Camilerde Gördüğü Hat Yazılarını 51 Yıldır Oyma Yöntemiyle İşliyor

Camilerde Gördüğü Hat Yazılarını 51 Yıldır Oyma Yöntemiyle İşliyor

Yayın: 11.03.2024 11:59
Paylaş:
A+ A-

Genç yaşında tarihi camilerde gördüğü yazılarla başlayan hat merakını ustaların eserlerini örnekleyerek pratiğe döken Zekeriya Tezcan, yarım asrı aşkındır oyma yöntemiyle yaptığı çalışmaları tanıdıklarına ve camilere hediye ediyor.

Karabük‘te yaşayan 77 yaşındaki Tezcan, gençliğinde babasıyla İstanbul’da ziyaret ettiği Sultanahmet, Süleymaniye ve Nuruosmaniye gibi tarihi camilerde mermerlere işlenmiş hat yazılarından etkilendi.

Hattat Hamit Aytaç’ın eserlerini 1973’te örneklemeye başlayan Tezcan, hattatların eserlerini karbon kağıdıyla örnekledikten sonra aktardığı ahşap, plastik, mermer ve strafor gibi yüzeylere genellikle oyma yöntemiyle işliyor.

Çalışmalarında ticari amaç gütmeyen ve sergi açmayı hedefleyen Tezcan, çalışmalarını yurt içinde ve dışında yaşayan akrabalarına, camilere ve yeni evlenen çiftlere hediye ediyor.

– “Ecdadımız dantel gibi işlemiş”

Sanatsal çalışmalarını 51 yıldır sürdüren Tezcan, AA muhabirine, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindeki kağıt fabrikasından 1994’te emekli olduktan sonra Karabük’e taşındığını söyledi.

Uğraşına başlamasının rahmetli babası vesilesiyle olduğunu anlatan Tezcan, “Beraber İstanbul’a gitmiştik. Sultanahmet, Süleymaniye ve Nuruosmaniye camilerine gittik. Camilerdeki mermere işlenen hat yazılarından çok etkilendim. Ecdadımız dantel gibi işlemiş.” dedi.

Tezcan, 1973’te hat yazılarına yönelik araştırmalar yaptığını, basından eserlerini tanıma fırsatı bulduğu ünlü hattat Hamit Aytaç’ın yazılarından çok fazla etkilendiğini ifade etti.

Aytaç’ın gazetelerde çıkan eserlerini kopyalayarak hat merakını gidermeye çalıştığına değinen Tezcan, “İlk başta demirlere yazmaya başladım. Çaycuma’nın muhtelif camilerine verdim. Bu işi çok merak etmeye başladım. Ahşaplara, plastiklere, mermerlere ve straforlara işledim.” diye konuştu.

Tezcan, Safranbolu Merkez Camisi için büyük yuvarlak suntalara 10 sahabenin ismini işlediğini, yaklaşık 1 yıldır uğraştığı bu çalışmanın kendisini çok zorladığını dile getirdi.

Genellikle oyma ve kabartma yöntemlerini kullandığını belirten Tezcan, cami görevlilerinden izin almasının ardından çalışmalarını ibadethanelere bıraktığını kaydetti.

Tezcan, ücret teklif edildiğinde kabul etmediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çalışmalarımı, Ukrayna, Almanya ve Fransa’ya gönderdim, gelen dostlarımızla Avrupa’nın çeşitli ülkelerine gönderdim. Yurt dışında yaşayan akrabalarım Karabük’e geldiği zaman onlara veririm. Hem evlerine hem de gittikleri ülkedeki camilere koyarlar. Hibe ederim. Evlenen çiftlere düğün hediyesi olarak veririm. 100. Yıl Mahallesi’ndeki Yeni Cami’nin bütün hat yazıları acizane bana ait. Hediye ettim.”

Haber Videosu İçin TIKLAYINIZ!

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi personeline eğitim verildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 13.05.2024 04:12
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Trabzon Büyükşehir Belediyesi personeline vektörle mücadele ve sahipsiz hayvanlar konusunda teknik ve uygulayıcı eğitimler verildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ile Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi arasında imzalanan eğitim protokolü kapsamında belediye personeline yönelik “Biyosidal Ürün Uygulayıcı Eğitimi” konusunda online eğitim düzenlendi.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, vektörle mücadele kapsamında kullanılan ilaçların zehir niteliğinde ve son derece güçlü maddeler olduğunu belirterek, “Bu tür kimyasalların kullanılması noktasında dikkatli ve bilinçli olunmalı. Çevre ve halk sağlığı açısından bu çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Sebahattin Yazıcı da eğitim protokolleri ve çalışmalarını Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'in riyasetinde yürüttüklerini ifade ederek, hizmet içi eğitimin kurumsal kapasiteyi güçlendirdiğini belirtti.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Filazi tarafından personele eğitim verildi.

Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığına bağlı Vektörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğünden müdür, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, teknik personel, veteriner hekim ve uygulayıcı personelin katıldığı eğitim sonunda katılımcılara belgeleri takdim edildi.

Öte yandan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce 18 ilçede belirlenen 30 okulda toplam 3 bin 105 öğrenciye vektörle mücadele ve sahipsiz hayvanlar konusunda teknik ve uygulayıcı eğitim verdi.