blank
Anadolu Ajansı tarafından
01 Ocak, 2024 11:27 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yeni yılda hedef 600 bin ziyaretçi

Başta "Çingene Kızı" mozaiği olmak üzere birçok esere ev sahipliği yapan, dünyanın en büyük mozaik müzelerinden Zeugma, 2024'te 600 bin ziyaretçiye ulaşmayı hedefliyor. 9 Eylül 2011'de 30 bin metrekarelik alanda hizmete açılan Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep'e gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği ilk mekanların başında yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne de sahip müzede, "Çingene Kızı", "Mars heykeli", Roma dönemine ait çeşmeler ve Fırat Nehri kenarındaki villalarda bulunan mozaikler sergileniyor. Müze, 2022'de 440 bin ziyaretçi sayısına ulaşırken, 6 Şubat depremleri nedeniyle 2023'de 220 bin kişiye ev sahipliği yaptı. - Yoğun ilgi görüyor Zeugma Müze Müdürü Özgür Çomak, AA muhabirine, Zeugma Mozaik Müzesi'nin bölgedeki en büyük müze olduğunu ve yoğun ilgi gördüğünü belirtti. Ziyaretçilerin özellikle Roma ve Yunan mitolojisine konu olan ve 13 farklı renk skalası ile üç boyutlu olarak yapılan mozaikleri yerinde görmeye geldiklerini aktaran Çomak, şöyle konuştu: "6 Şubat depremlerinden önce özellikle 1-30 Ocak 2023 arasında ziyaretçi yoğunluğu vardı. Ziyaretçi sayısı 27 bine ulaşmıştı. Deprem yaşanmamış olsaydı 2023'de 700 binlere ulaşacağımızı tahmin ediyorduk. Bu yıl müzemizi 220 bin kişi ziyaret etti. Müzemiz depremlerden dolayı 74 gün kapalı kalmıştı. Bakanlığın izinleri ile Ramazan Bayramının arife gününde müzemizi açmıştık. Temmuzdan sonra ziyaretçi yoğunluğu artmaya başladı. Sonbaharda zirveye ulaştık. İnşallah 2024 yılında 600 bin rakamına daha hızlı ulaşacağız. Herhangi bir afet ve olağanüstü bir şey olmadığı sürece bu sayıya ulaşacağımızı düşünüyoruz. Gün geçtikçe Zeugma Mozaik Müzesi, ilgisini kat kat artırarak hizmet vermeye devam ediyor." - "Bu yaz müzeye Avrupa ülkelerinin de ilgisi oldu" Çomak, müzeye Uzakdoğu ülkelerinden turistlerin yoğun ilgi gösterdiğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Bu yılın yaz dönemi içerisinde özellikle Avrupa ülkelerinden Almanya ve İtalya başta olmak üzere ziyaretçi ilgisini gördük. Müzemiz aynı zamanda sesli rehberlik hizmeti veriyor. Gişemizden sesli rehberlik hizmetini edinmek isteyen vatandaşlar bunları kullanabiliyor. 10 farklı sesli rehberimiz var. Özellikle Almanca, İtalyanca ağırlıklı dili kullanarak müzemizi gezen ziyaretçi kitlesini gördük. Bu yıl Avrupa ülkelerinden de büyük bir ilgi vardı. Ama Uzakdoğu ülkeleri her zaman Zeugma Mozaik Müzesi'nde başı çekiyor. Müzenin yurt dışında bilinirliliği çok fazla. Japon, Çin, Koreli ziyaretçilerimizin çok önem verdiği bir müze." - Ziyaretçiler Antalya'dan müzeyi ziyarete gelen Şevket İnce, "Çok harika bir yer. Hoşuma gitti. Burada müthiş eserler bulunuyor." dedi. Antalya'nın Alanya ilçesinden turla Gaziantep'e gelen Bahar Kızıl, müzenin Gaziantep'e kültürel bir değer kattığını, özellikle yeni neslin müzeye gelip mutlaka buradaki eserleri görmesi gerektiğini kaydetti. (AA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
19 Mayıs, 2025 11:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çölyak hastalarının vazgeçilmezi karabuğday toprakla buluştu

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde 5 yıl evvel denemek maksadıyla ekilen karabuğday, atıl topraklarda çiftçilerin gelir kapısına döndü. Çölyak hastalarından ağır ilgi gören karabuğday bu yıl da toprakla buluşturuldu.
Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde atıl vaziyetteki tarım topraklarına 5 yıl evvel denemek hedefiyle atıl yerlerde ekilen karabuğday, çölyak hastalarından gelen taleple çiftçilerin vazgeçilmezi oldu. İlçede çiftçilik yapan Ciğerci ailesi, denemek için yetiştirmeye başladıkları karabuğdayı bu yıl da toprakla buluşturdu. Glüten içermemesiyle dikkat çeken karabuğday, hasat edildikten sonra çiftçiler tarafından katma bedelli eserlere dönüştürülerek Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.
Karabuğdayın Temmuz ya da Ağustos ayında hasat edilmesi bekleniyor.

"Çölyak hastalarından ağır ilgili gördüğü için kıymetli bir ürün"
Yetiştirdikleri esere çölyak hastalarının ağır talep gösterdiğini belirten genç çiftçi Yasin Ciğerci, "Bugün babamla karabuğdayı toprakla buluşturduk. Allah bugünleri de nasip etti. 5 yıl evvel birinci karabuğdayı toprakla buluşturduğumuzda ‘acaba olur mu’ demiştik. Allah nasip etti, 5 yıldır ekmeye devam ediyoruz ve Türkiye iktisadına katkı sağlıyoruz. Zira buğdaydan sonra en çok iktisada eser sağlayan hububat karabuğdaydır. Bunun üretimini yaptıktan sonra da işleyerek unuyla çeşitli eserler yapıyoruz. Bilhassa çölyak hastalarından ağır ilgili gördüğü için değerli bir eser. Çölyak hastaları bu eseri bize çok soruyor" dedi.

"5 yıldır bunu ekiyoruz ve düzgün randıman alıyoruz
Karabuğdayın randımanından şad olduklarını tabir eden baba Sebahattin Ciğerci ise "Bugün karabuğdayı ekmekteyiz. Karabuğdayın ununu, eriştesini, makarnasını yapıyoruz. Tıpkı vakitte karabuğday unu çölyak hastalarına uygun gelmektedir. Gluten oranı sıfırdır. Bunu da üreterek Türk iktisadına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yaklaşık 5 yıldır bunu ekiyoruz ve âlâ randıman alıyoruz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.