blank
Anadolu Ajansı tarafından
10 Mart, 2024 14:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Geçen yıl 423 bin ton hurda lastik ekonomiye kazandırıldı

Hurda lastiklerden kauçuk granül, çelik tel, tekstil parçacıkları, pirolitik yağ ve gaz elde edilirken, pirolitik yağların işlenmesiyle de elektrik üretimi sağlanıyor. Türkiye'de geçen yıl 423 bin ton ömrünü tamamlamış lastik çevre lisanslı tesislerde geri dönüştürülerek, ekonomiye kazandırıldı. AA muhabirinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından aldığı bilgiye göre, araçtan sökülen orijinal veya kaplanmış, bir daha araç üzerinde lastik olarak kullanılamayacak durumda olan ve üretim esnasında ortaya çıkan ıskarta lastikler, ömrünü tamamlamış lastik olarak tanımlanıyor. Sıfır atık yaklaşımı ve döngüsel ekonomi prensibi çerçevesinde atıkların çevre ile uyumlu yönetiminin sağlanması amacıyla ömrünü tamamlamış lastikler ülke çapında yetkili taşıyıcılar vasıtasıyla toplanıyor ve Bakanlığın çevre lisansına sahip tesislerinde geri dönüşümü sağlanıyor. Bu kapsamda Türkiye'de geçen yıl 423 bin ton ömrünü tamamlamış lastik toplanarak, lisanslı tesislerde ekonomiye kazandırıldı. Hurda lastikler yeniden ham madde oluyor Hurda lastiklerin geri dönüşümünde fiziksel kırma yöntemi-granülasyon veya piroliz yöntemi tercih ediliyor. Granülasyon yöntemi ile hurda lastiklerden kauçuk granül, çelik tel ve tekstil parçacıkları elde ediliyor. Bu kauçuk granüller birçok alanda ham madde olarak kullanılıyor. Ayrıca, iş makinesi lastiği, konveyör bant, ayakkabı altlığı gibi ürünlerin imalatında ve içerisine renk katılarak kilitli parke taşları, yürüyüş yolları, rekreasyon alanlarında değerlendiriliyor. Piroliz yöntemi ile işlenen hurda lastiklerden ise pirolitik yağ, karbon karası, çelik tel, pirolitik gaz elde ediliyor. Pirolitik yağların işlenmesiyle de elektrik üretimi sağlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Emine Çelik tarafından
19 Mayıs, 2025 13:03 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yıldırım’dan Gençlere Meslek Tavsiyesi

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda gençlere seslenerek, gençleri üretim, sanayi ve imalat gibi alanlarda daha çok çalışmaya davet etti. Tüm gençlerin bayramını kutlayan  Başkan Yıldırım,  ülkenin geleceğinin teminatının gençler olduğunu söyledi.

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, gençlere yönelik yaptığı açıklamada meslek konusuna dikkat çekerek, gençlerin üretim, sanayi ve imalat gibi alanlarda daha çok çalışması gerektiğini söyledi.

Başkan Yıldırım açıklamasında; “Bu ülke kolay var olmadı, her alanda çok büyük mücadeleler verildi, verilmeye de devam ediyor,” diyen Yıldırım, gençlerin ülkenin kalkınmasında kritik bir rol üstleneceğini belirtti. Meslek sahibi olmanın önemine dikkat çeken Yıldırım, “Eli yatkın olan gençlerimizi ilgi alanlarına göre çırak, kalfa, usta olmaya yönlendirmek istiyoruz. Tamirci, mobilyacı, elektrikçi, berber, kuaför, terzi gibi meslekler yakın gelecekte en çok kazanan meslekler olacak,” ifadelerini kullandı.

Gençlere hitaben “Her alanda önce kendinizi, sonra ülkemizi kalkındırın” çağrısında bulunan Yıldırım, sözlerini “Size çok güveniyoruz. Sizleri seviyor ve başarı dolu bir ömür diliyoruz,” diyerek tamamladı.

.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.