Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
02 Şubat, 2024 13:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Diri Fay Hattı Üzerinde mi?

Türkiye'nin diri fay hatları üzerinde yer alması vatandaşlarımızı çoğu zaman tedirgin etse de, bu gerçekle yaşamak zorunda olduğumuzu özellikle belirten uzmanlar yaşadığımız yere en yakın toplanma alanlarını bilmemiz gerektiğinin önemine dikkat çekti. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ise geçtiğimiz günlerde, Türkiye'nin diri fay hatları haritasını güncelledi. Karabük haritası, Zonguldak bölümünün içerisinde çıkıyor. Haritada Birinci Derecede Riskli Bölgeler arasında Karabük'te yer alıyor. Bolu, Düzce, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Kocaeli, Kırşehir, Hatay,  Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt birinci derecede riskli bölgeler arasında Karabük'le birlikte görülüyor. İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Uşak, Ağrı, Çorum ikinci derecede riskli bölgeler arasında bulunuyor. Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu iller arasında; Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman olarak paylaşıldı. MTA tarafından hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritasına göre, Türkiye'de 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, e-Devlet üzerinden vatandaşların en yakın toplanma alanında hazır bulunmaları konusunda bilgiler paylaştı.

Toplanma Alanı Sorgulama
1.    E-Devlet ‘e T.C. kimlik numaranızı giriniz, 2.    Ardından AFAD’ın sunduğu hizmetlerden Afet ve Acil Durum Toplanma Alanlarını seçin, 3.    İkamet ettiğiniz adrese en yakın toplanma alanını belirleyin, 4.    Harita özelliğinden alanın yerini öğrenin, 5.    Alanın adres ve koordinat bilgilerini kaydedin, 6.    Afet ve Acil Durum Planınıza bu alanı ekleyin, 7.    Alanı önceden görün ve alana gidiş için alternatif rotalar belirleyin,
Aile bireyleri ile bu alanı paylaşın, alan bilgisi adres olarak paylaşılabileceği gibi alanda bulunan tabela üzerindeki karekod okutularak da paylaşılabilir.
Afet ve acil durumlarda paylaştığınız alanda buluşmayı kararlaştırın, Alana giderken Afet ve Acil Durum Çantanızı alın, Çantanızda bulunan pilli radyoyu çalıştırın, Geçici barınma merkezleri oluşturulana kadar bu alanda bulunun. (Esra Oğuzkağan Özkan)
   
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
19 Nisan, 2025 14:55 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bolu’da ormanlar küllerinden doğacak: 5 milyondan fazla fidan toprakla buluşacak

Bolu’nun Göynük ve Gerede ilçelerinde geçtiğimiz yıl meydana gelen orman yangınlarında ziyan gören binlerce hektarlık alanın tekrar ağaçlandırılması için hummalı çalışma yürütülüyor. Gruplar, 2026 yılına kadar toplam 5 milyon 350 bin fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyor.
Göynük ilçesi Bekirfakılar köyü kırsalında 15 Ağustos tarihinde çıkan ve rüzgarın tesiriyle süratle yayılarak 3 bin 315 hektarlık ormanlık alanı küle çeviren yangının akabinde bölgedeki tahribatın giderilmesi için çalışma başlatıldı. Hasar tespit sürecinin tamamlanmasının akabinde yanan ağaçların alandan çıkarılmasıyla birlikte ağaçlandırma faaliyetleri de sürat kazandı. Birinci olarak 11 Kasım’da 8 hektarlık alanda fidan dikimi gerçekleştirildi. Bu yılın Nisan ayında 100 hektara karaçam tohumu ekildi. Sonbahar aylarında ise bin hektarlık kısımda dikim yapılması planlanıyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün planlamasına nazaran, Göynük’teki tüm yanık alanlar 2026 yılına kadar kademeli halde yine yeşillendirilecek. Bölgede toplam 4 milyon 900 bin fidanın toprakla buluşturulması bekleniyor.
Gerede ilçesini etkileyen bir öbür büyük yangın ise 21 Ağustos’ta Ankara’nın Kızılcahamam ilçesi hudutlarında başlayarak Gerede’ye kadar ilerlemişti. 22 saat süren uğraş sonunda söndürülen yangında 844 hektarlık alan ziyan gördü. Bu alanın da bu yıl içerisinde ağaçlandırılması için hazırlıklar başladı. Gerede’deki yanık alana 450 bin fidan dikilerek bölgenin eski haline dönmesi sağlanacak. Gruplar, her 2 bölgede de toprak işlemeden fidan dikimine kadar tüm süreci titizlikle yürütüyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.