Arslan “ Fırıncılardan çok uncular daha fazla para kazanıyor”

Arslan “ Fırıncılardan çok uncular daha fazla para kazanıyor”

Yayın: 22.09.2023 15:11 |Güncelleme: 27.12.2023 16:37
Paylaş:
A+ A-

 Karabük Kahveci, Lokantacı, Otelci, Pastacı, Fırıncı ve Bakkallar Odası Başkanı Fikret Arslan odasına bağlı esnaf kuruluşlarının sıkıntıları ile ilgili açıklamalarda bulunarak, özelikle mahalle bakkalları sayısının her geçen gün azaldığını söyledi.

 Arslan “Fırıncılardan çok uncular daha fazla para kazanıyor.”

 Karabük Kahveci, Lokantacı, Otelci, Pastacı, Fırıncı ve Bakkallar Odası Başkanı Fikret Arslan, Karabük’te ekmeğe yapılan yüzde elli zamma rağmen, fırıncılardan çok uncuların daha fazla para kazandığını söyledi.

 Birlik Medyanın gün ortası programına katılan Kahveci, Lokantacı, Otelci, Pastacı, Fırıncı ve Bakkallar Odası Başkanı Fikret Arslan, esnafların sıkıntılarının bir hayli fazla olduğunu belirtti.

 PERSONEL BULMAKTA ZORLANIYORUZ

 Odayı oluşturanların küçük esnaf olduğunun altını çizen Başkan Arslan “Küçük esnafların da tamamı personel bulunamamaktan dertlidir. Küçük esnafın en çok karşılaştığı sıkıntılardan biri çalıştıracak personel eksiğidir. Artık asgari ücret vermek bile küçük esnaf için zor duruma gelmiştir. İnsanlar haftada 5 gün, 8 saat çalışıp, hafta sonu 2 gün tatil yapmak istiyor. Bunu ancak devlet kurumlarında bulunabiliyor. O yüzden esnaf yanında çalışmayı kimse tercih etmiyor. Bir diğeri ürünler çok pahalı, her şeye zam gelmesi şu anda bir deste kâğıt 50 TL’ye geliyor. 5 TL’den 50 TL’ye yükseldi. Kahve kültürü de azaldı. Karabük merkezde tüm mahallelerde toplamda 47 tane kahve var. Fiyatlara zamları da uygulayamıyorlar. Örneğin farazi çay fiyatı 7 TL. ise, çarşı merkez de 7  TL, Kapullu’da 5 TL, Yaylacık’ta 4 TL, oluyor. Bu fiyatları aynı oranda uygulayamıyorlar. Yoksa müşterisi kalmayacak. Zaten az müşterisi var, kaybetmek istemiyor. Lokantalarda vergiden dertli olabilir. Örneğin, KDV oranlarında yüzde 1 ile alıyoruz. Domates, salatalık vs.. Satarken yüzde 10 ile satışı yapıyoruz. Bunu milletvekillerine ilettik. Mecliste konuşulacak inşallah.”

KARABÜK’TE EN ÇOK TERCİH: DÖNER FASTFOOD

Arslan: ”Fiyatlar yüksek oluyor diye lokantalar tercih edilmiyor. Ama dönerci, çiğ köfte vs. hepsi dahil yaklaşık 130 üyemiz var. Bir çalışmamız var. Bakalım fiyatları geri çekmeye ve insanları lokantayı tercih ettirmeye çalışıyoruz. Şu anda bu da çok zor görünüyor.”

OTELLER KENDİLERİNİ GELİŞTİREMEDİLER

Karabük’te dört otelin bulunduğunu belirten Kahveci, Lokantacı, Otelci, Pastacı, Fırıncı ve Bakkallar Odası Başkanı Fikret Arslan ”Karabük’te odamıza kayıtlı üç, Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı bir olmak üzere toplamda 4 otelimiz var. Aslında fiyatları uygun ama kendilerini geliştiremediler. Buraya gelenler daha çok yıldızlı otelleri tercih ediyorlar. Günlük kiralık daireler de bizim üyelerimiz arasında yer alıyor. Bazı dairelerin dışında bu işi yasal olarak yapmayan da var. Bunu daha çok kaçak olarak yapan var.”

FIRINCILARDAN ÇOK UNCULAR PARA KAZANIYOR

Karabük’te 200 gram 5 liraya satılan ekmeğin 220 grama çıkartılarak 7 lira 50 kuruşa satıldığını belirten Başkan Arslan, Fırıncılardan çok uncuların daha fazla para kazandığını belirterek  “Şekere una günlük zam geliyor. Pastacılar dışında fırıncıların sıkıntıları yıllardır bilinmektedir. Fiyat tarifleri tespit edilirken sadece ekmek için birçok kurumdan 6 temsilci ile komisyon belirlenip, fiyat öyle belirleniyor. Fırınlar, başka mahalledeki fırını alarak devam edebiliyor. Yeni fırın açmak yasal olarak o kadar zorluyor ki, prosedürleri tamamlamaya uğraşmıyorlar. Kendilerini büyütemiyorlar devir olarak sadece çocuklarına devri var. Bunlar için de çalışmalarımız var. Ekmeğe zam geldi. 5 TL’den 7,5 TL’ye yükseldi. Ama 200 gr. Ekmek, 220 gr. oldu. Bu sadece Karabük’te arttı bu arada. Önceden devlet, fırıncılara indirimli un veriyordu. Ekmeğe zam gelmeden una, mayaya zam geliyor. Aldıkları rakam kurtarmaz oluyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nden istediği kadar unu 360 TL den alabiliyordu. Her şeye yüzde 50 zam geldi. Uncular daha çok para kazanıyor. Fırıncılar yerine uncular sorgulanmalıdır. Pastanelerde, paketlemelere inanılmaz zam geliyor. Onlarda simit, poğaça satısından para kazanamaz oldu.”

MAHALLE BAKKALLARI AZALIYOR

“Karabük’te 55 civarında bakkalımız var. En az sayıda esnaf üyemiz bakkallar oldu. Odamızda en çok bakkallar vurgusu yaparken, halkın bildiği adıyla bakkallar odasıdır. Bugün bakkalların zincir marketlerle yarışmasına imkân yok. Bakkallar; ekmek, sigara ve veresiye yazmasıyla ayakta duruyor. Bununla ilgili mutlaka bir devlet eli ve bir düzenleme yapması lazım. Zincir marketler yasal olarak her şeyi satabiliyor. Belediye Başkanımız Sayın Rafet Vergili, bundan sonra zincir marketlere bakkal ruhsatı vermeyeceğini  söyledi ve başkanımıza bu konuda güveniyoruz “

KREDİ LİMİTLERİ ARTMALI

Esnafa verilen kredileri miktarının az olduğunu ve kredi miktarının artırılması gerektiğini de belirten Başkan Arslan “Şu anda haftada 2-3 kişiye kredi verebiliyoruz. Bugün kredi limitinin artması gerekiyor.  Önceden ev araba alırken şimdi tır sahibi verilen kredi ile 4 lastik alamıyor. Bunun da düzenlenmesi gerekiyor” dedi

(Halil Kızılyer)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Başkan Çetinkaya para arayışında!

Yayın: 17.05.2024 12:42
Paylaş:
A+ A-

Karabük Belediye Meclisi Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya Başkanlığında olağanüstü toplandı. Karabük Belediyesinin iş ve hizmet aldığı firmalara bulunan borçlarının ödenmesini için belediye meclisinden 200 milyon lira borçlanma yetkisi almak için olağanüstü toplanan Karabük Belediye Meclisinden borçlanma yetkisi oy çokluğu ile geçti. AK Parti, MHP ve CHP Belediye Meclis Üyesi Abdullah Mor borçlanma yetkisine evet oyu verirken, CHP Belediye Meclis Üyesi Uygar Varlık ve Yeniden Refah Partisi belediye meclis üyeleri ret oyu verdi.

Toplantı Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın açılış konuşması ile başladı. Başkan Çetinkaya Karabük Belediyesinde yapımı devam eden projeler ile projesi tamamlanmış ancak nakit yetersizliği nedeniyle ödemesi yapılamayan firmalara borç ödemesi yapılabilmesi için 200 milyon TL’ye kadar borçlanma yapılması, borçlanma için İller Bankası veya diğer bankalardan kredi kullanılması, teminat mektubu alınması iş ve işlemlerin yapılması için meclisten yetki istediğini söyledi.

   ÜNGÖREN BELEDİYENİN BORÇLARINI SORDU

Karabük Belediyesinin olağanüstü meclis toplantısında konuşmak için söz alan Yeniden Refah Partisi Belediye Meclis Üyesi Erdal Üngören Belediyenin borç ve alacaklarının kaç lira olduğunu öğrenmek istediğini Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’ya söyledi. Başkan Çetinkaya ise “Belediyenin alacağından ziyade borcunu okuyabilirim. 182 milyon küsur İller Bankasına borcumuz var. Özel Bankalara 130 milyon küsur, kamu kurum ve kuruluşlarına 23 milyon küsur, hak edişi aşamasında olan şu anda 106 milyon borcumuz var. Yine 1 Ocak ile 31 Mart arası 181 milyon bir borçlanmamız var. Toplamda 623 milyon 734 bin 627 Türk Lirası belediyemizin şu anda borcu var. Yine burada son üç ayı değerlendiğimizde belediyemizin aylık geliri 94 milyon, aylık gideri ise 115 milyon lira. Böyle bir rakam var. Bunların hepsini çıkarttık. Bunları sizlerle paylaşacağım. Bunun detayı yıl sonunda denetleme raporlarından sonra verilmesi daha etik olur” dedi

ARSLAN BAŞKAN ÇETİNKA’YA CEVAP VERDİ

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın belediyenin borçları ile ilgili yapmış olduğu bu açıklamadan sonra MHP Karabük Belediye Meclis Üyesi Ahmet Arslan’da söz alarak Başkan Çetinkaya’ya şu cevabı verdi; “Karabük Belediyesinin borcunu 600 küsur milyon lira dediniz, Genel kurul üyesi olarak 368 milyon liralık denetleme kuruluna yazdık 2023 sonu itibari ile ve vadesi geçmiş olarak ifade edildi. Bu vadeler içerisinde 2026 olan var,  2040’a kadar vadeli olanlar var. Vadesi geçmiş borcumuz olduğunu düşünmüyorum. Yıl sonu itibari ile yoktu. 600 küsur milyon dediniz, 181 milyon da yılbaşından sonra yapılan işler var dediniz. Bize hesap işleri müdürlüğünün verdiği borçlar 368 milyon lira, 181 milyon lira eklediğimiz zaman 600 küsur milyon yapmıyor.”

Başkan Özkan Çetinkaya ise MHP’li Arslan’a “106 milyon lira daha hak edişi yapılmamış işler var, devam eden işler. Bunların parası da zamanı geldiğinde ödenecek” diye cevap verdi.

Belediye meclisinde yapılan oylama sonucunda oy çokluğu ile Başkan Çetinkaya’ya 200 milyon lira borçlanma yetkisi verildi.

İŞÇİ İKRAMİYELERİ ÖDENEMEDİ

Öte yandan, Karabük Belediye işçilerinin yılda iki kez mayıs ve kasım aylarında aldığı yarım maaş tutarındaki ikramiyeleri mayıs ayı maaş bordrolarında yer almasına rağmen ödenmedi.

800’e yakın işçinin çalıştığı Karabük belediyesinde uzun yıllar sonra ilk defa maaşla birlikte hesaplara yatmadı. İkramiyelerin ay sonuna kadar işçilerin hesabına yatırılması bekleniyor.