
GİRESUN (AA) - ATAKAN ÇITLAK - Giresun'da, "kesin korunacak hassas alan" olarak tescil ve ilan edilen Gölyanı Yaylası'nda "hartama" tekniğiyle yapılan konutların restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.
Yağlıdere ilçesine bağlı 1530 rakımlı Gölyanı Yaylası, gölü ve öteki doğal hoşluklarının yanı sıra otantik konutlarıyla de dikkati çekiyor.
İlçenin Üçtepe Belde Belediye Lideri Gasım Akıllı, AA muhabirine, gölü, eşsiz tabiatı ve yöreye mahsus ahşap konutlarıyla Gölyanı'nın, adeta yeryüzünde gizli kalan cennet köşelerden biri olduğunu söyledi.
Son yıllarda çeşitli nedenlerle yayladaki yaklaşık 50 ahşap meskenden bir kısmının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirten Akıllı, belediye olarak meskenlerin aslına uygun restore edilmesi için proje hazırlamaya karar verdiklerini anlattı.
Akıllı, Gölyanı'na büyük kıymet verdiklerinin altını çizerek, "Gölyanı, bizim kıymetli bir bedelimiz. Buranın korunması en büyük gayemiz. Hazırladığımız projede de bunu amaçlıyoruz. Proje tamamlandığında dayanak için Kültür ve Turizm ile Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza sunacağız." dedi.
Giresun Valiliği'nin de dayanak verdiği projeye ait hazırlıkların sürdüğünü lisana getiren Akıllı, şunları kaydetti:
"Bir yandan da yaylada altyapı ve üstyapı çalışmaları gerçekleştiriliyor. Yaylamıza, Yağlıdere-Alucra karayolu üzerinden ulaşım sağlayan 7 kilometrelik yolun betonlanması tamamlandı. Gölün paklığı için ise çalışmalar devam ediyor. Yörede öteki muhtaçlık duyulan turizm altyapı eksiklikleri de gideriliyor. Bölgede bulunan ve yaklaşık 50 metreden dökülen Çağlayan Şelalesi'nin de Gölyanı destinasyonu kapsamında turizme kazandırılması için proje hazırlıyoruz."
Akıllı, kısa vakitte hayata geçirmeyi planladıkları proje sayesinde otantik ahşap meskenlerin gelecek kuşaklara taşınacağına inandığını kelamlarına ekledi.
- "2000'li yılların ortalarına kadar Gölyanı Yaylası'ndaki meskenlerin tamamı hartama ile örtülüydü"
Giresun Üniversitesi Hoş Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gazanfer İltar ise "hartama"nın çoklukla ladin ağacından elde edilen, su geçirmez özelliğinden ötürü Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki eski köy ve yayla meskenlerin çatı kaplamalarında kullanılan ince tahta levhalar olduğunu söyledi.
İltar, Göyanı'nda ahşap konutlarda de "hartama" tekniğinin kullanıldığını söz ederek, "Evler, bir ya da iki odalı küçük yayla konutlarıdır. Konutların önünde 3-4 basamaklı merdivenle ulaşılan sahanlık ve oturma kısımları var. Meskenlerin tamamında ana strüktür ve oda duvarları ahşaptan. Yeniden konutların tamamının hartama ile örtülü olması enteresan." diye konuştu.
Yaklaşık 40-50 yıldır Giresun kırsalında hartama uygulamasından vazgeçildiğini vurgulayan İltar, şöyle devam etti:
"2000'li yılların ortalarına kadar Gölyanı Yaylası'ndaki konutların tamamı hartama ile örtülüydü. Son yıllarda bunların tamamının çağdaş gereçlerle değiştirildiği görülmekte. Şimdilerde maalesef metruk konutlarda hartama örneklerini görebiliyoruz. Bu geleneğin unutturulmaması için kimi yayla konutlarının aslına uygun hale getirilmesi gerekiyor."
İltar, otantik yapıların korunması hedefiyle hazırlanan projeleri önemsediklerini, bunların bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.