blank
Avatarı
Emine Çelik tarafından
24 Nisan, 2025 15:44 tarihinde yayınlandı

Kaplumbağalar Yollarda Hayatta Kalma Savaşı Veriyor

Karabük'te karayollarında görünmeye başlayan kaplumbağalar için tehlike çanları çalıyor. Özellikle kırsal bölgelerde ve orman yollarında, göç eden ya da güneşlenmek için yola çıkan kaplumbağalar, dikkatsiz sürücüler nedeniyle ezilme riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Hayatlarını yavaş ama kararlı bir şekilde sürdüren bu zararsız canlılar, araçların hızlı geçişi nedeniyle sıkça trafik kazalarının kurbanı oluyor.

Doğal Dengenin Sessiz Bekçileri

Kaplumbağalar ekosistem içinde önemli bir yere sahip. Özellikle tarla ve orman kenarlarında zararlı böceklerle beslenerek doğanın dengesini koruyan bu canlılar, nesli tehlike altındaki türler arasında yer alıyor. Her yıl binlerce kaplumbağa yalnızca dikkatsizlik sonucu yollarda hayatını kaybediyor.

Vatandaşlara Çağrı

Doğa ve hayvan severler, sürücülere çağrıda bulunarak, "Yolda kaplumbağa görürseniz onu uygun şekilde kenara alıp güvenliğini sağlayın. Onları fark edin, koruyun" mesajını veriyor. Unutulmamalı ki, bir kaplumbağanın hayatını kurtarmak, doğanın dengesini korumaya da katkı sağlamak demek.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Okan Küçük tarafından
11 Haziran, 2025 13:44 tarihinde yayınlandı

Okan Küçük Yorumluyor 11 Haziran 2025

Şeker Kanyonu Hâlâ Kapalı Ne Zaman Açılacak ?

Türkiye’nin en büyük blok ormanlarına ev sahipliği yapan ve doğal güzellikleriyle her mevsim büyüleyen Yenice’deki Şeker Kanyonu, iki yıldır yaşanan afetler sonrası hâlâ kapalı durumda maalesef.  Doğa tutkunlarının uğrak noktası olan kanyon, yeniden halkın hizmetine açılmayı bekliyor.

Sel Felaketlerinin Ardından Şeker Kanyonu’nda Büyük Tahribat

Yenice’nin 3. kilometresinde yer alan Şeker Mevkiinde başlayan ve 6.5 kilometre uzunluğa sahip Şeker Kanyonu’nun 2 kilometrelik bölümü yürüyüş yoluna sahipken, kalan 4.5 kilometrelik kısmı canyoning gibi ekstrem doğa sporları için eşsiz bir güzergâh sunuyor.  2023 Haziran ayında yaşanan sel felaketi sonrası kanyon ve çevresindeki altyapılar ağır hasar görmüştü.

Köy yolunun 30 metrelik kısmı çökerken, kanyonun girişinden başlayarak mesire alanı, asma köprü, kamp alanı, mescit, tuvalet gibi tüm tesisler sel sularıyla adeta  yok olmuştu.. Ardından  yine etkili olan bir sağanak yağış sonucu tahkimat çalışmaları yapılan bölgeler yeniden zarar görmüştü. Restoran bölümünde bile tahribat meydana gelirken,  ikinci kez yıkımla karşılaşmıştı.

Oranın işletmecisi de önce  pandemi dönemi ardından sel – yağmur derken çok zarar gördü ve gelinen süreçte çekildi bildiğim kadarıyla ve orası  kapalı bir durumda…

Şeker Kanyonu ne zaman yeniden hayat bulacak ?

 Çalışmalar  tahmini olarak 2 yıldır sürüyor ne zaman tamamlanacak ?

Orayı  kim işletecek , yeni bir ihale mi yapılacak, eski işletmecisine mi verilecek,  bir talipli var mı ?

 İşletmeciye verilmeyip Kaymakamlık mı üstlenecek ?

 Yenice Belediyesi mi devreye girecek ?

Sonuç olarak ne zaman bitecek ve o doğa harikası Şeker Kanyonu ne zaman halkın ve turizmin hizmetine girecek ?

***

Karabük’te Ölüm Nedenlerini Dün Yazmıştım…

TÜİK verilerine göre Karabük’te ölümlerin en büyük sebebi kalp krizi, tansiyon ve felç gibi dolaşım sistemi hastalıkları. Her 100 ölümden 42’si bu yüzden oluyor. Bu oran, TÜRKİYE ORTALAMASININ  ÜSTÜNDE. İkinci sırada kanser, üçüncü sıradaysa solunum yolu hastalıkları (zatürre, astım gibi) yer alıyor. Alzheimer, şeker hastalığı ve trafik kazaları da ölüm nedenleri arasında.

Bu tablo bize şunu gösteriyor: Karabük’te insanlar çoğunlukla kronik hastalıklardan hayatını kaybediyor.

Peki neden böyle?

Karabük bir sanayi şehri. Havası, suyu, toprağı ne kadar temiz? Yaşam tarzımız sağlıklı mı? Yeterince hareket ediyor muyuz, sağlıklı besleniyor muyuz? Belki de hepsi birden…

Bu ciddi bir durum! İnsan hayatından kıymetli hiçbir şey yok. Bu nedenle yetkililerin bu konuda detaylı araştırmalar yapması, önlenebilir hastalıklar için önlem alması ve gerekiyorsa bazı alanlarda sert kararlar vermesi gerekiyor.

Çünkü bu artık, hayat memat meselesi!

***

KARABÜK’TE EVLENME ve BOŞANMA VERİLERİ (2020–2024)

 Evlenme Sayısı ve İlk Evlenme Yaşı: Kaba evlenme hızı (2024): Binde 6,03. Türkiye ortalaması: 6,65. Karabük’te evlenme oranı ÜLKE ORTALAMASININ ALTINDA.

İlk evlenme yaşı (2024):Erkekler: 28,3, Kadınlar: 26,2. Türkiye ortalamasına çok yakın, ancak evlenme yaşı giderek yükseliyor.

 Boşanma Oranları: Kaba boşanma hızı (2024): Binde 2,27 . Türkiye ortalaması: 1,64. Karabük, BOŞANMA ORANI EN YÜKSEK illerden biri durumunda.

Evlilikler Azalıyor, Boşanmalar Artıyor

TÜİK verilerine göre Karabük’te evlenenlerin oranı, Türkiye ortalamasının altında. Gençler evliliği erteliyor ya da zaten evlenmiyor. Ancak asıl çarpıcı olan boşanma oranı: BİNDE 2,27 İLE KARABÜK, ÜLKE GENELİNDE BOŞANMANIN EN YOĞUN YAŞANDIĞI İLLERDEN BİRİ.

Son 5 yılda Karabük’te boşanma oranı SÜREKLİ ARTIŞ göstermiş.

Bu durumun ardında yatan nedenler sadece bireysel değil. İŞSİZLİK, GEÇİM DERDİ, SOSYAL DESTEK EKSİKLİĞİ VE DEĞİŞEN DEĞER YARGILARI…

Evlenmeden önce düşünülmeyenler, evlilik sürecinde çözülemeyenlere dönüşüyor anlaşılan. Ve acilen sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, evlilik öncesi danışmanlık hizmetlerinin artırılması gibi politikalar gündeme alınmalı her şeyden önce işsizlik bitirilmeli.

Karabük küçülmüyor  aile bağları ve evlilik konusunda yok oluşa gidiyor adeta…

Okan KÜÇÜK’ün Tüm Yorum Haberleri İçin Burayı Tıklayınız: https://bolgeninsesigazetesi.com/author/okank

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.