Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
14 Eylül, 2023 13:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Türkiye için büyüme tahmini yükseldi, Çin’in düştü! Fitch Ratings’ten küresel endişe raporu

Türkiye’nin kredi notu görünümünü ilişkin önemli bir karara imza atan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten küresel endişe raporu geldi. Çin ve Avrupa için aşağı yönlü revize yapan Fitch, Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti.

Seçimlerin ardından iş başı yapan yeni ekonomi yönetimi rasyonele dönüş için 100 günde önemli kararlara imza atarken uluslararası kuruluşlardan Türkiye'ye ilişkin iyimser tahminler gelmeye devam ediyor. Türkiye’nin kredi notu görünümünü 2 yıl sonra “negatif”ten “durağan”a çıkaran  Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten Türkiye için yeni tahmin geldi. Fitch Ratings, Türkiye için büyüme tahminin yükseltti.

ÇİN'İN BÜYÜME TAHMİNLERİ DÜŞTÜ TÜRKİYE'NİN YÜKSELDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun eylül sayısını "Çin Endişeleri Artıyor" başlığıyla yayımladı. Fitch Ratings, Çin ekonomisinin ekonomik büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 5,6'dan yüzde 4,8'e ve gelecek yıl için yüzde 4,8'den yüzde 4,6'ya düşürdü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye için tahmini ise yükseltti. Fitch,  Türkiye ekonomisinin bu yılın 2'nci çeyreğindeki beklenenden daha güçlü büyümesinin ardından bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahmininin yüzde 2,5'ten yüzde 4,3'e yükseltildiği kaydedildi. Fitch tarafından yayımlanan raporda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın da aralarında bulunduğu yeni ekonomi yönetiminin atanmasından bu yana para politikasının daha ortodoks bir hal aldığı aktarıldı. Fitch, Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 3 ve 2025'te ise yüzde 3,4 büyümesinin beklendiği bildirildi.

KÜRESELDE ÇİN ENDİŞELERİ ARTIYOR

Fitch'in raporunda, dünya ekonomisinin bu yıl tahmin edilenden biraz daha hızlı büyümesinin beklendiği ancak Çin'in emlak piyasasında derinleşen çöküşün küresel büyüme beklentilerine gölge düşürdüğü, parasal sıkılaşmanın ise ABD ve Avrupa'daki talep görünümü üzerinde giderek daha fazla baskı oluşturduğu aktarıldı. Küresel ekonomik büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 2,4'ten yüzde 2,5'e yükseltildiği belirtilen raporda, bunun bu yıl şu ana kadar ABD, Japonya ve Çin hariç gelişmekte olan piyasalardaki "şaşırtıcı direnci" yansıttığı kaydedildi. Raporda, küresel ekonominin gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisinin yüzde 2,1'den yüzde 1,9'a düşürüldüğü, dünya ekonomisinin 2025'te ise yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği bildirildi.

ABD'DE RESESYON HALA OLASI

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkılaşma politikasına rağmen ülkedeki hızlı tüketim artışının bu yıl da devam ettiğine işaret edilen raporda, bunun istihdam ve ücretlerin hızla artmasından kaynaklandığı aktarıldı. Raporda, iş gücü talebinin son aylarda yavaşladığı ve iş gücü piyasası soğumaya devam ettikçe ücret enflasyonunun daha da düşeceği kaydedildi. İş gücü gelirindeki yavaşlama ihtimalinin yanı sıra kredi ivmesinin negatife dönmesiyle kredi koşullarındaki sıkılaşmanın da belirginleştiği belirtilen raporda, kar artışındaki düşüşün aynı zamanda yatırım beklentilerinin zayıfladığının sinyalini verdiği bildirildi. Raporda, "Hala hafif bir resesyon bekliyoruz, ancak şimdi bunun 2024'ün ilk yarısında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz." ifadesi kullanıldı. ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde 1,2'den yüzde 2'ye yükseltildiği belirtilen raporda, ülke ekonomisinin gelecek seneye ilişkin büyüme beklentisinin ise yüzde 0,5'ten yüzde 0,3'e düşürüldüğü kaydedildi.

AVRUPA İÇİN TAHMİNLER AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ

Avro Bölgesi'ndeki toparlanmanın ise enerji şokunun ardından durduğu, şimdi dünya ticaretindeki ve Çin'deki yavaşlamadan kaynaklanan yeni dış zorluklarla karşı karşıya olunduğu belirtilen raporda, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) sıkılaşmasının kredi büyümesi üzerinde baskı yarattığı aktarıldı. Raporda, Avro Bölgesi ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme beklentisinin yüzde 0,8'den yüzde 0,6'ya ve gelecek yıl için yüzde 1,4'ten yüzde 1,1'e düşürüldüğü bildirildi. Kaynak:Türkiye  
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 17:43 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Ehliyet sınavına kopya düzeneğiyle giren 3 kardeş yakalandı

Samsun’da ehliyet imtihanına kopya düzeneğiyle giren genç ile kendisine dışarıdan dayanak sağlayan ağabeyleri gözaltına alındı.
Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Cürümlerle Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ile İlkadım İlçe Emniyet Müdürlüğü takımları İlkadım ilçesindeki bir lisede düzenlenen motorlu taşıtlar sınavı öncesi A.P.’nin üst aramasını gerçekleştirdi. Yapılan aramada, 1 adet mikro casus kulaklık, 1 adet mikro yaka kamerası, 1 taşınabilir wifi aygıtı ve 1 bilgi transfer aygıtı ele geçirildi. Olayla irtibatlı olduğu belirlenen A.P.’ye dışardan takviye veren ağabeyleri E.P. ve H.P. de yakalanarak gözaltına alındı. Kardeşlerin tabiri doğrultusunda M.K. de gözaltına alındı. Bugün adliyeye sevk edilen şüphelilerden M.K. savcı tarafından hür bırakılırken, 3 kardeş ise nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.