Halil Kızılyer tarafından
24 Aralık, 2023 16:40 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 27.12.2023 16:17
A+ A-

Ortaylı: ‘’Safranbolu Türkiye’nin İtalyasıdır’’

Safranbolu’nun UNESCO’ya dâhil edilişinin 29. yılı etkinlikleri kapsamında Safranbolu Belediyesi’nin davetini kırmayarak Safranbolu halkına konferans veren Prof. Dr. İlber Ortaylı yaklaşık 60 yıl sonra geldiği Safranbolu’yu Hürriyet gazetesinde kaleminden dökülen satırlara ‘’Türkiye’nin İtalyası Safranbolu’’ başlığı ile ekledi. Türkiye’nin sevilen ismi, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Safranbolu’nun UNESCO’ya dahil edilişinin 29. Yılında vatandaşlara unutulmaz bir konferans ve bir de söz vermişti. Konferansa duyulan büyük ilgi dolayısı ile Mayıs ayında bir de imza günü yapma sözü veren İlber Ortaylı bununla da kalmayıp öğrencilik yıllarında ve Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin birinci yılında ziyaret ettiği Safranbolu’yu Hürriyet gazetesinde ‘’Türkiye’nin İtalyası Safranbolu’’ başlığı ile kaleme aldı. Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’yi Anadolu’da nadir rastlanan kadın belediye başkanlarından biri olarak nitelendiren Ortaylı Safranbolu tarihi ve değerlerine yer verdiği yazısında ; ‘’ lütfen fazla tahrip etmeden Safranbolu’yu bol bol gezmeye çalışalım. Bazı seminerleri, konserleri burada tertipleyelim’’ cümlelerine yer verdi. İşte Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Hürriyet Gazetesi’nde yer verdiği Safranbolu Türkiye’nin İtalyasıdır başlıkla yazısından kısa detaylar; ‘’ Safranbolu Türkiye’nin İtalya’sıdır. Sakinleri baba konaklarında ve evlerinde oturmayı bir asalet ve görkem sorunu olarak ele alırlar. O yüzden de bugünlere kadar ulaştılar. İlçenin Belediye Başkanı Elif Köse Anadolu’da nadir rastlanan kadın belediye başkanlarından. Partilerin dışında her gün halkla iç içe olan bu gibi başkanlar beni çok ilgilendiriyor. UNESCO 17 Ağustos 1994’te burayı dünya varlığına dahil etti. Bu hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar doğuracak bir olay. Açgözlü sermayeyi çeker. Mesken ve arsa pahalığına arttırır. Bunlar tedbir alınacak konulardır. Safranbolu mistik havasıyla, güzel... 1912’den, Balkan faciasından beri de Batı Trakya’dan göç edenlerle yerlilerin uyumlu ortamında özgün bir kültür ortaya çıktı. Cemil İpekçi, Leyla Gencer hatta Zeliha Berksoy’un babasının Ercüment Bey’in soyu Pir Âli Paşa’dan gelen bu bölgenin insanlarıdır. Cinci Hanı kadar Pir Âli Paşa Camii ve diğer Osmanlı eserleri de şehre güzelliğini kazandırır. Lütfen fazla tahrip etmeden Safranbolu’yu bol bol gezmeye çalışalım. Bazı seminerleri, konserleri burada tertipleyelim’’ (Bölgenin Sesi Gazetesi)

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Ampute Futbol Şampiyonası Trabzon’da yapılacak

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon’da düzenlenecek Ampute Uluslararası Ligi Türkiye Şampiyonası öncesinde kente gelen milletlerarası heyeti ağırladı. Lider Genç, Trabzon’un spor altyapısı ve vizyonuyla bu tıp tertiplere konut sahipliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 11-15 Eylül tarihlerinde Trabzon’da yapılması planlanan Ampute Uluslararası Ligi Türkiye Şampiyonası öncesinde Dünya Ampute Futbol Federasyonu Başkanı Mateusz Widlak, Avrupa Ampute Futbol Federasyonu Lider Yardımcısı Bogusaia Sumolerk, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri Ercan Altun ve İzzet Soyda Bircan ile Ampute Ulusal Kadrolar Sportif Yöneticisi Faruk Kuduban’ı makamında ağırladı. Trabzon’un spor kültürüne vurgu yaparak engelli bireylerin sporla buluşmasının ehemmiyetine dikkat çeken Lider Genç, "7 yıldır Trabzon’da bir ampute futbol grubumuz var. Bu bizim için son derece değerli. Trabzon zati bir futbol kenti. Belediye olarak dezavantajlı kümelerin spora iştirakini çok önemsiyoruz. Bu nedenle ampute futbol ekibimizi kurduk. İşitme engelliler futbol kadromuz da Ortahisar Belediyesi’nde faaliyet göstermekteydi. Ayrıyeten ferdî atletlerde da önemli başarılarımız var" dedi.

"Dünya Şampiyonası’nı Trabzon’da yapmak arzusundayız"
Başkan Genç, kelamlarını şöyle sürdürdü: "Ampute futbol kadromuz klasmanda epeyce düzgün durumda. Artık daha büyük bir adım atmak istiyoruz. Dünya Ampute Futbol Şampiyonası’nı Trabzon’da düzenlemek dileğindeyiz. Kentimizin buna hem altyapısı hem de ruhu hazır. Trabzon, olimpik seviyede pek çok branşta altyapıya sahip. Atletlerin birçok ülkeden kentimize gelmesiyle birlikte bu tertibi en âlâ biçimde gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Türkiye’nin ikinci sefer konut sahipliği yapacağı bu değerli turnuvanın Trabzon’da olması bizleri çok keyifli eder."

Widlak: "Trabzon’un atmosferine hayran kaldık"
Dünya Ampute Futbol Federasyonu Başkanı Mateusz Widlak da Trabzon’un atmosferine hayran kaldıklarını belirterek, "Şampiyonanın Trabzon’a alınmasının en büyük sebebi, kentin sunduğu sinerji. Kendimizi adeta memleketimizde üzere hissediyoruz burada. Uluslar liginde örnek olmayı hedefliyoruz. Şu an ligde 4 ülke yer alıyor. Ayrıyeten birkaç yıl evvel Trabzonspor’un Süper Lig şampiyonluğu kutlamaları tüm dünyada ses getirdi. Bu yüzden Türkiye Şampiyonası’nın finalini ya da açılışını Trabzonspor’un stadında yapmak istiyoruz" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.