Haber Merkezi tarafından
03 Mayıs, 2025 13:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te Basın Özgür Mü?

ORTADA SAYGIN BASIN YADA GAZETECİ KALDI MI Kİ, ÖZGÜRLÜĞÜ OLSUN”

Her yıl 3 Mayıs’ta kutlanan Dünya Basın Özgürlüğü Günü!

Basın özgürlüğü, medya organlarının herhangi bir baskı, sansür ya da devlet müdahalesi olmadan haber yapabilme, bilgiye ulaşma ve kamuoyunu bilgilendirme hakkıdır. Bu özgürlük, demokrasinin temel taşlarından biri olarak kabul edilir. Gazetecilerin özgürce çalışabilmesi, halkın doğru bilgiye ulaşabilmesini sağlar.

Her yıl 3 Mayıs tarihinde kutlanan Dünya Basın Özgürlüğü Günü, basın mensuplarının yaşadığı zorluklara dikkat çekmek, ifade özgürlüğünü savunmak ve medya kuruluşlarının bağımsızlığını teşvik etmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında ilan edilmiştir. Bu özel gün, aynı zamanda baskılara karşı mücadele eden, yaşamını yitiren ya da görevini yaparken tehdit edilen gazetecilerin anılması açısından da büyük önem taşır.

Basın Özgürlüğü Nedir?

Basın özgürlüğü, medya organlarının herhangi bir baskı, sansür ya da devlet müdahalesi olmadan haber yapabilme, bilgiye ulaşma ve kamuoyunu bilgilendirme hakkıdır. Bu özgürlük, demokrasinin temel taşlarından biri olarak kabul edilir. Gazetecilerin özgürce çalışabilmesi, halkın doğru bilgiye ulaşabilmesini sağlar.

Dünyada Basın Özgürlüğü: Güncel Durum

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından her yıl yayınlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi, dünya genelindeki basın özgürlüğü durumunu gösteren önemli bir kaynaktır. 2024 yılı verilerine göre:

  • Norveç, Danimarka ve İsveç gibi İskandinav ülkeleri en üst sıralarda yer alırken,
  • Kuzey Kore, İran ve Eritre gibi ülkeler en alt sıralarda bulunuyor.
  • Giderek artan dezenformasyon, gazetecilere yönelik fiziksel saldırılar ve otoriter yönetimlerin medya üzerindeki baskıları, dünya genelinde ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Türkiye’de Medya Sektörünün Durumu

Yerel gazeteler artan maliyetler nedeniyle yayın hayatına son veriyor, basın çalışanları ise düşük ücretlerle ve güvencesiz şartlarda görev yapıyor.

Gazeteciliğin Karşılaştığı Zorluklar

Gazeteciler, sadece haber yaparken değil, yaşam hakları açısından da ciddi risklerle karşı karşıya:

  • Tehdit ve saldırılar: Gazetecilere yönelik fiziksel ve dijital tehditler artmakta.
  • Yargı baskısı: Terör suçlamasıyla açılan davalar, gazetecilerin haber yapma cesaretini kırıyor.
  • Ekonomik baskılar: Reklam gelirlerinin azalması ve kamu ilanlarının kesilmesi, bağımsız gazeteleri ekonomik olarak zor durumda bırakıyor.

Basın Özgürlüğü Şart!

  • Basın özgürlüğü olmadan, demokrasinin gelişmesi, toplumsal sorunların gündeme taşınması ve halkın yöneticileri denetlemesi mümkün değildir. Bağımsız medya; yolsuzlukları ortaya çıkarır, hak ihlallerini belgeler ve halkın sesini duyurur. Bu nedenle basına yönelik baskılar, doğrudan halkın haber alma hakkına yönelmiş bir tehdit olarak değerlendirilmelidir.

Karabük şartlarındaki basın ne alemde; SORMAYIN GİTSİN!...

 ” SON SÖZÜMÜZ, (KAİDEYİ BOZMAYAN İSTİSNALAR HARİÇ OLMAK ÜZERE) TAM DA MECLİSTEN İÇERİ GELSİN…ORTADA SAYGIN BASIN YADA GAZETECİ KALDI MI Kİ, ÖZGÜRLÜĞÜ OLSUN”

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İmsak03:56
Güneş05:37
Öğle12:51
İkindi16:43
Akşam19:56
Yatsı21:30

Video Haberler

İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Mayıs, 2025 06:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kimlik kontrolü sırasında kaçtı, peşinden koşan polislerle beraber bataklığa düştü

Bartın’da kimlik denetimi sırasında polisten kaçan şoför ve peşinden koşan koşan polisler peş peşe bataklığa düştü. Bataklığa saplanan şoför ve çamura bulanan 2 polis, öteki meslektaşlarının yardımıyla kurtarıldı.
İnkumu’ndan Bartın istikametine seyir eden ve yolda zikzak çizen 51 BE 222 plakalı aracın, Çimento Kavşağı yakınlarındaki yol kenarına park edildiği ihbarı polisleri harekete geçirdi. Aracın şoförü olduğu belirlenen A.T, alkollü olduğunu, araç içerisinde sızdığı söyledi. Polislerin ehliyetini istediği A.T., aday şoför ehliyetinin olduğunu ama bir müddet evvel ehliyetini polislere kaptırdığını itiraf etti. Bunun üzerine kimliği istenen şoför evvel ehliyetinin aracında olduğunu, sonra da yerde unuttuğunu tabir etti. Sistemden kimlik bilgileri belirlenen şahıs, fotoğrafı ile kimlik doğrulama yapılacağını öğrenince koşarak kaçmaya çalıştı. Şahsın kaçmaya başlamasının akabinde polisler de peşinden koştu. Kısa bir mühlet İnkumu istikametine gerçek kaldırımda koşan şahıs, yakalanacağını anlayınca yol kenarındaki toprağa yanlışsız yöneldi. Karanlık olması nedeniyle kanalı fark edemeyen 2 polis memuru da şahsın peşinden gitti. Kanala düşerek bataklığa saplanan A.T ve 2 polis memurunun yardımına ise öteki meslektaşları yetişti. Çamurda çırpınan ve hala kaçmaya çalışan şahıs, kanaldaki 2 polis ve kaldırımdaki başka polislerin yardımıyla kurtarıldı. Akabinde çamura saplanan 2 polis de meslektaşlarının yardımıyla çamurdan çıkarıldı.
Kurtarıldıktan sonra da polise direnen ve kaçmaya çalışan şahıs zahmetle etkisiz hale getirilerek kelepçelendi. Gözaltına alınan şahıs, sıhhat raporu için hastaneye, söz ve süreçler için de polis merkezine götürülmek üzeri grup otosunun nezaret kısmına bindirildi.
Yaşanan kovalamacada çamura bulanan polisler, bir mühlet üzerlerindeki üniformayı temizlemek için uğraştı. Öte yandan yol kenarında bulunan park halindeki aracın bir tekerinin patlak olduğu belirlenirken, şoförün ise 150 promil alkollü olduğu tespit idildi. Yolun kenarında tehlike arz eden araç, incelenmek üzeri cazibeli yardımı ile otoparka çekildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İmsak03:56
Güneş05:37
Öğle12:51
İkindi16:43
Akşam19:56
Yatsı21:30

Video Haberler