararla kapatmış olsa da, güçlü üretim altyapısı, devam eden yatırımları ve stratejik ürün portföyü sayesinde, doğru adımlarla bu süreci bir fırsata çevirebilir.
KARDEMİR YKB Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye'nin savunma sanayisinde gerçekleştirdiği atılımlarla adından sıkça söz ettirmiş bir isim. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı döneminde, savunma ve havacılık cirosunu 10 milyar doların üzerine çıkararak, ihracat yapılan ülke sayısını 170'e yükseltmişti. Ayrıca, yerli ve milli projelerle savunma sanayisinde dışa bağımlılığı azaltmış, ithalatı %60 oranında düşürmüştü.
Bu başarılarıyla "Yılın Bürokratı" seçilen Demir Hoca , şimdi Kardemir'in Yönetim Kurulu Başkanı olarak Kardemir'in karşılaştığı zorlukları aşmak ve şirketi daha güçlü bir konuma taşımak için liderlik vasıflarını ve tecrübelerini kullanacağına olan inancımız tam.
2024 yılındaki Kardemir zararı tabi ki rakamsal olarak olumsuz bir tabloyu ortaya çıkartsa da geçmiş tecrübeleri, başarılı karakteri ve inancıyla bu süreci olumluya çevirecektir.
Ama başarı için artık "beklemek" değil, kararlı, hızlı ve vizyoner hareket etme noktasında acil ve hızlı adımları atmalıdır.
Prof. Dr. İsmail Demir'in vizyoner yaklaşımı ve kararlılığıyla, Kardemir'in gelecekte daha sağlam adımlarla ilerleyeceğine ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğine şahsen inandığımı belirteyim.
***
Konu Dışı Not: Karabük ve ilçelerinde Belediye Başkanlarının 1 YILLIK KARNELERİNİ açıklamalarının SORUMLULUKLARI olduğunu geçen hafta bir –iki köşe yazımda ifade etmiştim.
Bu konu da Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın avantajlı göründüğünü, 1 yıl içinde yaptığı birçok hizmetin toplumun hemen her kesiminden olumlu geri dönüşler aldığını düşündüğümü ifade etmiştim. Başkan Çetinkaya buna öncülük yapabilir demiştim.
Önümüzdeki günler de basınla bir kahvaltı programıyla bir araya gelip sohbet havasında çalışmaları konusunda bilgi verebilir ve basının sorularını cevaplayabilir demiştim. Az önce Belediyeden görevli arkadaş aradı. 29 Nisan Salı günü ( Karabük’te büyük bir sosyal ihtiyacı karşılayan ve hizmete girdiğinden beri çok olumlu tepkiler alan) Havuzlu Bahçe’de basınla kahvaltılı bir program için davet etti.
Özetle; tebrik ederim yine öncü oluyor bana göre Başkan Çetinkaya…
Okan KÜÇÜK’ün Tüm Yorum Haberleri İçin Burayı Tıklayınız: https://bolgeninsesigazetesi.com/author/okank