Mesleklerin Son Temsilcileri Sanatlarını İcra Etti

Mesleklerin Son Temsilcileri Sanatlarını İcra Etti

Yayın: 13.05.2015 09:54
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu ilçesinde, Ahilik Kültür Haftası kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinlikte kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin son temsilcileri, sanatlarını icra etti.

11-17 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası kapsamında Safranbolu Eski Çarşı Pazar yerinde düzenlenen etkinliğe, Karabük Vali Yardımcısı Tarkan Keskin, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner,MHP Karabük Milletvekili adayı Durmuş Yalçın, sivil toplum örgütü temsilcileri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşma yapan Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, “Ahilik, sanat, ticaret ve mesleğin, kişilik ahlak ve doğruluğun bir karışımıdır. Toplumda en önemli konu, o toplumun sosyal ve ekonomik durumunun ahlakla bütünleşerek yükselmesidir. Bunu sağlayan en etkili kurum ahiliktir. Ayrıca, ahi ahlakı, Türk toplumunun genel simgesi halini almıştır. 13. Yüzyılda Anadolu’da yaşayan Türklerin esnaf ve sanatkarın dayanışmasını sağlamak ve bir araya getirmek için çatı olarak kurulan loncaların yerini şimdi Esnaf ve Sanatkarlar Odaları almıştır. Ahlakla, sanatın ve onun kollarını bir araya getirip yoğurarak kişinin ruhunda özümlemiş bir kurum olan ahilik kültürünü, bizden sonraki nesillere bırakmaya, sanat ve mesleklerimizi özümüzden hiçbir şey kaybetmeden atalarımızın bize bırakmış olduğu ahilik ahlakı doğrultusunda devam ettirmeye çalışacağız” dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy da, Safranbolu’nun bir ustalık eseri olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “ Aslında Safranbolu’daki esnaflarımız ustalarımız hünerlerini yıl boyu yapıyor. Kentimizde yıl içinde kaybettiğimiz sanatkârlarımız oldu. Bazı sanatkârlarımız yaptıkları sanatla gittiler. Son evlatlarını sürdüren ustalarımız var ve onlara güzümüzün içi gibi bakıyoruz.”

Törende, demirci ustası Hüseyin Özdemir, Ahilik kültürüne göre çıraklıktan ustalığa geçen Sinan Alpboğa’ya şedini kuşatarak ustalığa terfi ettiğini duyurdu.

Yılın Ahisi seçilen Mehmet Değerli’ye ise Vali Yardımcısı Tarkan Keskin tarafından plaket verildiği törende kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin son temsilcilerine protokol tarafından teşekkür plaketi verildi.

Törende daha sonra, aralarında sayacı, kalaycı, semerci ve yemenicinin de olduğu bazı mesleklerin kentteki son temsilcileri sanatlarını icra etti.

Öte yandan Esnaf Bayramı etkinliği kapsamında Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Atatürk anıtına çelenk sunularak saygı duruşu ve istiklal marşı okundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gürsoy Vakfı “Erbap” projesiyle yeni ustalar yetiştiriyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kültürel mirasın korunması adına çalışmalar yürüten Gürsoy Vakfı, “Erbap” projesiyle sektöre alanında yetişmiş genç yetenekler kazandırıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Gürsoy Grup bünyesindeki Güryapı İnşaat ve Restorasyon AŞ, kültürel mirasın korunması ve yaşatılması adına önemli projeler yürütmeye devam ediyor. Alanlarında uzmanlaşmış kişilerin deneyimlerini genç yeteneklerle paylaşmasına olanak sağlayacak olan proje, mayıs ayında alacağı başvurular ile sektöre yeni yetenekler kazandırma fırsatı sunacak.

Vakıf, kültürel dokuyu koruyan ve gelecek nesillere aktarımı sağlayan sosyal sorumluluk projelerinde “liyakata” odaklanıyor.

Usta-çırak ilişkisiyle uzmanlar gençlere kariyerleri için teknik detayları, geleneksel işçiliği, tarihi dokuyu koruyarak hassas restorasyon becerilerini geliştirmeyi öğretecek.

Proje kapsamında Gürsoy Grup bünyesinde bulunan Güryapı şantiyelerindeki atölyelerde, üniversitelerin restorasyon bölümlerindeki gençlere staj imkanı sunulacak. Atölyelerde staj gören gençler, mesleki becerilerini geliştirirken aynı zamanda staj sonrası iş olanakları ile sektörde yer bulma fırsatı da elde edebilecek.

Hem yurt içi, hem de yurt dışı atölyelerde staj gören gençler farklı iş deneyimleri kazanarak, uluslararası alanda kendilerini geliştirme imkanı bulacak.