Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
14 Ekim, 2023 14:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te Okuldan Hırsızlık Yapan Zanlı Tutuklandı

Karabük'te bir okulun yemekhanesinden hırsızlık yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan şüpheli, tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri il merkezindeki bir okulun yemekhanesinde meydana gelen hırsızlık olayıyla ilgili çalışma başlattı. İşyeri, okul ve KGYS kamera görüntülerini inceleyen ekipler, iş yerinden ve kurumdan hırsızlık başta olmak üzere 9 ayrı suç kaydı olan F.K'yi gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanarak cezaevine teslim edildi. Ayrıca şüphelinin evinde yapılan aramalarda, suça konu gıda malzemeleri ele geçirilerek müştekisine teslim edilmek üzere muhafaza altına alındı.(A.A)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 17:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Öğr. Gör. Eroğlu: “Dezenformasyon artık ulusal güvenlik meselesidir”

Karabük Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü’nden Öğr. Gör. Dr. Hülya Özçağlar Eroğlu, dezenformasyonun artık ulusal güvenlik sorunu olduğunu tabir etti.
Öğr. Gör. Dr. Hülya Özçağlar Eroğlu, dezenformasyonun bir zihin manipülasyonu aracı olduğunu ve çağın en sinsi tehditlerinden biri olduğunu belirtti.
Öğr. Gör. Dr. Hülya Özçağlar Eroğlu, dijital şiddetin bir çeşidi olarak dezenformasyonun bireyleri, kurumları ve hatta devletleri nasıl etkilediğini ayrıntılı bir halde kıymetlendirdi.
Eroğlu, dezenformasyonun kasıtlı olarak yayılan aldatıcı bilgilerle kamuoyunu yönlendirme emeli taşıdığını belirterek, bu kavramın günümüzde dijital şiddetin bir tipi hâline geldiğini söyledi.
Birbirine söz olarak benzeyen kavramların manalarının farklı olduğunu belirten Eroğlu, "Dezenformasyon, mezenformasyon ve malenformasyon kavramları sıklıkla birbirine karıştırılsa da her birinin farklı manalar taşıdığını söz eden Eroğlu, şöyle konuştu: "Mezenformasyon makûs niyet olmadan yapılan yanlış bilgi paylaşımıdır. Malenformasyon ise gerçek bilginin, kamuoyunu yanıltmak hedefiyle fikrinden koparılarak sunulmasıdır" dedi.
Yapılan araştırmalara nazaran palavra haberlerin, gerçek içeriklere kıyasla altı kat daha süratli yayıldığını vurgulayan Eroğlu, bunun nedeninin bireylerin bilgiye kolay erişme isteğiyle doğrulama zahmetinden kaçınmaları olduğunu söyledi.
"Dijital medya çalışanları da basın mensubu statüsüne alındı"
Dijitalleşmenin medya üzerindeki tesirlerine de değinen Özçağlar, artık haberlerin büyük oranda dijital ortamda üretildiğini ve yayıldığını, bu durumun ise basın mensuplarına daha fazla sorumluluk yüklediğini belirtti. Kamuoyunda "Dezenformasyon Yasası" olarak bilinen 7418 Sayılı "Basın Kanunu İle Birtakım Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’un da bu süreçte kıymetli bir yasal düzenleme olduğuna dikkat çeken Özçağlar, internet haberciliğinin "süreli yayın" olarak kabul edilmesinin akabinde dijital medya çalışanlarının da basın mensubu statüsüne alındığını söyledi.
Dezenformasyonla uğraşta bireylerin de sorumluluk üstlenmesi gerektiğini kaydeden Eroğlu, dijital içeriklerin süratle silinebildiğine dikkat çekerek, "Ekran imgesi almak ve Noterler Birliğinin e-Tespit sistemi üzere araçlar, palavra haberlere karşı kanıt oluşturmak açısından büyük ehemmiyet taşıyor." dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.