Anadolu Ajansı tarafından
08 Ekim, 2023 08:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samuray arıları kahverengi kokarca zararlısı ile çabaya başladı

blank

SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Karadeniz Ziraî Araştırma Enstitüsü, başta fındık olmak üzere ziraî eserlere ziyan veren kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) zararlısı ile biyolojik çaba için laboratuvarda üretilen Çin menşeli samuray arılarını tabiata salmaya başladı.

Fındık başta olmak üzere, birçok ziraî esere ziyan veren kahverengi kokarca zararlısı ile uğraş etmek hedefiyle Karadeniz Ziraî Araştırma Enstitüsü bünyesinde "Biyolojik Uğraş Laboratuvarı" oluşturuldu.

Laboratuvar ortamında üretilen 25 bin Çin menşeli samuray arısı, birinci olarak Artvin'de kahverengi kokarca ile biyolojik gayret emeliyle tabiata bırakıldı.

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, AA muhabirine, kahverengi kokarca zararlısının Türkiye'de birinci tespitinin 2017'de yapıldığını, 2018'de Doğu Karadeniz'de zararlının artmasıyla ekonomik kayıpların ortaya çıkmaya başladığını söyledi.

Kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili çalışmalara 2018'de başladıklarını belirten Ak, "Tarım ve Orman Bakanlığı ismine çalışmaları enstitümüz yürütüyor. Çalışmamızı ekonomik olarak Karadeniz İhracatçılar Birliği finanse ediyor." dedi.

Kahverengi kokarca zararlısının ortaya çıkmasının akabinde birinci 3 yıl Artvin etrafında çok ağır olduğuna işaret eden Ak, "Diğer ülkelerde olduğu üzere bunun vakitle yayılacağını öngörüyorduk. Ortadan geçen vakit içinde Orta Karadeniz bölgesinde de ziyanlı yüksek popülasyona ulaştı." diye konuştu.

Ak, kahverengi kokarca ile gayrette kimi metotlar bulunduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Bunlardan en çevreci gayretten bahsedecek olursak birincisi biyolojik gayrettir. Enstitümüzde kurulan laboratuvarda kahverengi kokarcanın yumurtalarını parazitleyen parazitoit (konukçusunun vefatına neden olan organizmalara verilen ad) üretimi yapılıyor. Tabiattan kahverengi kokarcanın erginlerini toplayarak laboratuvara getiriyoruz. Buraya getirdiğimiz kokarcanın erginlerinin yumurtalarını çoğaltıyoruz, üzerine de parazitoit, yani samuray arılarını bırakıyoruz. Yani samuray arıları çoğaltabilmemizin için en değerli kaynak, kahverengi kokarcanın yumurtalarıdır."

Parazitoitlerin bu yumurtaların üzerinde çoğaldığını aktaran Ak, "Doğu Karadeniz'de Hopa, Borçka ve Fındıklı'da yaklaşık 25 bin parazitoit salımı gerçekleştirdik. Bu, biyolojik gayret. Laboratuvarda üretilecek parazitoitlerin bundan sonraki yıllarda salımı yapılarak, kahverengi kokarcanın doğal düşmanlarını salarak uğraş yapmaya çalışacağız." sözlerini kullandı.

Ak, Türkiye'de kahverengi kokarca zararlısının popülasyonun yükselme eğiliminde olması nedeniyle öbür uğraş metotlarının da devreye sokulması gerektiğini kelamlarına ekledi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 20:44 tarihinde yayınlandı
A+ A-

UNESCO kenti Safranbolu’da Turizm Haftası kutlamaları başladı

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası dolayısıyla program düzenlendi.

Eski Çarşı'da düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Turizm Haftası'nın hem Karabük hem de Türkiye için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Vali Yavuz, bayram tatili süresince yaşanan turizm hareketliliğine değinerek, şu ifadeleri kullandı:
"Bayram tatilinin arkasından değişik illerden, yurt içinden, yurt dışından ziyaretçilerimizi ve misafirlerimizi ağırladık. Sadece 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde Karabük sınırlarından 1 milyon 718 bin araç çıkış ve giriş yaptı. Bu bize ne ifade ediyor? Ciddi bir hareketliliği ifade ediyor."
Safranbolu ilçesinde 200 binin üzerinde aracın giriş yaptığını, yaklaşık 400 binin üzerinde kişinin de ziyaret ettiğini hatırlatan Yavuz, "Aslında bu veriler bize şunu söylüyor: Biz bayramda ciddi bir hareketlilik yaşadık. Ciddi bir misafir ağırladık. Ciddi bir turist ağırladık. Bu ilde bu potansiyel var. Bu il ve bu şehir ve bu ilçe aslında turizm çekebiliyor" diye konuştu.
"O zaman bizim bunu daha iyi yönetmemiz lazım" diyen Yavuz, "Bu turizm potansiyelini hep birlikte; valiliğimiz başta olmak üzere kaymakamımız, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, odalarımız, turizm işletmelerimiz, turizmden ekmeğini kazanan ya da bu şehrin sokaklarında gezen, nefes alan hepimizin bu süreci iyi yönetmemiz lazım. Bu turizm hareketliliğini çok iyi yönetmeniz lazım ki daha ilerlere, daha nitelikli ve daha kaliteli bir turizm noktasına doğru gidelim" ifadelerini kullandı.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise yaptığı konuşmada, kentin turizmde hak ettiği yere ulaşması için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.
Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin de turizmin önemine değinerek, Türkiye'nin bu alanda güçlü bir destinasyon olduğunu vurguladı. Şahin, "Dünyanın en önde gelen ve hızla büyüyen sektörlerinden biri olan turizm ve bundan alacakları payları artırmak için ülkeler adeta büyük bir rekabet içindedirler. Ülkemiz sahip olduğu zengin kültürel mirası, iklimi ve doğal güzellikleriyle çeşitli turizm alternatifleri sunarak bu rekabette güçlü bir turizm destinasyonu olduğunu kanıtlamıştır" dedi.
Konuşmaların ardından öğrencilerin halk oyunları gösterileri sergilenirken, Rıza Akkaya'ya ait ‘Zamanhane' yağlı boya resim sergisinin açılışı yapıldı. Program serginin gezilmesi ile sona erdi.

blank
blank
blank

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.