blank
Anadolu Ajansı tarafından
01 Ocak, 2024 11:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-

“Şehit Şerife Bacı’nın torunları” Gazze için giysi ve battaniye üretiyor

Kastamonu Halk Eğitimi Merkezinde (HEM) eğitim alan kadın kursiyerler, İsrail'in saldırıları altındaki Gazzeli kadın ve çocuklar için battaniye, kışlık giysi ile çeşitli ürünler üretiyor. Kurtuluş Savaşı'nda cepheye cephane taşırken donarak hayatını kaybeden Kastamonulu Şehit Şerife Bacı'ya atıfla kendilerini "Şerife Bacı'nın torunları" olarak tanımlayan Kastamonulu kadınlar, Filistin'de zulüm görenler için şu ana kadar battaniye, havlu, çocuk zıbını, eşofman takımı, iç çamaşırı gibi 2 bin 400 parça ürün hazırladı. Bazı kursiyerler, evlerinde ördükleri hırka ve kazakları getirdi. İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, AA muhabirine, Kastamonu HEM'de giyim üretim teknolojisi öğretmeni Medine Somuncu öncülüğünde gönüllü kursiyerlerin Gazze için kıyafet hazırladığını söyledi. Gazze'de insanlık dramı yaşandığına dikkati çeken Gümüş, "Gazze için, Gazze'deki çocuklar, bebekler ve kadınlar için battaniye, tulum, eşofman dikiliyor. Oradaki kardeşlerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için fedakarca çalışma sergileniyor." dedi. HEM'in daha önce de sorumluluk aldığını belirten Gümüş, "Hak eğitim merkezlerimiz pandemi döneminde de maske dikerek harekete geçmişlerdi. Deprem sürecinde de tulum ve battaniye dikerek oradaki vatandaşlarımızın yardımına koştular. Bugün de anne sıcaklığı ile Gazze'deki çocuklar, bebekler ve kadınlara ürünler dikiliyor. En kısa sürede göndereceğiz." dedi. - "Mazlumlara yardım için üretime geçtiler" Kastamonulu kadınların tarihin her döneminde önemli görevler üstlendiğini vurgulayan Gümüş, şunları kaydetti: "Şehit Şerife Bacı'nın torunları Kastamonulu anneler, ablalar, gönüllü olarak burada bunu gerçekleştiriyor. Kendilerine çok teşekkür ederiz. Tarih boyunca nerede bir mazlum varsa millet olarak yardımına koşmuş durumdayız. Bugün de Gazze'de bir mağduriyet var. Annelerimiz, ablalarımız bu mağduriyeti görür görmez harekete geçti. Oradaki mazlumlara yardım için üretime geçtiler. Bu üretimi anne sıcaklığında yapıp oradaki kadınların gönlünü ısıtacaklar." Kursiyerlerden Cemile Temel ise Gazze'de mağdur durumdaki insanlara yardımları dokunacağı için çok mutlu olduklarını dile getirerek, "Hocamız, Gazze için giyim kıyafetleri hazırlanacağını söyledi. Biz de arkadaşlarımızla kıyafet hazırlamaya başladık. Çok güzel bir duygu. Şerife Bacı'nın torunları olarak hayra vesile olduğumuz için çok mutluyuz. 6 Şubat depremi olmuştu, o zaman da canla başla çalışılıp tulum dikilmişti. Nerede bir zulüm olsa Türk kadını onların yanındadır." ifadelerini kullandı. (AA)  

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
19 Mayıs, 2025 11:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çölyak hastalarının vazgeçilmezi karabuğday toprakla buluştu

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde 5 yıl evvel denemek maksadıyla ekilen karabuğday, atıl topraklarda çiftçilerin gelir kapısına döndü. Çölyak hastalarından ağır ilgi gören karabuğday bu yıl da toprakla buluşturuldu.
Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde atıl vaziyetteki tarım topraklarına 5 yıl evvel denemek hedefiyle atıl yerlerde ekilen karabuğday, çölyak hastalarından gelen taleple çiftçilerin vazgeçilmezi oldu. İlçede çiftçilik yapan Ciğerci ailesi, denemek için yetiştirmeye başladıkları karabuğdayı bu yıl da toprakla buluşturdu. Glüten içermemesiyle dikkat çeken karabuğday, hasat edildikten sonra çiftçiler tarafından katma bedelli eserlere dönüştürülerek Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.
Karabuğdayın Temmuz ya da Ağustos ayında hasat edilmesi bekleniyor.

"Çölyak hastalarından ağır ilgili gördüğü için kıymetli bir ürün"
Yetiştirdikleri esere çölyak hastalarının ağır talep gösterdiğini belirten genç çiftçi Yasin Ciğerci, "Bugün babamla karabuğdayı toprakla buluşturduk. Allah bugünleri de nasip etti. 5 yıl evvel birinci karabuğdayı toprakla buluşturduğumuzda ‘acaba olur mu’ demiştik. Allah nasip etti, 5 yıldır ekmeye devam ediyoruz ve Türkiye iktisadına katkı sağlıyoruz. Zira buğdaydan sonra en çok iktisada eser sağlayan hububat karabuğdaydır. Bunun üretimini yaptıktan sonra da işleyerek unuyla çeşitli eserler yapıyoruz. Bilhassa çölyak hastalarından ağır ilgili gördüğü için değerli bir eser. Çölyak hastaları bu eseri bize çok soruyor" dedi.

"5 yıldır bunu ekiyoruz ve düzgün randıman alıyoruz
Karabuğdayın randımanından şad olduklarını tabir eden baba Sebahattin Ciğerci ise "Bugün karabuğdayı ekmekteyiz. Karabuğdayın ununu, eriştesini, makarnasını yapıyoruz. Tıpkı vakitte karabuğday unu çölyak hastalarına uygun gelmektedir. Gluten oranı sıfırdır. Bunu da üreterek Türk iktisadına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yaklaşık 5 yıldır bunu ekiyoruz ve âlâ randıman alıyoruz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.